Στην αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας αποδίδεται από τους οικονομολόγους η σημαντική πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και έχει οδηγήσει την ισοτιμία των δύο νομισμάτων σε χαμηλά δώδεκα μηνών. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στα 1,3893, επίπεδο ρεκόρ από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2007, διαμορφώνοντας τις απώλειες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος από τα υψηλά του σε 13%. Την ίδια στιγμή σημαντική είναι η πτώση που έχει σημειώσει η τιμή του πετρελαίου, η οποία είναι πλέον λίγο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με αναλυτές η τάση ενίσχυσης του δολαρίου κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο «βλέπουν» ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια σταθεροποίηση. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι private bankers ελληνικών τραπεζών σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους με μεγάλους πελάτες έχουν διατυπώσει προβλέψεις, τις οποίες βέβαια δεν έχουν δημοσιοποιήσει, που φέρνουν την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου ακόμη και στο 1,15 ως το τέλος του 2009. Σε κάθε περίπτωση η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι επήλθε το τέλος της κυριαρχίας του ευρώ.

Στην αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας και όχι στη δυναμική της αμερικανικής αποδίδει ο κ. Πλάτων Μονοκρούσσος, επικεφαλής του τμήματος Financial Μarkets Research της Εurobank, την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ. «Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα έχει επίπτωση στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη,συμπεριλαμβανομένης και της ευρωζώνης, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις επιτοκίων,σε αντίθεση με τη Fed,η οποία έχει κλείσει τον κύκλο της επεκτατικής της πολιτικής» σημειώνει ο ίδιος, εκτιμώντας ότι οι προσδοκίες αυτές αποτελούν τον καταλύτη για την υποχώρηση του ευρώ. Σημαντικό ρόλο κατά τον κ. Μονοκρούσσο έχει παίξει επίσης η αποφυγή του carry trade από τους επενδυτές τους τελευταίους μήνες λόγω της πιστωτικής κρίσης, αλλά και η πτώση στις τιμές των commodities και κυρίως του πετρελαίου και του χρυσού. «Εκτιμώ ότι ο κύκλος ανόδου του δολαρίου δεν έχει κλείσει και ότι εφόσον η ισοτιμία του με το ευρώ παραμείνει κάτω από το 1,40-1,41, τότε υπάρχει ένα περιθώριο περαιτέρω ανατίμησής του της τάξεως του 3%-4% ως το τέλος του χρόνου» συμπλήρωσε ο αναλυτής της Εurobank. «Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην ευρωζώνη και η πτώση του ΑΕΠ στο β Δ και γ Δ τρίμηνο του έτους αποτελούν τη βασική αιτία της βίαιης διόρθωσης του ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες» τόνισε στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Δημήτρης Μαρουλής, διευθυντής στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Αlpha Βank, προσθέτοντας ότι με το ευρώ και το πετρέλαιο σε ιστορικά υψηλά ήταν λογική η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στο 1,4% σε ετήσια βάση το β Δ τρίμηνο του έτους έναντι 2,1% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,7% στο α Δ τρίμηνο. Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση παρατηρείται και στις επιμέρους οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία: 1,7%, Γαλλία: 1,1%, Ιταλία: 0%, Ισπανία: 1,8%). Επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο το ΑΕΠ είχε μηδενική μεταβολή σε τριμηνιαία βάση και αύξηση μόλις κατά 1,0% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουλή είναι πιθανόν τους πρώτους μήνες του 2009 να υπάρξει μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, την υποχώρηση των διατραπεζικών επιτοκίων, γεγονός που σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες ενεργειακές τιμές θα βοηθήσει για τη σταδιακή ανάκαμψη. Για την οικονομία των ΗΠΑ ο ίδιος εκτιμά ότι «υπάρχουν ακόμη σημαντικές αβεβαιότητες,που πηγάζουν τόσο από την κτηματαγοράόσο και από τις ανισορροπίες του χρηματοοικονομικού συστήματος» . Σύμφωνα με τον ίδιο καλύτερες ημέρες θα δούμε όταν σταθεροποιηθεί η αγορά ακινήτων, κάτι για το οποίο ως σήμερα υπάρχουν μόνο ενδείξεις.