? Επαναπρογραμματισμός του ανοσοποιητικού συστήματος

Μια μέθοδος «επαναπρογραμματισμού» του ανοσοποιητικού συστήματος αντέστρεψε τα συμπτώματα του σκληροδέρματος, μια αυτοάνοσης πάθησης. Στη χειρότερη μορφή της η νόσος επηρεάζει όργανα ζωτικής σημασίας, όπως οι πνεύμονες, η καρδιά και οι νεφροί, και οδηγεί στον θάνατο. Αμερικανοί ερευνητές, αξιοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα μιας ασθενούς, κατάφεραν να επαναφέρουν το ανοσοποιητικό της σύστημα στην κανονική λειτουργία του. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν είναι αντίστοιχη με αυτήν που ακολουθείται για τη θεραπεία της λευχαιμίας: τα κύτταρα της ασθενούς «διορθώθηκαν» στο εργαστήριο και ύστερα επανεγχύθηκαν στον οργανισμό της, αφού πρώτα κατεστάλη το ελαττωματικό της ανοσοποιητικό σύστημα.

? Νέα αποστολή για τον «αρειανό» εξερευνητή

Εκπληκτοι έχουν μείνει οι επιστήμονες της ΝΑSΑ από το Οpportunity, το ρομπότ που από το 2004 εξερευνά τον Αρη. Το ρομπότ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και έτσι αποφασίστηκε να του ανατεθεί μια νέα αποστολή. Το ρομπότ θα εξερευνήσει τον μεγάλων διαστάσεων κρατήρα Εndeavour που βρίσκεται σε απόσταση 11 χλμ. από το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεχνικών, το ρομπότ θα φθάσει στον προορισμό του σε περίπου δύο χρόνια.

? Παθητικό κάπνισμα και αρτηριακά προβλήματα

Κινέζοι ερευνητές διεπίστωσαν ότι οι παθητικοί καπνιστές, εκτός όλων των άλλων, διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης περιφερειακής αρτηριακής νόσου. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.209 γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίες δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Από αυτές οι 477 δήλωσαν ότι για ένα διάστημα περίπου δύο ετών κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξαν παθητικές καπνίστριες στο σπίτι ή στη δουλειά. Οι ειδικοί διεπίστωσαν λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες είχαν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιες νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως αρτηριακές και καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και εγκεφαλικά. Τα ποσοστά μάλιστα αυξάνονταν όσο αυξανόταν η διάρκεια της έκθεσης στο τσιγάρο.