ΠΕΡΙ προνομίων των υπαλλήλων της ΔΕΗ η επιστολή του βουλευτή και πρώην υπουργού
κ. Στέφανου Μάνου:


Στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής (15.2.1998) σε ρεπορτάζ του συντάκτη σας Κ. Παπαδή για τα προνόμια που έχουν δοθεί στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ αναφέρεται επί λέξει:


«Το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος πρωτοθεσπίστηκε για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ το 1980 με την απόφαση 219/80 του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης. Γενικός διευθυντής της ήταν την εποχή εκείνη ο κ. Αβ. (sic) Μωυσής, ενώ προϊστάμενος υπουργός Βιομηχανίας ο κ. Στ. Μάνος «μετέπειτα… πολέμιος των προνομίων».


Η απόφαση προέβλεπε για τους υπαλλήλους μειωμένο τιμολόγιο στο 25% της τιμής του ρεύματος, για απεριόριστο ύψος κατανάλωσης. Δόθηκε δε αντί αυξήσεως στους μισθούς την περίοδο 1980-81».


Τα παραπάνω δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι στη ΔΕΗ ισχύει ειδικό τιμολόγιο για το προσωπικό από το 1956. Το 1961 ορίστηκε ότι το προσωπικό θα πληρώνει 0,50 δρχ. ανά kwh. Στην αρχή της επταετίας αποφασίστηκε να περιοριστεί ο αριθμός των kwh που θα μπορούσε να καταναλίσκει το προσωπικό με μειωμένη τιμή. Το 1972 ανετράπη η απόφαση αυτή και η μειωμένη τιμή εφαρμοζόταν σε απεριόριστο αριθμό kwh. Το 1973, μετά την ενεργειακή κρίση, έγινε μια τροποποίηση της απόφασης αυτής και αποφασίστηκε ότι η τιμή των 0,50 δρχ. θα ισχύει για τις πρώτες 150 kwh και ότι πέραν αυτών θα καταβάλλεται κάποια αυξημένη τιμή που κλιμακωτά θα φθάνει ως 0,70 δρχ. ανά kwh. Το αποτέλεσμα της ρύθμισης αυτής, στο πληθωριστικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά την ενεργειακή κρίση, ήταν ότι δημιουργήθηκε ένα άνοιγμα μεταξύ των τιμών που ίσχυαν για τους καταναλωτές της επιχείρησης και των τιμών που ίσχυαν για το προσωπικό της. Το άνοιγμα μεγάλωνε κάθε φορά που εφαρμόζονταν στο τιμολόγιο οικιακής χρήσεως οι διάφορες ρήτρες αναπροσαρμογής της τιμής, όπως π.χ. η ρήτρα μισθών και ημερομισθίων. Ετσι το 1980 το προσωπικό πλήρωνε για το ηλεκτρικό ρεύμα το 1/5 της τιμής που ίσχυε για τους άλλους καταναλωτές. Με την απόφαση 219/80 που αναφέρει το ρεπορτάζ αποφασίστηκε ότι, εφεξής, κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του ρεύματος για τους απλούς καταναλωτές θα αυξάνεται αναλογικά και η τιμή του ρεύματος για το προσωπικό.


Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι: Το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος πρωτοθεσπίστηκε για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ το 1956. Με την απόφαση 219/80 του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης με διοικητή τον κ. Ραφαήλ Μωυσή, και προϊστάμενο υπουργό Βιομηχανίας τον κ. Στ. Μάνο, «από τότε… πολέμιο των προνομίων», μπήκε φραγμός στην περαιτέρω διεύρυνση του προνομίου.


Ολα αυτά προκύπτουν από τα πρακτικά της συνεδρίασης 33/3.7.80 του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που κατέληξε στην απόφαση 219/80. Αλλοι με διαγράφουν επειδή παραμένω συνεπής στις θέσεις μου. Αλλοι, με κατασκευασμένα στοιχεία, προσπαθούν να αποδείξουν ότι πριν από χρόνια υπήρξα ασυνεπής. Τους ευχαριστώ για το ενδιαφέρον τους. Επειδή πάντως αποδίδω σημασία στην αξιοπιστία μου, θέλω να σας παρακαλέσω να δημοσιεύσετε την επιστολή μου με τρόπο που να διευκολύνει όσους διάβασαν το ρεπορτάζ του κ. Παπαδή να διαβάσουν και την απάντησή μου. Με εκτίμηση Στέφανος Μάνος