ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΤύπου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου «Το Βήμα» έλαβε απαντητική επιστολή σχετικά με δημοσίευμα στις 31.8.2008, το οποίο αναφερόταν στην κατάσταση που επικρατεί στη Μονή.Στην επιστολή,μεταξύ άλλων,αναφέρεται:

«Ολοι γνωρίζουμε τα επεισόδια των τελευταίων ετών κατά της Ιστορικής Μονής Εσφιγμένου. Συμφέροντα σκηνοθέτησαν κατηγορίες, αφαίρεσαν δικαιώματα που όλα τα μοναστήρια έχουν, όπλισαν χέρια άλλων μοναχών με λοστούς και βαριές, αφαίρεσαν το όνομά της που εδώ και δεκαπέντε αιώνες τιμούσε, αλλά και “καταδίκασαν” 107 μοναχούς σε καθημερινό θάνατο, χωρίς τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου και η πλειονότητα των μονών του Αγίου Ορους πριν από τρεις δεκαετίες περίπου εναντιώθηκαν στις προσεγγίσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς το Βατικανό, γιατί ως ζηλωτές (ενν. αυτοί που λατρεύουν και ακολουθούν με ζήλο και χωρίς καμία απόκλιση τα όσα γράφουν και επιτάσσουν γραφές και συνοδικές αποφάσεις των πατέρων της Εκκλησίας) είχαν την υποχρέωση να εναντιωθούν σε κάτι που ρητώς απαγορεύεται, ήτοι πνευματική επικοινωνία ορθοδόξων και καθολικών.

Διακόπηκε λοιπόν το μνημόνιο του τότε Πατριάρχη, από αυτές τις μονές, μέχρι σήμερα όμως αυτό συνεχίζεται μόνο από την Ιστορική Μονή Εσφιγμένου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε ή δεν υποστηρίζουμε τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Αντιθέτως, εναντιωνόμαστε στην ουσιαστική κατάλυση, ή άλωση αν προτιμάτε, του θεσμού. Εναντιωνόμαστε βάσει του δικαιώματος που μας παραχωρείται από τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ετσι, καταντήσανε με ψευδείς κατηγορίες και σκηνοθετημένες διαδικασίες να προσπαθούν να μας εκδιώξουν. Το Φανάρι αυθαίρετα μας “έχρισε” “καταληψίες” και “σχισματικούς”, αν και επί δεκαπέντε αιώνες έχουμε κρατήσει ζωντανό το μοναστήρι μας. Θέλουν να μας απελάσουν από το Αγιον Ορος ως “σχισματικούς”. Γνωρίζετε τι είναι σχισματικός; Με ποιες προϋποθέσεις κηρύσσεται; Με ποια διαδικασία; Τι αποτελέσματα επιφέρει;

Επικαλούνται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι τη χάσαμε. Τι χάσαμε; Απλώς το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει. Καταλήξαμε λοιπόν με μια ανέλεγκτη απόφαση Πατριαρχική (η κήρυξή μας ως “σχισματικών”), να έχει επιφέρει μια αλυσιδωτή αντίδραση διοικητικών πράξεων, ποινικών διαδικασιών, κινητοποίηση της κατασταλτικής δημόσιας δύναμης, χωρίς κανένας να έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Και αν δεν μπορεί κανείς να μπει στην ουσία ενός εκκλησιαστικού ζητήματος, μιας εκκλησιαστικής διαφοράς, για ποιο λόγο μια αμιγώς εκκλησιαστική διαφορά παίρνει τη μορφή δίωξης, με όλα τα μέσα κι απ΄ όλους τους πιθανώς εμπλεκόμενους φορείς της δημόσιας εξουσίας; Η μειοψηφία άλλωστε στην εν λόγω απόφαση διατύπωσε τη γνώμη ότι η απόφαση του Πατριάρχη θα έπρεπε να ελέγχεται ως διοικητική πράξη, αφού επιφέρει μια αλυσιδωτή αντίδραση κρατικής αντίδρασης.

Επί μακρόν θα μπορούσε να αναλύσει κανείς τους λόγους που στοιχειοθετούν την άποψη ότι οι διώκτες μας βρίσκονται σε πλάνη. Δυστυχώς όμως η πλάνη αυτή έχει φθάσει στο μέγεθος του διωγμού. Προσπαθούν να μας εξαναγκάσουν να αποχωρήσουμε, αποστερώντας μας από τα βασικά και τα στοιχειώδη για επιβίωση. Εχουν πεθάνει άνθρωποι!.. Η επίσημη πολιτεία κωφεύει.

Αποφασίστηκε ότι η Μονή Εσφιγμένου και οι μοναχοί της που αντιστέκονται στην αλλοτρίωση της Ορθοδοξίας πρέπει να βγουν από τη μέση, να εξαναγκαστούν να ενδώσουν ακόμα και με θάνατο.

Ετσι, σκηνοθέτησαν και επέβαλαν:

Ποινικές διώξεις· βίαια επεισόδια από άλλους μοναχούς· κατάσχεση ιδιοκτησιών της μονής· οι μοναχοί μας ζουν αποκλεισμένοι· χωρίς δικαίωμα στη φαρμακευτική αγωγή, αφού απαγορεύεται η είσοδος στο μοναστήρι σε οποιοδήποτε αγαθό· χωρίς το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, αφού απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε, ακόμα και στον γιατρό της μονής· χωρίς να έχουν δικαίωμα να μεταφερθούν επειγόντως εν πλω με δικό τους μέσο (ο μόνος τρόπος μεταφοράς στο Αγιον Ορος) ούτε για άμεσους λόγους υγείας· χωρίς το δικαίωμα στην τροφή, απαγορεύεται η οποιαδήποτε προσέγγιση στο μοναστήρι μας για ανεφοδιασμό τροφίμων· αφαίρεση του ονόματος της μονής μας αλλά και κάθε άλλου δικαιώματος που είχε ως μοναστήρι του Αγίου Ορους· χωρίς δικαίωμα επίσκεψης των πιστών στο μοναστήρι, δεν πρέπει να υπάρχουν μάρτυρες σε ένα εκ προ μελέτης αφανισμό μοναχών.

Με λίγα λόγια, απαγορεύεται οτιδήποτε στοιχειοθετεί το δικαίωμα των μοναχών στη ζωή».