Σήμα κινδύνου για την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας το 2009 εκπέμπουν οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει «άμεση δράση». Η εξασφάλιση της ρευστότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, ήταν το ζητούμενο της συζήτησης που διοργάνωσαν χθες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τη διαμόρφωση νέας στρατηγικής στον τουρισμό με στόχο την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος , η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά , ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θ.Πανταλάκης, ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Εurobank κ. Γκ. Χαρδούβελης, ο tour operator της Γερμανίας κ. Μ.Καραβάς, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Φωκάς, καθώς και ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του ΙΤΕΠ κ. Β.Πατσουράτης. Στη συντονισμένη κινητοποίηση μεταξύ πολιτείας και ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, με στόχο την «επιβίωση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον σημαντικότερο κορμό του τομέα. Προβληματισμό προκαλεί η εικόνα από τους εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου, αφού δύσκολο χαρακτήρισε το 2009 ο κ. Χαρδούβελης λέγοντας πως η οικονομική κρίση δεν έχει έρθει ακόμη στη χώρα, ενώ ο κ. Πανταλάκης πρόσθεσε πως «η πιστωτική κρίση εξελίχθηκε σε κρίση ρευστότητας», αν και οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο δυνατές της Ευρώπης. Ωστόσο σημείωσε πως το πρόβλημα δεν εστιάζεται στη μείωση του εισοδήματος, αλλά στην επιβάρυνση της ψυχολογίας, που είναι μεγάλη και κυριαρχεί στην αγορά, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από μία πενταετία.

Τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έθεσε ως προτεραιότητα ο κ. Σπηλιωτόπουλος, με τη ρευστότητα να είναι το «σημαντικότερο εργαλείο επένδυσης», ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη , την κυρία Πετραλιά και τις ηγεσίες των τουριστικών φορέων για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων. Ο τουρισμός θα συμπεριληφθεί και στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα ύστερα από πρόταση που κατατέθηκε μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπ.Ευσταθόπουλου στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Κορυφής της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου σε επίπεδο αρχηγών κρατών θα τεθεί θέμα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς στον ευρωπαϊκό Νότο. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε πως η «βιομηχανία ελεύθερου χρόνου» επηρεάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο διανύοντας μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας που οφείλεται τόσο στη χρηματοπιστωτική κρίση όσο και στις ραγδαίες εξελίξεις σε επίπεδο ασφαλείας με τα πρόσφατα γεγονότα σε Ινδία και Ταϊλάνδη, τα οποία προκαλούν μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα υπογράμμισε πως η επιβάρυνση της ψυχολογίας προκαλεί μετατόπιση της απόφασης για κρατήσεις, συμπλήρωσε όμως πως η «καταστροφολογία» στον κλάδο δημιουργεί αρνητική εικόνα αλλά και ανασφάλεια στον τραπεζικό κλάδο για χορήγηση της απαραίτητης ρευστότητας.

Τη «θωράκιση» των θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις τόνισε η κυρία Πετραλιά με μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν στη σημερινή συνάντηση, ενώ μιλώντας με τη σειρά του ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στη δράση του Ταμείου Εγγύησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την προϋπόθεση ότι είναι κερδοφόρες τα τελευταία τρία χρόνια.

Τέλος για μεταβολές στη συμπεριφορά τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων έκανε λόγο ο κ. Πατσουράτης, ενώ ο κ. Καραβάς, ο οποίος δραστηριοποιείται ως tour operator στη Γερμανία, συμπλήρωσε πως το κόστος ζωής εκτός ξενοδοχείων στη χώρα είναι ακριβό για τον μέσο Γερμανό, ειδικά οι τιμές των αερομεταφορών που το 2008 αυξήθηκαν για τους tour operators κατά 15% και καλύπτουν περίπου το 46% της συνολικής δαπάνης σε ένα ταξιδιωτικό πακέτο στη χώρα.

Μέτρα προτείνει το ΞΕΕ

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) για την αντιμετώπιση της κρίσης στις επιχειρήσεις προτείνει τα εξής μέτρα: 1. Απασχόληση * Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.

* Διεύρυνση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. 2. Ανταγωνιστικότητα * Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ. * Κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων.

* Μείωση των τελών και φόρων των αεροδρομίων.

* Επαναδιαπραγμάτευση των τελών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

3. Ρευστότητα και βιωσιμότητα * Κατάργηση ή, στη χειρότερη περίπτωση, μείωση του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ).

* Μείωση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων. * Αναστολή αποπληρωμής δανείων.

* Αξιοποίηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις ΜΜΕ.

* Αναμόρφωση του ρόλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

* Επαναφορά του συντελεστή 0% στην κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος.

* Αμεση εκταμίευση των οφειλόμενων επιχορηγήσεων του αναπτυξιακού νόμου.

* Σύντομη επιστροφή του ΦΠΑ.