ΠΕΚΙΝΟ Α πρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει το μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο στην Κίνα καθώς επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα. Εκτός από το γάλα σε σκόνη, δηλητηριώδης μελαμίνη εντοπίστηκε σε παστεριωμένο και εμφιαλωμένο γάλα, σε γιαούρτια και σε παγωτά. Τέταρτο βρέφος έχασε τη ζωή του χθες και χιλιάδες γονείς κάνουν ουρές στα νοσοκομεία για να εξετάσουν οι γιατροί τα παιδιά τους.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι έχουν μετρηθεί 6.244

παιδιά τα οποία πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και νεφρολιθιάσεις ύστερα από κατανάλωση γάλακτος το οποίο είχε μολυνθεί με μελαμίνη. Εκτός από τους τέσσερις θανάτους, έχουν διαγνωσθεί και 158 βαριές περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

Ουρές για εξέταση
Στην αίθουσα αναμονής παιδιατρικού νοσοκομείου στο Πεκίνο ένας πατέρας λέει ότι η κατάσταση είναι «εφιαλτική», καθώς περιμένει τη σειρά του για να εξετάσει ο γιατρός τα ηλικίας οκτώ μηνών δίδυμα παιδιά του. «Προβλήματα ποιότητας θα περίμενε κανείς σε μικρές επιχειρήσεις,αλλά εδώ μιλάμε για μεγάλες εταιρείες με όνομα στην αγορά. Οι αρμόδιοι έχουν χρέος να εντείνουν τους ελέγχους».

Πέντε χιλιάδες επιθεωρητές έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα, διενεργώντας εντατικούς ελέγχους. Αλλοι 12 υπεύθυνοι συνελήφθησαν λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι η μόλυνση δεν περιορίζεται στις παιδικές τροφές, αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα διατροφής με βάση το γάλα, όπως γιαούρτια και παγωτά.

Ειναι σαν να ολοκληρώνεται ο φαύλος κύκλος των μολυσμένων κινεζικών τροφίμων που έχουν πανικοβάλει τους καταναλωτές, μετά τα σκάνδαλα των μολυσμένων αβγών, χοιρινού κρέατος και θαλασσινών τα οποία προκάλεσαν σάλο τα τελευταία χρόνια.

Στο Χονγκ Κονγκ δόθηκε εντολή ανάκλησης όλων των παρτίδων μιας από τις 22 εταιρείες που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο, η οποία ήταν και χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Sanlu Group αποκάλυψε ότι παρήγαγε και πούλησε γάλα με πρόσμιξη μελαμίνης. Από τους ελέγχους που ακολούθησαν προέκυψε ότι το ένα πέμπτο των 109 εταιρειών παραγωγής γαλακτοκομικών στην Κίνα εμπλέκεται στο σκάνδαλο της μελαμίνης.

Κρούσματα δηλητηρίασης παιδιών από μελαμίνη υπήρχαν και τον Αύγουστο, αλλά τόσο η Sanlu όσο και οι τοπικές αρχές του Σιγιανζουάνγκ, όπου είναι η έδρα της εταιρείας, στην επαρχία Χεμπέι, απέκρυψαν το γεγονός από το καταναλωτικό κοινό και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μη διαταραχθεί η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην ευρύτερη περιοχή του Σιγιατζουάνγκ η αστυνομία κατέσχεσε 222 κιλά μελαμίνης, ενώ με τις χθεσινές συλλήψεις ο αριθμός των υπόπτων έχει αυξηθεί σε 18. Από αυτούς οι έξι είναι έμποροι μελαμίνης και οι υπόλοιποι 12 έμποροι γάλακτος. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι η απολυμένη πρόεδρος της Sanlu Τιαν Ουενχούα και ο δήμαρχος του Σιγιανζουάνγκ.

Εκρηξη σε εργοστάσιο
Εν τω μεταξύ την είδηση της έκρηξης σε μετασχηματιστή στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Κίνας τον Αύγουστο δημοσίευσε χθες εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, αλλά χρειάστηκαν 5 ώρες, 66 πυροσβέστες και 14 οχήματα για την κατάσβεση της φωτιάς.

Οπως γράφει η εφημερίδα «Μing Ρao», η έκρηξη σημειώθηκε στις 26 Αυγούστου στον Σταθμό 1 του πυρηνικού εργοστασίου της Τιανουάν στην ανατολική επαρχία Σιάνγκσου. Αξιωματούχος της περιοχής Λιανγιουνγκάνγκ, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, ανέφερε ζημιές σε μια σειρά μετασχηματιστών ουκρανικής κατασκευής. Είπε ότι υπήρξε αυτόματη διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων για λόγους ασφαλείας.

Το συμβάν δεν μεταδόθηκε από τα κινεζικά ΜΜΕ. Το εργοστάσιο Τιανουάν είναι το μεγαλύτερο κοινό έργο της Κίνας και της Ρωσίας. Βρίσκεται σε απόσταση 300 χλμ. από τη Σανγκάη.