ΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ευκαιρία της κυβέρνησης να αντιστρέψει το αρνητικό για αυτήν κλίμα των δημοσκοπήσεων,αλλά και να μεταγγίσει πόρους σε νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση, εκλαμβάνεται από κυβερνητικά στελέχη ο προϋπολογισμός του 2009 που κατατίθεται την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή,με ουσιώδεις αλλαγές από το αρχικό σχέδιο.
Ως προχθές Παρασκευή,συνεχίζονταν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι επαφές του υφυπουργού Οικονομικών
κ. Ν.Λέγκα με τους υπουργούς προκειμένου να κλείσουν τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού και να υπάρξει «συμφωνία κυρίων» για να αποφευχθούν κατά τη συζήτησή του νέες ενδοκυβερνητικές τριβές.
Ο κ.Λέγκας μιλώντας προς «Το Βήμα» τόνισε ότι « ο προϋπολογισμός του 2009 κινείται εντός των ορίων της πραγματικότητας.Κατηγορίες δαπανών,όπως οι μισθοί,οι συντάξεις,η Υγεία,η Παιδεία,η κοινωνική ασφάλιση,αυξάνονται και βούληση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν να αυξάνονται για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες». Ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς έγκριση στην Κυβερνητική
Επιτροπή,που θα συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη και η οποία εξαντλεί τα περιθώρια χαλάρωσης που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και για πρώτη φορά θα αναφέρεται σε συγκεκριμένα προγράμματα.Προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα υποχωρήσει σε 2,5% το 2009. Το έλλειμμα θα ανέλθει σε 2,8% του ΑΕΠ για εφέτος (από 2,3% στο σχέδιο προϋπολογισμού) και σε 2,5% του ΑΕΠ το 2009 (από 1,8% στο σχέδιο).Τα φορολογικά έσοδα θα περιοριστούν κατά 800 εκατ.ευρώ και θα διαμορφωθούν κοντά στα 60 δισ.ευρώ,ενώ οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 65 δισ.ευρώ.

– Ο προϋπολογισμός του 2009 είναι κρίσιμος και για την οικονομία και για την κυβέρνηση;

«Αναμφίβολα. Η διεθνής κρίση αποδεικνύεται βαθιά και με απρόβλεπτη διάρκεια. Επιπρόσθετα, το τεράστιο δημόσιο χρέος που ξεκινά την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, λειτουργεί ως “κόφτης” στην- αναγκαία και επιθυμητή από όλους- επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας. Παρά την αρνητική συγκυρία, η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2009, με βασική αρχή ότι “δεν υπαγορεύει τις πολιτικές ένα σύνολο αριθμών αλλά οι πολιτικές είναι αυτές που υπαγορεύουν τους αριθμούς”. Οι Ελληνες θα διαπιστώσουν, ότι ο προϋπολογισμός του 2009 αφενός λέει την αλήθεια και αφετέρου κινείται εντός των ορίων της πραγματικότητας, με σαφείς κοινωνικές στοχεύσεις».

– Ωστόσο το έλλειμμα ξέφυγε στο 3,5% και δύσκολα θα κλείσει κάτω από το όριο του 3%. Πού θα κριθεί το παιχνίδι;

«Το 2007 υπερέβη το όριο του 3% για συγκυριακούς λόγους, που έχουν σχέση κυρίως με το κόστος των πυρκαϊών του περασμένου καλοκαιριού και την έκτακτη εισφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ. Το 2008 κατεβλήθη και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε το έλλειμμα να είναικαι εκτιμούμε ότι θα είναι- σαφώς κάτω από το 3%. Αλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα κινείται στο επίπεδο του 2,5%. Η προσπάθεια είναι διμέτωπη: τόσο στην κατεύθυνση αύξησης των εσόδων μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής όσο και της συγκράτησης των δαπανών».

– Αλλά και η βασική υπόθεσηγια ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2009καταρρέει υπό το βάρος της κρίσης; «Πράγματι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού ως το τελικό σχέδιο, έχουν αλλάξει οι προ βλέψεις πολλών διεθνών οργανισμών, μεταξύ αυτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για εφέτος και 2,5% για το 2009. Για την ΕΕ στο σύνολό της, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις είναι 1,4% για το 2008 και μόλις 0,2% για το 2009. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερες αντοχές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες».

– Οι συνάδελφοί σας στην κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ζητούν να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, για να μη βυθιστεί η οικονομία.Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι;

«Οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν σημαντικό μέσο άσκησης οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής πολιτικής. Το 2009 θα υπερκαλυφθούν οι όποιες δαπάνες είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων και δράσεων που έχουν σχεδιαστεί μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Αλλά και οι δημόσιες δαπάνες για έργα που χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπρόσθετα, η προώθηση των έργων με ΣΔΙΤ θα αποτελέσει έναν επιπλέον μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία. Αλλά θα απελευθερωθούν και κρατικοί πόροι κρατικών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε κοινωνικές προτεραιότητες προς όφελος των πολιτών».

