Π αρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ) στην Ελλάδα το 2007, αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν αυξημένες σε αριθμό, αλλά κυρίως σε αξία, σύμφωνα με έρευνα της ΡricewaterhouseCoopers (ΡwC).

Ειδικότερα, η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2007 ανήλθε σε 15 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2006, ενώ ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών με δημοσιευμένο τίμημα ανήλθε σε 205 συγκριτικά με 118 που σημειώθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2008 παρατηρείται σημαντική αύξηση στη συνολική αξία των συναλλαγών της τάξεως του 52% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Σύμφωνα με τον κ. Αιμ.Γιαννόπουλο , επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών της ΡwC στην Ελλάδα, η ελληνική αγορά Εξαγορών και Συγχωνεύσεων επηρεάστηκε πολύ λιγότερο από τον υπόλοιπο κόσμο όπου οι «Μέγα» εξαγορές από Ρrivate Εquity (πάνω από 5 δισ. ευρώ επιχειρηματικής αξίας) εξαφανίστηκαν, καθώς τέτοιες εξαγορές δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει, πάντως, ότι η χρηματοδότηση συναλλαγών, ανεξαρτήτως μεγέθους, απαιτεί πλέον μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής ιδίων κεφαλαίων, διότι οι δανειστές υποχρεούνται εφεξής να είναι περισσότερο προσεκτικοί και απαιτητικοί, δημιουργώντας έτσι πιέσεις για μειώσεις των τιμημάτων.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές, αν και υπάρχει σημαντική μείωση στα ξένα κεφάλαια τα οποία επενδύθηκαν στις ξένες επιχειρήσεις κατά το 2007. Οι επενδύσεις των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2007 κατήλθαν σε 2 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ το 2006. Το πρώτο εξάμηνο του 2008 οι επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ, απόρροια κυρίως της εξαγοράς μειοψηφικού πακέτου του ΟΤΕ από την Deutsche Τelekom και της εξαγοράς του 73,5% της Νεοχημικής από την Carlyle Group.

Οι Αpax Ρartners, ΒC Ρartners, Μarfin Ιnvestment Group, Carlyle Group, Global Finance, ΝΒGΙ, Τexas Ρacific Group και άλλες εταιρείες private equity έχουν διαδραματίσει

Η αύξηση στο κόστος χρήματος απαιτεί, ωστόσο, μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής ιδίων κεφαλαίων

τον βασικότερο ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής αγοράς Εξαγορών και Συγχωνεύσεων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η ΜΙG συμμετείχε σε επτά από τις 25 μεγαλύτερες συναλλαγές αυτής της περιόδου, ενεργώντας κυρίως ως αγοραστής. Οι εταιρείες Ρrivate Εquity διαθέτουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια προς επένδυση και αναζητούν τις «κατάλληλες» συναλλαγές, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Σχετικά με το μέλλον των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, ο κ. Γιαννόπουλος εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται διάσταση μεταξύ των προσδοκιών αγοραστών και πωλητών σχετικά με τις αποτιμήσεις των επιχειρήσεων. Αυτή η ψαλίδα θα χρειαστεί πρώτα να κλείσει και να επέλθει μια ισορροπία, ώστε η αγορά των Ε&Σ να ανθήσει και στο μέλλον. Ρόλο θα παίξουν οι διεθνείς μακροοικονομικές εξελίξεις, ο βαθμός στον οποίο η ελληνική γραφειοκρατία έχει αντίκτυπο στη λειτουργία των εταιρειών, καθώς και το φορολογικό σύστημα, παράμετροι οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά τις δραστηριότητες Ε&Σ, κυρίως αυτών στις οποίες εμπλέκονται ξένοι επενδυτές.