Τα παιδικά θεάματα υπόσχονται κατά κανόνα να ξεναγήσουν στους δρόμους του πολιτισμού και της επιστήμης τους μικρούς επισκέπτες τους. Ιδού ένα απάνθισμα των όσων πληρούν σημαντικές προδιαγραφές για να υλοποιήσουν αυτή την υπόσχεση.

Θέατρο
Εθνικό Θέατρο- Παιδικό Στέκι
Το Εθνικό εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με το Παιδικό Στέκι και την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ . Ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου διασκευάζει το κλασικό αριστούργημα και διασκεδάζει χωρίζοντας την κεντρική ηρωίδα σε τρία κομμάτια: ακολουθώντας τον Λευκό Κούνελο η Αλίκη πέφτει στην Κουνελότρυπα και κατά την όχι και τόσο ομαλή προσγείωσή της σπάει και χωρίζεται σε Σώμα, Καρδιά και Μυαλό. Οι τρεις Αλίκες θα περάσουν πολλές περιπέτειες και θα συναντήσουν πολλά περίεργα πλάσματα για να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν η μία χωρίς την άλλη. Η παράσταση είναι καρπός ατέλειωτων αυτοσχεδιασμών, με τις πρόβες να θυμίζουν πολλές φορές «παιδικό σταθμό σε ώρα αιχμής.Οχι επειδή έλειπε η σοβαρότητα,αλλά επειδή περίσσευε ο ενθουσιασμός» λέει ο σκηνοθέτης. Το σκηνικό της Μαγιούς Τρικεριώτη παραπέμπει σε τσίρκο μέσα στο οποίο όλα είναι πιθανά. Εναρξη παραστάσεων: Σάββατο 18 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3301.881.

Μικρή Πόρτα
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών στήνεται και ολοκληρώνεται το «Παραμυθ…issimo», το νέο έργο που παρουσιάζουν στη Μικρή Πόρτα η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος- μέθοδο που εγκαινίασαν οι δύο συγγραφείς στο ανέβασμα της συζητημένης με θετικά σχόλια «Κοιμωμένης που ξύπνησε». Η παράσταση είναι βασισμένη σε λαϊκά παραμύθια της Ιταλίας. «Ηρωες και ιστορίες από την πλούσια παράδοση της γειτονικής χώρας που ταύτισε όσο καμία άλλη τον πολιτισμό της με τη χαρά της ζωής.Ενα θέαμα ανάλαφρο, γλυκό και δροσερό σαν…ιταλικό παγωτό» μας λέει η Ξένια Καλογεροπούλου για το έργο που σκηνοθέτησε ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Εναρξη παραστάσεων: Σάββατο 22 Νοεμβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 7711.333.

Αμαξοστοιχία-θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ
Οχι μόνο θεατρική αλλά και ταξιδιωτική είναι η εμπειρία που καλούνται να ζήσουν τα παιδιά τα οποία θα βρεθούν πρωινά καθημερινών και με σημέρια Κυριακής στην «Αμαξοστοιχία-θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ». Ιδού το πρωτότυπο και γοητευτικό στοιχείο της παράστασης «Ο έβδομος σταθμός- Το μυστικό του πειρατή Μπελαφούσκ» που γράφει ειδικά για το συγκεκριμένο θέατρο ο Ευγένιος Τριβιζάς. Ο λόγος για την πρώτη εκδοχή της ίδιας ιστορίας που έχει να κάνει με την ελευθερία στην τέχνη- η «ενήλικη» εκδοχή υπό τον τίτλο «Η αποπλάνηση μιας κούκλας» θα ανεβαίνει βραδινές ώρες. «Από την ώρα που τα παιδιά θα φθάνουν στην αποβάθρα,θα περνούν τους ελέγχους και θα παίρνουν τα διαβατήριά τους,θα βιώνουν ένα συναρπαστικό ταξίδι» μας λέει η σκηνοθέτις του έργου κυρία Τατιάνα Λύγαρη. Εναρξη παραστάσεων: τέλη Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 9237.076.

Μέγαρο Μουσικής
Την επιστήμη του… ελάχιστου μεγέθους θα επιχειρήσει να αναδείξει σε παιδιά από 10 ετών και πάνω μια ιδιαίτερη έκθεση. Ο λόγος για τις «Νανοτεχνολογίες: Η νέα διάσταση της τεχνολογίας», που θα ξεναγήσει τους επισκέπτες της στον ατομικό κόσμο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Ρlus. Η φιλόδοξη συμπαραγωγή, σχεδιασμένη σαν ένας ζωντανός οργανισμός, θα αναπτύσσεται παράλληλα με τη συμμετοχή του επισκέπτη και τα τελευταία νέα της έρευνας. Χρησιμοποιώντας κατάλληλο φωτισμό, αντικείμενα, πειράματα, ταινίες και διαδραστικά προγράμματα, η έκθεση έχει ως σκοπό να εξηγήσει στον επισκέπτη τι είναι οι νανοτεχνολογίες Εναρξη έκθεσης: Τετάρτη 1 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 7282.733.

Ιδρυμα Ευγενίδου- νέο ψηφιακό πλανητάριο
Δεν είναι μόνο η νέα ταινία θόλου «Θαλάσσιοι γίγαντες», η οποία προσκαλεί μικρούς και μεγάλους επισκέπτες σε κατάδυση στον ξεχασμένο κόσμο των θαλάσσιων ερπετών, αλλά και ποικίλες ψηφιακές παραστάσεις του Ιδρύματος που αξιοποιούν τις δυνατότητες της υψηλής τεχνολογίας σε ελκυστικά επιστημονικά ταξίδια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει «Το τρένο της φαντασίας» για την πρωτοτυπία της καταγωγής του: από την Ιαπωνία φιλοξενείται πρώτη φορά παραγωγή για το νέο πλανητάριο. Το ομώνυμο παραμύθι του Μιγιαζάβα Κέντζι είναι η ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα περιπλάνησης στο απέραντο Σύμπαν. Εναρξη προβολών: Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 9469.600.

Κινηματογράφος
Από τους δημιουργούς του Σρεκ και του Καρκαριομάχου, η «Μαδαγασκάρη 2» προβλέπεται να γίνει το παιδικό κινηματογραφικό χιτ της σεζόν. Και να φέρει κοντά στους σινεφίλ όλων των ηλικιών τον Αλεξ το λιοντάρι, τον Μάρτι τη ζέβρα, τον Μέλμαν την καμηλοπάρδαλη, την Γκλόρια την ιπποποταμίνα, τον εξωφρενικό βασιλιά Τζουλιάν και άλλους. Πρεμιέρα στα μέσα Δεκεμβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3800.240.

Μουσεία
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το διαχρονικά δημοφιλές θέμα των δεινοσαύρων πραγματεύεται το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης της πόλης. Καλεί λοιπόν όλους τους μικρούς παλαιοντολόγους να μπουν στη μηχανή του χρόνου και να ταξιδέψουν στον μεσοζωικό αιώνα ακολουθώντας τα «Ιχνη των δεινοσαύρων». Τα εργαστήρια θα λειτουργούν τις Κυριακές και θα απευθύνονται σε παιδιά δύο ηλικιακών ομάδων: 5-7 και 8-10 ετών. Εναρξη προγράμματος: αρχές Νοεμβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 8015.870.