Η Χίλαρι Κλίντον θα είναι από τον Ιανουάριο η νέα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ομπάμα ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ρόμπερτ Γκέιτς θα παραμείνει στη θέση του ως υπουργός Αμυνας της νέας κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Σικάγο, ο Μπ.Ομπάμα χαρακτήρισε την πρώην αντίπαλό του για το χρίσμα των Δημοκρατικών ως φίλη και συνάδελφο, καθώς και σύμβουλο και σκληρή αντίπαλο.

Πρόσθεσε ότι η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είναι πρόσωπο με σημαντική φήμη που θα μπορέσει να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αξιωματούχοι του κόμματος δηλώνουν ότι ο διορισμός της έρχεται μετά από συμφωνία να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δωρητών του ιδρύματος του Μπιλ Κλίντον. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε επίσης να απομακρυνθεί από την καθημερινή διαχείρηση του ιδρύματος, ενώ θα καταθέσει το πρόγραμμα ομιλιών του, έτσι ώστε να ελεγχθεί από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, ότι ο Ρόμπερτ Γκέιτς, υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Μπους, θα διατηρήσει τη θέση του, καθώς οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να μειώσουν την παρουσία τους στο Ιράκ.

Ο Μπ.Ομπάμα όρισε επίσης την κυβερνήτρια της Αριζόνα, Τζάνετ Ναπολιτάνο, ως υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας. Έτσι, η Ναπολιτάνο, η οποία θεωρείται ειδική στα θέματα λαθρομετανάστευσης, θα είναι υπεύθυνη για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδόθηκε στα χέρια του δικηγόρου της Ουάσινγκτον Έρικ Χόλντερ, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Ο Χόλντερ είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Για τη θέση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε το όνομα της Σούζαν Ράις, συμβούλου της προεκλογικής του εκστρατείας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.