Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ από την προεδρία της ομοσπονδίας βόλεϊ (ΕΟΠΕ) του κ. Θανάση Μπελιγράτη, ενός εκ των τοτέμ του αθλητικού παραγοντισμού, δεν ήταν μόνο η κορυφαία έκπληξη, μέχρι στιγμής, των εκλογικών διαδικασιών στις αθλητικές ομοσπονδίες αλλά και κατά πολλούς μια απόδειξη ότι το αίτημα για αλλαγές και ανανέωση στις διοικήσεις είναι ισχυρό και ικανό να σαρώσει και τα θεωρούμενα ακλόνητα αθλητικά φέουδα. Εχοντας διατελέσει πρόεδρος της ΕΟΠΕ επί 15 χρόνια και με 36ετή θητεία στα διοικητικά του βόλεϊ, ο πρώην διαιτητής κατάφερνε
να εξασφαλίζει την εκλογή του με συντριπτικά ποσοστά και να θεωρείται ακλόνητος ακόμη και όταν οι κυβερνητικές συγκυρίες δεν ήταν ευνοϊκές. Αν και προσμετρούνταν στους «πράσινους» ομοσπονδιάρχες, ο κ. Μπελιγράτης είχε αποδειχθεί αρκετά ικανός στις ντρίμπλες και στη διάρκεια της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης είχε ρίξει γέφυρες με το υφυπουργείο Αθλητισμού και δεν σήκωσε τη σημαία της… αντίστασης. Η μοίρα όμως του επιφύλασσε αυτός ο πρώην διαιτητής να δει την… κόκκινη κάρτα από έναν άλλοτε «υπάλληλό» του, τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής ανδρών κ. Στέλιο Προσαλίκα.

O άκρως επικοινωνιακός και πλέον αναγνωρίσιμος έλληνας προπονητής του φιλέ κ. Στέλιος Προσαλίκας – έχει διατελέσει προπονητής του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ- τέθηκε επικεφαλής ενός πολυσυλλεκτικού (κατ΄ άλλους ετερόκλητου) σχήματος που περιλάμβανε μορφές του ελληνικού βόλεϊ όπως η πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας κυρία Σοφία Αγγελάκη, ο «δάσκαλος» του βόλεϊ κ. Νίκος Μπεργελές και ο πρώην διεθνής διαιτητής αλλά και διευθυντής της Εμπορικής Χρηματιστηριακής επί κυβέρνησης ΠαΣοΚ κ. Θέμης Καλπακτσόγλου, οι οποίοι ήταν τα ισχυρά χαρτιά του ψηφοδελτίου του. Πρωτίστως όμως (φαίνεται ότι) μέτρησε η συμπαράταξη με τους «Φίλους του Βόλεϊ» των περισσότερων εκπροσώπων της λεγόμενης γενιάς του 1987, της ομάδας που κατέκτησε το χάλκινο ευρωπαϊκό μετάλλιο στη Γάνδη, όπως οι κκ. Μιχάλης Τριανταφυλλίδης,Στέλιος και Δημήτρης Καζάζης,Δημήτρης Γόντικας,Σωτήρης Αμαριανάκης,Μάκης Δημητριάδης και Γιώργος Ντράγκοβιτς, όπως και με άλλους παλαιούς αθλητές ( Κολιόπουλος,Φάκας,Θεοδωρίδης,Λυκούδης, Μιχαλόπουλος,Μήτση ).

Πολύχρωμες και οι δύο παρατάξεις
Η ιδέα για τη δημιουργία της αντιπολιτευτικής κίνησης, που εμφανίστηκε επισήμως στις 21 Ιουλίου 2008, άρχισε να γεννιέται το φθινόπωρο του 2007. «Πολλά στελέχη του ελληνικού βόλεϊ μού ζήτησαν να ηγηθώ της προσπάθειας για αλλαγή στην ομοσπονδία» ανέφερε στο «Βήμα» ο κ. Προσαλίκας, ο οποίος έχει εμπειρία από προεδρική καρέκλα καθώς ηγείται της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ). Αν και ο νέος ηγέτης της ΕΟΠΕ θεωρεί «άκομψο εν έτει 2008 τη δημιουργία ενός κομματικού ψηφοδελτίου», στη ΓΓΑ- έδρα του κ. Σταύρου Δουβή – δεν έλειψαν οι πανηγυρισμοί για την ανατροπή του κ. Θανάση Μπελιγράτη καθώς θεωρούσαν την εξέλιξη στην ομοσπονδία βόλεϊ πρόκριμα και για άλλες εκλογικές διαδικασίες.

