Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το ταλέντο που έχουν οι πολιτικοί να περιπλέκουν πράγματα τα οποία είναι εντελώς απλά.

Αυτό συμβαίνει και με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, της οποίας η κοινοβουλευτική έρευνα φθάνει στο τέλος της με τους βουλευτές να εξακολουθούν να τσακώνονται για αυτονόητα δεδομένα.

Ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί ότι η υπόθεση αυτή είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο υπάρχουν αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες. Το είπε την περασμένη εβδομάδα ο Ευ. Μεϊμαράκης και έπεσαν όλοι στην κυβέρνηση να τον φάνε, λες και είπε τίποτε φοβερό. Ηταν σωστό αυτό που είπε ο υπουργός Αμυνας και ήταν λάθος που ενέδωσε στις πιέσεις να το αποσύρει. Αν τις είχε παραδεχθεί και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, δεν θα είχε τώρα τίποτε να φοβηθεί.

Αλλά ακόμη και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να ξορκίζει τις πολιτικές ευθύνες στο Βατοπαίδι, όπως πριν από έξι μήνες αρνιόταν τις πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της Siemens και παλαιότερα για όλες τις υποθέσεις που οδηγούσαν υπουργούς και διοικητές ΔΕΚΟ εκτός κυβέρνησης.

Οπου υπάρχει σκάνδαλο υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων. Πολιτικές ευθύνες δεν έχουν ούτε οι μοναχοί ούτε οι δικηγόροι. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την πραγματικότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση και μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα ως το τέλος, έστω κι αν της στοιχίζει όλο και περισσότερο η τυφλή στρατηγική της.

Αλλά περίπου την ίδια τυφλή τακτική ακολουθεί και το ΠαΣοΚ.

Ενώ είχε στόχο την ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών, τώρα έχει εγκλωβιστεί στην προσπάθειά του να στήσει Προανακριτική Επιτροπή. Εστω και αν γνωρίζει ότι, ακόμη κι αν το επιτύχει, θα αναγκαστεί αργότερα να κλείσει μόνο του την υπόθεση αφού δεν είναι δυνατόν να στήσει Ειδικό Δικαστήριο ο γιος του μοναδικού ηγέτη ο οποίος παραπέμφθηκε σε Ειδικό Δικαστήριο.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στον κ. Καραμανλή λοιπόν, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι να αποφασίσει και πάλι να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να μη ρισκάρει διαρροές από βουλευτές του. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αποδεχθεί την Προανακριτική και να περιμένει στη συνέχεια τους αντιπάλους του να αναδιπλωθούν. Αντιστοίχως, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στον κ. Παπανδρέου είναι να αποδεχθεί η κυβέρνηση την Προανακριτική, αφού τότε για εκείνον θα είναι μονόδρομος το Ειδικό Δικαστήριο, ενώ στην πραγματικότητα δεν το θέλει. Το καλύτερο που μπορεί να του συμβεί είναι να αρνηθεί η κυβέρνηση την Προανακριτική, αφού τότε θα μπορεί να κατηγορεί ως τις εκλογές τον Πρωθυπουργό ότι έκλεισε την υπόθεση για να γλιτώσει τους υπουργούς του.

Και να δείτε που τελικώς και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα χειριστούν την υπόθεση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι η αδυναμία τους να διαχειριστούν με απλό τρόπο πολύ απλά γεγονότα.

vchiotis@dolnet.gr