«Δεν είναι δυνατόν το Ελληνικό Δημόσιο να επιβάλει στρατηγικό σχεδιασμό σε μια Ανώνυμη Εταιρείαη οποία λειτουργεί με ελεύθερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν.Λέγκας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κ. Ι.Ζιώγα. Πρόσθεσε ότι, με βάση την ενημέρωση που είχε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΦΛ, « οι μέτοχοι δεν έχουν οποιαδήποτε πρόθεση διακοπής της λειτουργίας της ».

Αναλυτικά ο κ. Λέγκας ανέφερε: «Η ΒΦΛ είναι μια πολυμετοχική εταιρεία στη μετοχική σύνθεση της οποίας μετέχουν η Εμπορική Τράπεζα (33,242%), η ΔΕΠΑ ΑΕ (33,154%), η Εθνική Τράπεζα (15,812%), η Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ (6,206%), η Αlpha Βank (7,828%) και άλλες τέσσερις ανώνυμες εταιρείες με ποσοστά συμμετοχής μικρότερα του 1,4 %. Εξάλλου, μετά την απελευθέρωση της αγοράς λιπασμάτων το 1993 ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πάνω από δέκα εταιρείες, ελληνικές ή θυγατρικές πολυεθνικών. Επιπλέον, η κατανάλωση στην Ελλάδα μειώθηκε από τους 2,2 εκατ. τόνους ετησίως στο τέλος της δεκαετίας του ΄80 στο 1 εκατ. τόνους ετησίως.

Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε στην αναγκαστική διακοπή λειτουργίας εργοστασίων τα οποία δεν άντεχαν στον ανταγωνισμό, όπως της Πτολεμαΐδας και της Δραπετσώνας. Για τον ίδιο λόγο και, προκειμένου να προχωρήσει η εξυγίανση και η αναδιοργάνωση της ΒΦΛ, κρίθηκε επιβεβλημένη η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης».