Η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδύνεται πιο γρήγορα απ΄ ό,τι αναμένεται

Ρίχνοντας μια ματιά στα χρηματιστήρια διερωτάται κανείς αν υπάρχουν σήμερα επενδυτές εκτός από τις κυβερνήσεις ή τον δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ, που βρίσκονται από την πλευρά των αγοραστών, σε μια περίοδο όπου, όπως σημείωνε η ευρωπαϊκή ομάδα στρατηγικής της Citigroup «ο καπιταλισμός πωλείται» αλλά κανείς δεν θέλει να αγοράσει. Η αναταραχή στις αγορές μεταδίδεται στην οικονομία, ο τραπεζικός τομέας συρρικνώνεται και ο κόσμος δείχνει να επιλέγει χαμηλότερη ανάπτυξη με αντιστάθμισμα τη μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα.

Καθώς η κρίση χτύπησε και την πόρτα της Ευρώπης οι κυβερνήσεις ανέλαβαν τον ρόλο του διασώστη, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι αμφιβολίες για την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης εντείνονται, διότι τα ερωτηματικά αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των συναλλαγών και το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης παραμένουν. Το σχέδιο διάσωσης δεν φαίνεται να είναι επαρκές ως προς τα κεφάλαια ώστε να επουλώσει τις «μαύρες τρύπες», ενώ δεν θα περιορίσει την πτώση της αγοράς ακινήτων, λένε τώρα οι αναλυτές. «Σχέδιο διάσωσης (ΤΑRΡ) ή σχέδιο παγίδα (ΤRΑΡ);» αναρωτήθηκε η Credit Suisse.

Ενώ ο επικεφαλής της διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ ανέφερε ότι και οι υπόλοιπες χώρες (εκτός ΗΠΑ) πρέπει να ετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, η κρίση δείχνει να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα διότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται, ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξάνεται. Το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών παραμένει υψηλό, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των γειτονικών χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται δείχνει να μειώνεται. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων έχει επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, η κτηματαγορά περνάει δύσκολες ώρες, ενώ τα δύο «δυνατά χαρτιά» της χώρας, η ναυτιλία και ο τουρισμός, σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία δείχνουν να αποδυναμώνονται. Παράλληλα, ενώ ο δανεισμός των εισηγμένων αυξήθηκε κατά 15% τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν και άλλο (ενδεικτική ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία δείχνει και έλλειψη διαφάνειας), ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ΧΑ έχει να κάνει με το ενδεχόμενο η κρίση να οδηγήσει σε καταρρεύσεις hedge funds, καθώς το 45% των ξένων του ελληνικού Χρηματιστηρίου αφορά τοποθετήσεις αυτής της κατηγορίας επενδυτών.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα πιθανώς να επιβραδυνθεί πιο γρήγορα απ΄ ό,τι αναμένεται σήμερα, λένε οι οικονομολόγοι, ενώ καυτηριάζουν τη συνεχιζόμενη μείωση της ανταγωνιστικότητας, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα τεράστια ελλείμματα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον έρχονται δύσκολες ημέρες τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τους επενδυτές, με τις όποιες κινήσεις τους να περιορίζονται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.