ΣΤΟ κενό φαίνεται να πέφτει τελικά η νέα προσπάθεια «οικειοποίησης» της περιουσίας της Πειραϊκής – Πατραϊκής και βεβαίως των αποθεμάτων της από εταιρεία που έχει την έδρα της στη Λιβερία και εμφανίστηκε, με εκπρόσωπο τον επιχειρηματία κ. Ν. Βερνίκο, να διεκδικεί με «βελτιωμένη προσφορά» το σύνολο σχεδόν της εναπομείνασας μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας της άλλοτε κραταιάς εταιρείας.


Από την πλευρά του ΟΑΕ, τουλάχιστον, εκφράστηκε ευθέως η θέση ότι η «προσφορά» που υπέβαλε την εβδομάδα που πέρασε η εταιρεία European Finance Inc., η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Μονρόβια της Λιβερίας, είναι άκυρη, αφού δεν πληρούσε τις ζητούμενες εγγυήσεις. Η υπόθεση της «Π-Π», η διαδικασία πώλησης της οποίας έχει αρχίσει από τον Ιούλιο του 1991, φαίνεται να εισέρχεται πλέον ­ εκτός νέου απροόπτου ­ στην τελική ευθεία. Υστερα από πολλές παλινωδίες που τον εξέθεσαν, ο ΟΑΕ οδηγείται εκ των πραγμάτων στη λύση της μεταβίβασης του μεγάλου συγκροτήματος των Πατρών σε συνεταιρισμό εργαζομένων ενδεχομένως από κοινού με τον Δήμο Πατρέων.


Η ηγεσία του ΟΑΕ έχει κάνει γνωστό στους εκπροσώπους των εργαζομένων ή καλύτερα των ανέργων της «Π-Π» και στις δημοτικές αρχές στην Πάτρα ότι είναι έτοιμη να ευνοήσει, έναντι κάποιων ανταλλαγμάτων και με κάποιες δεσμεύσεις φυσικά, αυτή τη μεταβίβαση, «παρατείνοντας» τον διαγωνισμό ειδικά για τη μονάδα των Πατρών ώστε να κάνει δεκτή σχετική προσφορά.


Αναμφισβήτητα, με δεδομένη την έντονη κρίση που περνά η κλωστοϋφαντουργία και τις απαράδεκτα κερδοσκοπικές «προσφορές» που είχαν υποβληθεί, μια τέτοια λύση είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες.


Πρώτον, αποκλείεται έτσι η σύμπραξη και η συνενοχή του Δημοσίου στη διάπραξη ενός μεγάλου σκανδάλου που έχει να κάνει με τη διάθεση των μεγάλης αξίας αποθεμάτων και την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της «Π-Π» στην Πάτρα. Δεύτερον, απαλλάσσεται το Δημόσιο από μεγάλες δαπάνες «συντήρησης» και φροντίδας που απορροφούν εκατοντάδες εκατομμύρια. Τρίτον, παρέχεται η ευχέρεια στους εργαζομένους και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των Πατρών να αναζητήσουν και να επιλέξουν την καλύτερη λύση για την αξιοποίηση της μονάδας και της περιουσίας της. Και τέταρτον, το Δημόσιο μπορεί να εξασφαλίσει για λογαριασμό του τη διάθεση των μεγάλης αξίας αποθεμάτων της εταιρείας.


Η ηγεσία του ΟΑΕ, όπως έκανε σαφές την περασμένη Πέμπτη, διατηρεί «αποστάσεις» από πρακτικές που φαίνεται ότι επιβλήθηκαν από την εταιρεία ΕΤΒΑ Finance ΑΕ, δηλαδή την εκκαθαρίστρια εταιρεία που είχε την τυπική ευθύνη του τελευταίου διαγωνισμού για την πώληση των διαφόρων εγκαταστάσεων και περιουσιακών στοιχείων της «Π-Π». Η εκκαθαρίστρια εταιρεία προκάλεσε ως γνωστόν μια νέα «φάση προσφορών» την περασμένη Τρίτη, καλώντας όλους όσοι είχαν υποβάλει προσφορές τον περασμένο Σεπτέμβριο να υποβάλουν νέες, γνωρίζοντας τις αρχικές των ανταγωνιστών τους. Εταιρείες που είχαν ανακηρυχθεί πλειοδότες για αποθηκευτικές και άλλες εγκαταστάσεις και ακίνητα, όπως αυτές της Βαρυμπόμπης, του Ασπροπύργου και του Πειραιά, δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, εμμένοντας στις προσφορές που είχαν ήδη υποβάλει.


Αντιθέτως, εμφανίστηκε να διεκδικεί το σύνολο σχεδόν της περιουσίας της «Π-Π», συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος των Πατρών, η εταιρεία European Finance με «νέα προσφορά» που περιλαμβάνει ­ σύμφωνα με εκπροσώπους του Οργανισμού ­ απαράδεκτες αιρέσεις και όρους που την καθιστούν άκυρη. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΒΑ Finance ΑΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την υποβολή των προσφορών, είχε εξαρχής κρίνει άκυρη την προσφορά τής εν λόγω εταιρείας, για να καταλήξει τελικώς στη θέση ότι θα μπορούσε… «με επιείκεια» να τη μελετήσει και να τη λάβει υπόψη της στο στάδιο της αξιολόγησης.


Η διοίκηση του ΟΑΕ, όπως έκανε γνωστό, αναμένει αύριο την τελική εισήγηση της εκκαθαρίστριας εταιρείας προκειμένου να συνέλθει εντός της εβδομάδας και να προχωρήσει στην οριστική κατακύρωση για σειρά εγκαταστάσεων της «Π-Π». Ελπίζεται, εξάλλου, ότι σύντομα θα εξευρεθεί και η κατάλληλη φόρμουλα για τη μεταβίβαση της μονάδας των Πατρών στους εργαζομένους και στον δήμο της πόλης. Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που ­ γνωρίζοντας τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά του σίριαλ… ­ διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσον δεν θα επιχειρηθούν και πάλι «ανατροπές». Οπως όλα τα σίριαλ, όμως, έτσι και αυτό κάποτε θα έχει ένα τέλος! Τουλάχιστον σε ό,τι εξαρτάται από τον ΟΑΕ, ο οποίος μόνο από την πώληση των αποθηκών της Βαρυμπόμπης στον επιχειρηματία κ. Π. Ζερίτη της Χαρτοποιίας Θράκης εξασφαλίζει 1,8 δισ. δραχμές, τη στιγμή όπου η λιβεριανή εταιρεία European Finance προσφέρει ένα όχι πολύ μεγαλύτερο ποσό για ολόκληρη σχεδόν την «Π-Π», το σίριαλ φαίνεται να έχει τελειώσει.