Η τελευταία Σύναξη του 20ού αιώνα στο Φανάρι

Η τελευταία Σύναξη του 20ού αιώνα στο Φανάρι Οι 75 εν ενεργεία Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου συζητούν για την πορεία της Ορθοδοξίας και τον ρόλο της στο μέλλον Η ΠΕΜΠΤΗ στην ιστορία και η τελευταία μέσα στον «εκπνέοντα» αιώνα Σύναξη των εν ενεργεία Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου πραγματοποιείται από χθες στο Φανάρι, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου. Μετέχουν 75 επίσκοποι από όλο

Η ΠΕΜΠΤΗ στην ιστορία και η τελευταία μέσα στον «εκπνέοντα» αιώνα Σύναξη των εν ενεργεία Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου πραγματοποιείται από χθες στο Φανάρι, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου. Μετέχουν 75 επίσκοποι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επί ένα τριήμερο θα συζητούν για θέματα που έχουν άμεση σχέση με την πορεία της Ορθοδοξίας και τον ρόλο της κατά τον 21ον αιώνα. Γενικό θέμα της Σύναξης έχει ορισθεί μια φράση-κλειδί γύρω από την οποία θα αναλυθούν δεκάδες υποθέματα. «Εν επιγνώσει Ορθόδοξοι» είναι ο βασικός άξονας σκέψης, του οποίου το στίγμα από πλευράς Φαναρίου και τις οροθετήσεις έκανε γνωστές ο κύριος ομιλητής, Μητροπολίτης Γέρων Εφέσου κκ. Χρυσόστομος. Υποθέματα προς ανάλυση και συζήτηση είναι: α) «Η εκκοσμίκευση ως γεγονός και ως απειλή εις την σύγχρονον Ορθοδοξίαν», από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κκ. Ειρηναίο. β) «Αποβλητέαι οθνείαι και ετερόδοξοι εισβολαί πρακτικών ιδεών εις τον ορθόδοξον χώρον», από τον Αρχιεπίσκοπο Ιεραπόλεως κκ. Αντώνιο. γ) «Η Οικουμενικότης της Ορθοδοξίας ως σύγχρονο βήμα», από τον Μητροπολίτη Γερμανίας κκ. Αυγουστίνο, και δ) «Η πρόκλησις των μεταφυσικών εμπειριών εκτός Ορθοδοξίας και ο Ορθόδοξος απάντησις», από τον Μητροπολίτη Αίνου κκ. Μάξιμο.


Οπως μας είπε Ιεράρχης του Θρόνου, «στόχος του Φαναρίου είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, όχι μόνο για τις επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία, ώστε να υπάρξει ζωντανή μαρτυρία των Ορθοδόξων μέσα στη νέα χιλιετία που θα ανατείλει σε λίγο. Και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να βρίσκεται και το μήνυμα της Συνάξεως, το οποίο θα εξαχθεί μετά τη λήξη των εργασιών της και θα ανακοινωθεί προς το πλήρωμα του Οικουμενικού Θρόνου διά των επισκόπων του, αλλά και προς ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο».


Χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Σύναξης κάνοντας κατ’ αρχήν έναν απολογισμό της τελευταίας διετίας, επί των όσων επιτελέσθηκαν επί ορθοδόξου και διαχριστιανικού επιπέδου. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη διακονία του Φαναρίου προς τις επαρχίες του και γενικότερα προς τους ανά τη Γη ορθοδόξους που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του. Ακολούθησε τοποθέτηση του κ. Βαρθολομαίου επί του γενικού θέματος της Σύναξης. «Εν επιγνώσει Ορθόδοξοι», και, τέλος, ο Παναγιώτατος χάραξε το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εργασίες της Σύναξης, η οποία ολοκληρώνεται την προσεχή Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 1998, με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Πατριάρχη και των 75 Επισκόπων του Θρόνου. Ολοι μαζί θα υποδεχθούν κατά το βυζαντινό τυπικό το νέο εκκλησιαστικό έτος, και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα υπογράψουν την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Καθαγιασμού της νέας Ινδικιώνος. Από άμβωνος δε, θα αναγνωσθεί μήνυμα του κ. Βαρθολομαίου, που απευθύνεται προς ολόκληρη την ανθρωπότητα και θα αναφέρεται στη διάσωση του περιβάλλοντος. Ως γνωστόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ορίσει ως παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, αναλαμβάνοντας ο ίδιος διεθνείς πρωτοβουλίες, στις οποίες μετέχουν προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, όπως ο Αγά Χαν, ο Κάρολος της Αγγλίας, ο Χουσεΐν της Ιορδανίας, ο Αλ Γκορ, και άλλοι.


Το βράδυ της «Βυζαντινής Πρωτοχρονιάς» θα δοθεί σε περιοχή του Βοσπόρου συναυλία από τη Νάνα Μούσχουρη, και στη συνέχεια θα παρατεθεί από τον κ. Βαρθολομαίο δείπνο στους 75 Ιεράρχες, στα επιφανή μέλη της ομογένειας και στους φιλοξενουμένους, αυτόν τον καιρό, του Φαναρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk