Από τώρα και στο εξής καλύτερο στέλεχος του ΠαΣοΚ είναι ο κ. Αλογοσκούφης

Το θαύμα έγινε. Το ΠαΣοΚ πέρασε στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Και το ακόμη καλύτερο: Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται «καλύτερος πρωθυπουργός»…

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ διαμηνύουν ότι η «ανατροπή» οφείλεται στις προγραμματικές θέσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. Μόνο που το 80% των «νέων προγραμματικών θέσεων» υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2007. Τα ίδια έλεγε και τότε, μόνο που μέχρι χθες δεν τον άκουγε κανείς. Γιατί μέχρι χθες ο κ. Παπανδρέου ήταν ο καλύτερος υπουργός του κ. Καραμανλή. Με τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύτηκε τη ΝΔ έδειξε από νωρίς ότι δεν διαθέτει την ικανότητα χάραξης πολιτικής στρατηγικής. Τα επιχειρήματά του για όλα τα θέματα, ελλειπτικά, μετέωρα και ασύνδετα μεταξύ τους, έδιναν την εντύπωση ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματα και ούτε ενδιαφέρεται να τα μάθει. Η ανάδειξη στελεχών με μειωμένες ικανότητες διασφάλισε την αρχηγική ηγεμονία στα κομματικά όργανα, αλλά με το τίμημα της διολίσθησης του ΠαΣοΚ στην πολιτική ανυποληψία.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Πρωθυπουργός να μην έχει αντίπαλο. Πριν από έναν χρόνο η Ελλάδα κάηκε εξαιτίας της τραγικής ανεπάρκειας η οποία χαρακτηρίζει τον ίδιο ως ηγέτη, και όμως κατάφερε να πείσει την πλειονότητα ότι «έφταιγε το ΠαΣοΚ» ακόμη και γι΄ αυτό! Τι μπορεί κανείς να πει για τον κ. Παπανδρέου όταν το κόμμα του βρέθηκε για χρόνια στο έλεος της ερμηνείας που του έδωσαν ακόμη και αντίπαλοι τόσο ανεπαρκείς όσο ο κ. Καραμανλής; Την απάντηση ήλθε να δώσει ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Διότι αν ως τώρα καλύτερος υπουργός του κ. Καραμανλή ήταν ο κ. Παπανδρέου, από τώρα και στο εξής καλύτερο στέλεχος του ΠαΣοΚ είναι ο υπουργός Οικονομίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης ήταν βαρύτατα προσβλητικός απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες όταν τους ενημέρωσε ότι θα τους φορολογήσει με 1.000 ευρώ παραπάνω διότι τους θεωρεί de facto φοροφυγάδες. Ο κ. Καραμανλής επικρότησε. Ο Πρωθυπουργός, νομίζοντας ότι δεν έχει αντίπαλο ξέχασε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι μια κυβέρνηση νεόπλουτων δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να φορολογεί εν ψυχρώ επί δικαίων και αδίκων. Δεύτερον, ότι ο πλουτισμός των υπουργών είναι ανεκτός σε μια κοινωνία με ελαστική οικονομική ηθική για όσο καιρό αυτό γίνεται χωρίς να ομολογείται. Τώρα η κοινή γνώμη τον τιμωρεί παραδειγματικά. Αλλωστε όλοι οι πρωθυπουργοί οι οποίοι κέρδισαν δεύτερη τετραετία πήραν διαζύγιο από την κοινή γνώμη στον πρώτο χρόνο μετά την επανεκλογή τους. Ως ο λιγότερο ικανός όλων, ο κ. Καραμανλής δεν θα μπορούσε να σπάσει το ρεκόρ τους.

Πολύ περισσότερο όταν επί των ημερών του η Ελλάδα σπάει ρεκόρ εξωτερικού δανεισμού με 1 δισ. ευρώ κάθε δέκα ημέρες. Το κοινωνικό κράτος καταρρέει, οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται και το μοναδικό είδος επιχειρηματικότητας που ανθεί είναι οι κομπίνες με το Δημόσιο. Σοβαροί τεχνοκράτες λένε ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει ως το 2020 αν δεν εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα γενναίο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Κανένας δεν πείθεται ότι ο κ. Παπανδρέου έχει προβληματιστεί για τα παραπάνω περισσότερο απ΄ όσο ο κ. Καραμανλής. Γι΄ αυτό όλα αυτά καταλήγουν σε ένα ερώτημα: Τι μπορεί να σώσει μια Ελλάδα η οποία υποτιμά τον εαυτό της, αποδεχόμενη να παραμένει το «πολιτικό φέουδο» δύο οικογενειών; Προφανώς μόνο ένα θαύμα.

papadopoulos@dolnet.gr