Η υπόθεση της εκλογικής ανατροπής στην ομοσπονδία βόλεϊ όμως δεν μπορεί να προσεγγίζεται και να εξηγείται κάτω από το παραδοσιακό σχήμα «πράσινοι» και «μπλε» για τον απλούστατο λόγο ότι στις δύο αντίπαλες παρατάξεις υπήρχαν παράγοντες και των δύο κομματικών αποχρεώσεων. Επιπλέον οι «Φίλοι του Βόλεϊ» είχαν στις τάξεις τους ισχυρή αντιπροσώπευση παραγόντων με αριστερή πολιτική ταυτότητα. Μάλιστα κατηγορήθηκαν από παράγοντες της πλευράς Μπελιγράτη ότι πολιτικοποίησαν έντονα τις εκλογές. Ο κ. Προσαλίκας δεν κρύβει ότι ανήκει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά «της ήπιας», όπως σπεύδει να διευκρινίσει, ούτε ότι «στελέχη της ΝΔ,του ΠαΣοΚ και του Συνασπισμού υπήρχαν στο ψηφοδέλτιο και βοήθησαν», ενώ στον χώρο του ΚΚΕ κινείται ο κ. Μπεργελές, από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού βόλεϊ. Τον «έφαγαν» και τα χρέη
Από την άλλη πλευρά, στην παράταξη Μπελιγράτη, εκτός από παράγοντες που ανήκουν στο ΠαΣοΚ, υπήρχαν αθλητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και νυν πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, στενός συνεργάτης του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, και ο κ. Φάνης Τσιόκρης, στέλεχος του ΟΤΕ.

Η εξήγηση για την ανατροπή-έκπληξη μοιάζει να βρίσκεται στο αίτημα για αλλαγή που υπήρχε μεταξύ των σωματείων τα οποία αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της αδυναμίας της ΕΟΠΕ να ανταποκριθεί στα χρέη που είχε απέναντί τους. Το γεγονός αυτό είχε φθείρει τη δημοτικότητα του κ. Μπελιγράτη, σε βαθμό που αιφνιδίασε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τους πιο ψύχραιμους παρατηρητές των πραγμάτων του ελληνικού βόλεϊ. Οπως αποδείχθηκε από την κάλπη, ο πρώην ισχυρός άνδρας του φιλέ είχε γίνει «βαρίδι» για την ίδια την παράταξή του. Μάλιστα ο ίδιος την τελευταία τετραετία έμοιαζε να είναι εγκλωβισμένος στην υπόθεση των έργων του Αγίου Κοσμά και της Παιανίας που ταλαιπωρούσαν την ομοσπονδία. Πρόκειται για έργα εν όψει των Ολυμπιακών του 2004 που κατασκευάστηκαν μέσω της ομοσπονδίας βόλεϊ κατόπιν εντολής των υφυπουργών Αθλητισμού των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ κκ. Γιάννη Κουράκη και Γιώργου Λιάνη. Επειτα από δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές που έκαναν λόγο για σκάνδαλα, η ίδια η ΕΟΠΕ είχε προσφύγει τον Φεβρουάριο του 2005 στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καταθέτοντας τον φάκελο της υπόθεσης και ζητώντας τη διερεύνησή της. Ως σήμερα, αν και ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου, το καλοκαίρι του 2006, η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει. Από την άλλη πλευρά, και αυτό ήταν το σημαντικότερο για τη διοίκηση της ΕΟΠΕ, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Ορφανός αρνούνταν να πληρώσει στην ομοσπονδία βόλεϊ το ποσό των 2.800.000 ευρώ που ήταν το χρέος προς τους εργολάβους των έργων. Ετσι οι τελευταίοι προσέφυγαν δικαστικά κατά της ΕΟΠΕ και είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις εις βάρος της. Μάλιστα η ομοσπονδία είχε καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου για την υπόθεση αυτή, που αναμένεται να εκδικαστεί το επόμενο διάστημα.

Ανοργάνωτος ο αντίπαλος
Απέναντι στον «κουρασμένο» Μπελιγράτη οι «Φίλοι του Βόλεϊ» αντέταξαν μια φρεσκάδα και έναν δυναμισμό αλλά και μια οργανωτικότητα «αριστερού τύπου». «Βρήκαμε έναν αντίπαλο ανοργάνωτο,που είχε συνηθίσει να κάνει μόνος του εκλογές» εξηγεί ο κ. Προσαλίκας αναφέροντας τους λόγους της επιτυχίας του και την προσωπική τακτική τού «πόρτα πόρτα» που ακολούθησε. Στην εκλογική επιτυχία της παράταξής του συνέβαλε και η δυναμική παρουσία των στελεχών της στη γενική συνέλευση της 13ης Σεπτεμβρίου, όπου από την πλευρά Μπελιγράτη είχαν μιλήσει μόνο ο ίδιος και ο κ. Αχιλλέας Μαυρομμάτης, γραμματέας της Νομικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλεϊ. Μάλιστα ο κ. Μαυρομμάτης ήταν ο μοναδικός από την προηγούμενη διοίκηση που εξασφάλισε την εκλογή του και στη νέα διοίκηση αφού ήταν μεταξύ των 10 υποψηφίων που εξασφάλισαν το εκλογικό μέτρο του 50%+1.

Προς το παρόν η ομοσπονδία βόλεϊ έχει προσωρινή διοίκηση αφού πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές εκλογές για την εκλογή ακόμη 11 συμβούλων. Μια διαδικασία στην οποία δεν πρόκειται να συμμετάσχει ο κ. Μπελιγράτης, όπως ο ίδιος δήλωσε, αλλά που θεωρείται κρίσιμη, αφού θα αποδειχθεί αν «το βόλεϊ μάς ενώνει» όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Προσαλίκας, ή αν η αντιπαλότητα που γεννήθηκε εν όψει της συνέλευσης της 13ης Σεπτεμβρίου παραμένει ζωντανή…