▅ Η διεμβόλιση «από τα αριστερά» των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ τροφοδοτεί συζητήσεις στο κυβερνών κόμμα για την αναδιάταξη του σκηνικού
▅ Ορισμένοι υπουργοί εξετάζουν την ιδέα της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠαΣοΚ, το Μαξίμου όμως συζητεί μόνο το άνοιγμα προς τους κεντρογενείς ψηφοφόρους
▅ Κάποιοι, μάλιστα, αν και μιλούν για φυσιολογική κυβερνητική φθορά, επισημαίνουν ότι είναι λάθος να υπάρχει ικανοποίηση για την πτώση του ΠαΣοΚ
Τ ο περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής συμπλήρωσε 11 χρόνια στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τα πολιτικά του «γενέθλια» ήλθαν μετά τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την κάθετη πτώση της κυβέρνησης. Η ραγδαία φθορά του κυβερνώντος κόμματος ήταν το… «κερασάκι»! Ο ίδιος διαπιστώνει πλέον και ότι, εκτός από τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνησή του, αμφισβητείται και το πρωθυπουργικό του «ιμπέριουμ». Η εποχή της «παντοκρατορίας» του πέρασε, όπως και οι ημέρες που έμενε στο απυρόβλητο. Οι τάσεις μεταβολής των συσχετισμών και τα μηνύματα δυσαρέσκειας και δυσπιστίας που μεταδίδουν οι πολίτες προβληματίζουν τα κυβερνητικά στελέχη. Αναδιάταξη του σκηνικού
Η ανησυχία είναι έκδηλη στο Μέγαρο Μαξίμου παρά τις επίσημες δηλώσεις, αλλά και τις διαρροές ότι «η κατάσταση ελέγχεται» και πως «η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο». Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, παρά την υπεροχή της έναντι του ΠαΣοΚ, αδυνατεί να πείσει την κοινή γνώμη.

Αυτή η αδυναμία σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι η αυτοδυναμία, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί μακρινό όνειρο, εντείνουν τον προβληματισμό. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η διεμβόλιση «από τα αριστερά» των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ τροφοδοτούν τις συζητήσεις στο κυβερνών κόμμα για την αναδιάταξη του μεταπολιτευτικού σκηνικού.

Πόσο μάλλον όταν ο δικομματισμός μετά βίας υπερβαίνει το 50% και η ΝΔ, βάσει των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, υστερεί στις δυναμικές ηλικίες ψηφοφόρων.

Τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της ΝΔ. Εξάλλου υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, αλλά και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη διαπιστώνουν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί ακόμη και στη βάση της ΝΔ. Τα υψηλά ποσοστά δυσπιστίας που καταγράφει η κυβέρνηση (73,9% ήταν στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα») είναι ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι. Η δυσπιστία που περισσεύει για την κυβερνητική πολιτική, αλλά και η εμμονή της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τροφοδότησαν νέο γύρο εσωστρέφειας.

Η ΝΔ σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν παρουσιαστεί τον τελευταίο μήνα έχει ποσοστά που κινούνται οριακά στο 30%.

Κορυφαίοι υπουργοί θεωρούν ότι η ΝΔ είναι πολιτικά «πολυτραυματισμένη» και το στοιχείο που δεν έχει οδηγήσει σε σκληρή δημόσια κριτική είναι η σημαντική εξασθένηση του ΠαΣοΚ. Υπάρχει, όμως, ανησυχία για τον διεμβολισμό του δικομματισμού και ειδικά για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι ορισμένοι υπουργοί πιστεύουν ότι ο βασικός πυλώνας του δικομματισμού θα πρέπει να μείνει το ΠαΣοΚ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό Μega η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,2% που με αναγωγή φθάνει στο 33,5%. Το ΠαΣοΚ είναι στο 25,2% (με αναγωγή 29%), ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17,8% (20,5%), το ΚΚΕ στο 6,8% (7,8%), ο ΛΑΟΣ με 4,8% (5,6%) και οι Οικολόγοι με 2% (με αναγωγή στο 2,3%). Μάλιστα η κυβέρνηση έχει φθίνουσα πορεία, καθώς από τον Ιούνιο του 2007 η ΝΔ έπεσε από το 36,8% στο 29,2%. Η αγωνία επικεντρώνεται στην αυτοδυναμία, αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και στις κάλπες. Με τα συγκεκριμένα ποσοστά, που κατά βάση δεν διαφέρουν αισθητά από τις μετρήσεις των άλλων εταιρειών, το κυβερνών κόμμα δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία και οι έδρες του κυμαίνονται αρκετά κάτω από τις 140. Αυτό το αρνητικό στοιχείο έξι μήνες μετά τις εκλογές σε συνδυασμό με την επικριτική διάθεση των «γαλάζιων» στελεχών, έστω και στο παρασκήνιο, ενισχύουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη.