– Θα προχωρήσετε σε περικοπές άλλων δαπανών του Δημοσίου; «Μεγαλύτερη ουσία από το να ομιλούμε για το “πόσα ξοδεύουμε” έχει το να συζητούμε για το “αν αυτά που ξοδεύουμε, έχουν αποτέλεσμα”. Η ουσία για την κυβέρνηση είναι κάθε ευρώ του προϋπολογισμού να επενδύεται, να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους ωφελημένους. Και, φυ σικά, αυτό να μπορεί να ελεγχθεί, να αξιολογηθεί ώστε να γίνονται οι επιβεβλημένες διορθωτικές κινήσεις, οι απαραίτητες προσαρμογές. Γι΄ αυτό άλλωστε προχωρούμε σε νέο τύπο προϋπολογισμού, τον λεγόμενο προϋπολογισμό προγραμμάτων ώστε η συζήτηση να εστιάζεται όχι μόνο στο πόσες είναι οι δαπάνες αλλά στο τι αποτέλεσμα φέρνουν οι δαπάνες αυτές. Με τον τρόπο αυτόν σπάζουμε τα δεσμά της δημοσιονομικής γραφειοκρατίας, την οποία αναπαράγουν οι 14.800 κωδικοί του προϋπολογισμού και οι γνώριμες ως τώρα διαδικασίες του “γράψε- σβήσε”. Οσον αφορά πάντως τις περικοπές δαπανών, αυτές γίνονται εκεί όπου είναι εφικτό (φερ΄ ειπείν στις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου)». – Λόγω των δυσκολιών έχετε περιθώρια για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στο Δημόσιο; «Η εισοδηματική πολιτική θα ανακοινωθεί όταν έλθει η ώρα. Βεβαίως, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για κατ΄ έτος ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, θυμίζω ότι το 2007, χρονιά η οποία μόνο κατά ένα μέρος επηρεάστηκε από την κρίση, ο προϋπολογισμός διέθεσε ένα δισ. ευρώ περισσότερα από το 2006 για τους μισθούς και τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα».

Αρκούν τα 28 δισ.ευρώ για να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, για να βγουν από το αδιέξοδο οι επιχειρήσεις.Αν όχι θα προχωρήσετε και σε άλλες ενέσεις;

«Η κυβέρνηση έδειξε στην κρίση ταχύτατα ανακλαστικά. Οι αποφάσεις μας μπορούν να παραλληλιστούν με τους κρίκους μιας αλυσίδας. Ο πρώτος κρίκος, λοιπόν, είναι η εγγύηση των καταθέσεων- η πολιτική δέσμευση ισχύει για το σύνολο των καταθέσεων, η νομική μέχρι ποσού 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Ο δεύτερος κρίκος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Ενας τρίτος κρίκος είναι τα μέτρα για τη στήριξη στοχευμένων ομάδων του πληθυσμού που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι αυταπόδεικτο ότι αν χρειαστούν και άλλοι κρίκοι στην αλυσίδα, αν απαιτηθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν. Η βούληση είναι δεδομένη».

– Ολα όμως γίνονται με δανεικά. Πώς θα συγκρατήσετε το δημόσιο χρέος;

«Οι εγγυήσεις που δίδονται δεν αποτελούν στοιχείο ούτε του δημοσιονομικού ελλείμματος ούτε του δημοσίου χρέους. Βασικός μας στόχος και για το 2009 παραμένει η περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών για τόκους και η μείωση του επιτοκιακού κινδύνου. Εφέτος κατορθώσαμε να απορροφήσουμε σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, λόγω του υψηλού βαθμού θωράκισης του χαρτοφυλακίου του δημοσίου χρέους απέναντι στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και με την υιοθέτηση μιας ευέλικτης εκδοτικής στρατηγικής για τον δανεισμό του τρέχοντος έτους».

Σιδηρόδρομος ζημιών και χρεών στις ΔΕΚΟ

ΕΛΛΕΙΜΜΑ 1,4 δισ. ευρώ θα έχουν και το 2009 οι 52 Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ), οι οποίες θα προσφύγουν σε νέο δανεισμό ύψους 2,42 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις ζημιές τους και να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) καθώς το έλλειμμά του θα ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών σχεδιάζουν σημαντικές αλλαγές στα οικονομικά του ΟΣΕ και ευρύτατο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Οι 52 ΔΕΚΟ αναμένεται να εμφανίζουν έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ το 2009, από 1,4 δισ. ευρώ το 2008. Το 2009 οι ΔΕΚΟ υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν κατά 13,5% τις επενδύσεις τους. Ετσι, από 1,17 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκαν εφέτος, του χρόνου θα ανέλθουν σε 1,3 δισ. ευρώ.

Οι δανειακές υποχρεώσεις των ΔΕΚΟ συνεχίζουν και το 2009 να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Το 2009 ο δανεισμός των ΔΕΚΟ θα ανέλθει σε 2,42 δισ. ευρώ, από 2,22 δισ. ευρώ εφέτος (αύξηση 8,7%) και 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

* Αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό 3,5%-4% * Αύξηση σε 400 εκατ. ευρώ των πόρων του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης * Αύξηση σε 9 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων * Αναστολή πληρωμών και υποχρεώσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς το κράτος (χρέη, ασφαλιστικές εισφορές κτλ.) για έξι μήνες * Επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους μακροχρονίως ανέργους * Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για νέους ανέργους, το οποίο θα εισπράττει ο επιχειρηματίας * Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν στους τομείς των τεχνικών έργων και του τουρισμού, τους οποίους πλήττει περισσότερο η κρίση * Ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χορήγηση επιδοτούμενων δανείων 350.000 ευρώ * Χορήγηση άτοκων δανείων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς που συγκεντρώνουν δημητριακά