ΠΑΡΙΣΙ. Τόσος σάλος για τα πικνίκ έχει να γίνει στη Γαλλία από την εποχή που εκτέθηκε ο προκλητικός για τον 19ο αιώνα πίνακας του Εντουάρ Μανέ Le dejeuner sur l΄ Ηerbe, το 1863. Το έργο απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα ανάμεσα σε δύο ντυμένους άνδρες να κοιτάζει κατάματα τον θεατή στη διάρκεια πρωινού στην ύπαιθρο. Οι Γάλλοι έχουν επαναστατήσει από τον νέο φόρο που θα επιβληθεί στα πλαστικά πιάτα, στα ποτήρια, στα μαχαιροπίρουνα και στις σακούλες, δηλαδή στα απαραίτητα σύνεργα καθενός που θέλει να απολαύσει το φαγητό του στην ύπαιθρο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζαν Λουί Μπορλό επιβεβαίωσε τις φήμες για τον φόρο, λέγοντας ότι αποσκοπεί στη μείωση της ρύπανσης. Αλλά σε μια χώρα όπου το φαγητό στη φύση είναι κάτι σαν εθνικό σπορ, η είδηση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις.

Ο φόρος ύψους 90 λεπτών του ευρώ ανά κιλό θα επιβληθεί από το 2009 στα πλαστικά και στα χάρτινα απορρίμματα, στο πλαίσιο προσπάθειας της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τη μείωση των σκουπιδιών. Κατά μέσον όρο κάθε κάτοικος της Γαλλίας πετάει 360 κιλά σκουπίδια τον χρόνο. Στα κυβερνητικά σχέδια είναι η επιβολή παρόμοιων φόρων σε ψυγεία, πλυντήρια και τηλεοράσεις που καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια.

Ο διαβόητος πλέον «φόρος του πικνίκ» βρίσκεται στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι Σοσιαλιστές μίλησαν για νέο ταξικό πόλεμο. «Γιατί να μη φορολογηθούν οι πλούσιοι που έχουν τη δυνατότητα να γευματίσουν σε ένα πολυτελές εστιατόριο;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής Στεφάν Λε Φολ.