«Καμπανάκι» για τη ΝΔ
Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μήνυμα για την κυβέρνηση, όπως παραδέχονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα κορυφαίοι υπουργοί. Παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση που ξεκίνησαν το περασμένο τριήμερο με συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες, αλλά και με περιοδείες όπως του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη , η πτώση του κυβερνώντος κόμματος ανησυχεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες από αρκετούς υπουργούς θεωρείται επιβεβλημένη πολιτική κίνηση η επανεξέταση της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής. Η εμμονή του Πρωθυπουργού να περάσει στο δεύτερο μέτωπο των «μεταρρυθμίσεων» με αέρα νεοφιλελευθερισμού δεν πείθει πολλούς που θεωρούν ότι θα αυξηθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς το σύστημα πολιτικής διαχείρισης της κυβέρνησης και αδυναμία κοινωνικής αντιπροσώπευσης. Ουσιαστικά πρόκειται, όπως λένε, για δομικό πρόβλημα που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο.

Σε συνδυασμό με την αδυναμία παραγωγής πολιτικής, το ασαφές πολιτικό και προγραμματικό στίγμα, αλλά και με την έλλειψη κοινωνικών συμμαχιών, το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο. Ετσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί προκρίνουν ως διέξοδο στο… αδιέξοδο την ιδέα της συγκυβέρνησης ΝΔΠαΣοΚ, σενάριο που αρνείται το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο συζητεί μόνο τη διεύρυνση προς τους κεντρογενείς ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ.

Ορισμένοι υπουργοί, αν και μιλούν για φυσιολογική κυβερνητική φθορά, επισημαίνουν ότι είναι λάθος να υπάρχει ικανοποίηση για την πτώση του ΠαΣοΚ. «Η πτώση του βασικού πυλώνα του δικομματισμού θα μας επηρεάσει. Είναι ψευδαίσθηση ότι μας ευνοεί» λέει υπουργός που συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ.Βουλγαράκης θεωρεί ότι «το ταμείο θα γίνει στο τέλος» και εκτιμά πως η άνοδος της Αριστεράς σημαίνει πρακτικά μείωση της πιθανότητας να βρεθούν οι λύσεις προβλημάτων που απαιτούν «μείζονες συμπτώσεις».

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης θεωρεί πολύ μικρή την πιθανότητα να μην υπάρχει αυτοδυναμία και για τα όσα λέγονται και γράφονται περί μεγάλου συνασπισμού αρνείται να συζητήσει επί υποθετικών σεναρίων. Αρκετά αισιόδοξος για νέα αυτοδυναμία της ΝΔ εμφανίστηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης με συνέντευξή του στην «Απογευματινή», όπου και τάχθηκε κατά της συγκυβέρνησης. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος, εν αντιθέσει με άλλους συναδέλφους του. «Είναι σαφές ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία. Και είναι επίσης σαφές ότι οποιαδήποτε στιγμή και να γίνουν εκλογές η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ν. Καραχάλιος, ο οποίος απέρριψε τα σενάρια περί συνεργασίας ΝΔ- ΠαΣοΚ μιλώντας για προβληματική συγκυβέρνηση και μίλησε στον Ρ/Σ της ΝΕΤ για «τρίτη αυτοδύναμη εκλογή».