Ο Τουρισμός ήταν «Μηνιαίον Δελτίον [της] Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης». Στο ΕΛΙΑ έχουν βρεθεί τεύχη του 1950, από τον Μάρτιο ως τον Δεκέμβριο, με λίγες ελλείψεις. Είναι ένα από τα έντυπα που ανήκουν στην εκδοτική δραστηριότητα της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης κατά τη μακρόχρονη πορεία της.


H Ελληνική Περιηγητική Λέσχη ιδρύθηκε το 1921 ως «οδοιπορικός σύνδεσμος». Ανάμεσα στα ιδρυτικά της μέλη ήταν και οι Δ. Γρ. Καμπούρογλους, Γ. Τυπάλδος, I. Ζυγομαλάς, Αλ. Πάλλης, Θ. Θωμόπουλος, Θ. Μηλιάδης και άλλοι εκπρόσωποι της ελληνικής διανόησης. Υστερα από 16 χρόνια λειτουργίας μετατράπηκε σε «πλατιά τουριστική οργάνωση» με σκοπό τη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας, μέλημα την εποχή εκείνη του επίσημου κράτους αλλά και των πολιτών. Ο Τουρισμός δε ήταν ένα από τα πολυάριθμα τουριστικά ή φυσιολατρικά έντυπα που εκδόθηκαν το διάστημα 1940-1960 και όχι μόνο.


Ο Τουρισμός προσφέρει πληροφορίες για την ΕΠΛ, η οποία θέτει ως καθήκον της όχι μόνο την τουριστική αλλά και την πολιτιστική της συμβολή στον τόπο, εξ ου και οι εκθέσεις φωτογραφίας ή οι διαγωνισμοί διαλέξεων που κατά καιρούς διοργανώνει. Την ενδιαφέρει επίσης η ελεύθερη και ευρεία προσέλευση νέων μελών χωρίς αξιολογικά κριτήρια (οικονομικά, πολιτικά κ.ά.), αρκεί «να μην είναι ενοχλητικοί στους άλλους». Προβάλλονται ακόμη ο εθελοντισμός, η συνεργασία και η έννοια της κοινωνικότητας.


Από τις ίδιες αρχές διαπνέεται και ο Τουρισμός, όπως είναι φανερό από τα περιεχόμενά του. Σε κάθε τεύχος αναφέρονται οι σημαντικότερες από τις δραστηριότητες της ΕΠΛ και δημοσιεύονται τα προγράμματα των εκδρομών της ανά την Ελλάδα και οι ανακοινώσεις προς τα μέλη της. Γίνονται αφιερώματα σε τόπους, με άρθρα για το φυσικό και τουριστικό τους ενδιαφέρον αλλά και για την ιστορία και τη λαογραφία τους. Υπάρχουν δημοσιεύματα και μελέτες επιστημονικού (λογοτεχνικού, ιστορικού, αρχαιολογικού, αρχιτεκτονικού κτλ.) ενδιαφέροντος, π.χ. «Στη δυτική Μακεδονία – Μια επιβίωσις του ιωνικού ρυθμού: σπίτια του 18ου αιώνα», «Τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης», «H αναβίωση της Ολυμπίας με τη δημιουργία της Νέας Αλτεως», «Πώς τραγούδησε το Πάσχα ο Σολωμός», «H γελοιογραφία κατά τον πόλεμο 1940-1941», «Ριζίτικο τραγούδι» κ.ά.


Επιπλέον ανακοινώνονται ή περιγράφονται πολιτιστικά δρώμενα όπως η συναυλία εγχόρδων στο αρχαίο θέατρο Αμφιάρειου που πραγματοποιήθηκε στις 16.4.1950, «H Διεθνής Εκθεσις Θεσσαλονίκης», «H Ναυτική Εορτή της Υδρας», «H εν Αμερική έκθεσις του ελληνικού φορέματος 1950». Φυσικά δεν λείπουν οι μελέτες για το ζήτημα των εξελίξεων στον τομέα του τουρισμού: «Γνώσεις τινές τουριστικής προπαιδεύσεως», «H αποστολή του εσωτερικού τουρισμού» κ.ά.


Ονόματα που υπογράφουν στις σελίδες του Τουρισμού, ο γλύπτης K. Δημητριάδης, ο αρχιτέκτονας Δ. Μωρέτης, ο συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος της ΕΠΛ Στ. Χιλιαδάκης, ο αρχαιολόγος M. Χατζηδάκης, ο N. Αιγινήτης, ο Δ. Κατσώνης κ.ά.


Στο τεύχος Οκτωβρίου του 1950 ανακοινώνεται η συνεργασία της ΕΠΛ και της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, με τη διεθνή τουριστική οργάνωση AIT (Alliance International de Tourisme) που είχε ως έργο την ανάπτυξη του τουρισμού με την εξουσιοδότηση του OHE. Στο ίδιο τεύχος δημοσιεύεται το καταστατικό αυτής της οργάνωσης και εγκαινιάζεται η προαναφερθείσα στήλη των μελετών πάνω στον τουρισμό.