«Είναι γυναίκα, και αυτό από μόνο του θα είναι αλλαγή. Η Λίβνι έχει καθαρά χέρια και μπορεί να κάνει ειρήνη με τους Παλαιστινίους και τα αραβικά κράτη. Αυτό εμένα μου αρκεί» δηλώνει ο επιχειρηματίας Ασούλ Μινίρ
Π ρώην πράκτωρ της Μοσάντ, νυν υπουργός Εξωτερικών και μέλλουσα πρωθυπουργός του Ισραήλ. Εντυπωσιακό βιογραφικό για μια κυρία η οποία, σε ηλικία μόλις 50 ετών και πλην συγκλονιστικού απροόπτου, θα εκλεγεί σήμερα στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και του εβραϊκού κράτουςη πρώτη γυναίκα στην κορυφή της εξουσίας μετά την αποχώρηση της Γκόλντα Μέιρ το 1974.
Η Τζίπι Λίβνι εξάπτει τη φαντασία κυρίως λόγω του παρελθόντος της στις θρυλικές μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Η Μοσάντ επιβεβαίωσε ότι εργάστηκε για λογαριασμό της, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά, αφότου οι «Sunday Τimes» αποκάλυψαν τη δράση της στη δεκαετία του 1980.
Η εφημερίδα έγραψε ότι η Λίβνι ήταν «ενεργό στέλεχος» όταν η Μοσάντ πραγματοποιούσε σειρά αποστολών για τη δολοφονία επιφανών στελεχών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η υπολοχαγός Τζίπι φέρεται να στρατολογήθηκε στη Μοσάντ μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας της και αφού παρακολούθησε το πρώτο έτος στη Νομική. Επικαλούμενο διάφορες ανώνυμες πηγές, το δημοσίευμα δημιούργησε την εντύπωση ότι η 25χρονη κατάσκοπος «όργωνε» τότε την Ευρώπη από τη βάση της στο Παρίσι, κυνηγώντας παλαιστίνιους «τρομοκράτες».
«Η Τζίπι δεν ήταν αυτό που λέμε κορίτσι του γραφείου » είπε μια πηγή που την ήξερε από εκείνη την εποχή. Επιπλέον, οι «Τimes» τη συνέδεσαν με μία δολοφονία στην Αθήνα.
Στις 21 Αυγούστου του 1983 δύο ισραηλινοί πράκτορες δολοφόνησαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος τον Μαμούν Μεράις, επιφανές στέλεχος της ΡLΟ, ο οποίος πιστεύεται ότι συμμετείχε στην τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972.
Οι «Τimes» έγραψαν ότι η Λίβνι «δεν είχε άμεση εμπλοκή» στη δολοφονία του, αλλά πρόσθεσαν όλο νόημα ότι ο ρόλος της στην υπόθεση «παραμένει απόρρητος».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι λίγους μήνες αργότερα εκείνη επέστρεψε στο Ισραήλ και συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή.
«Οσοι την φαντάζονται σαν θηλυκό Τζέιμς Μποντ θα απογοητευθούν. Το παρελθόν της στον σκοτεινό κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας δεν ήταν και τόσο σπουδαίο » έγραψε χθες η «Jerusalem Ρost». Ερευνα σε βάθος της δημοσιογράφου Αγιάλα Χασόν για το Κανάλι 1 της ισραηλινής τηλεόρασης κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Η ρεπόρτερ λέει ότι η Μοσάντ παραχώρησε στη Λίβνι ένα διαμέρισμα στο Παρίσι μόνο και μόνο για να μη μείνει άδειο.
Οι περισσότερες μυστικές υπηρεσίες τοποθετούν χαμηλόβαθμους πράκτορες στα διαμερίσματα τα οποία ενοικιάζουν για να μη μένουν ακατοίκητα και κινούν τις υποψίες των γειτόνων. Ο αδελφός της Ελι είπε σε συνέντευξη ότι κανένας στην οικογένεια δεν ήξερε τι έκανε τότε η Τζίπι στο Παρίσι.
Οι γονείς της ήταν και αυτοί αναμεμειγμένοι σε «τρομοκρατικές» ενέργειες στη δεκαετία του ΄40. Ηταν και οι δύο μέλη της Ιργκουν και είχαν ριζοσπαστικές σιωνιστικές ιδέες. Η μητέρα της, μάλιστα, συμμετείχε στη ληστεία ενός τρένου στον αγώνα εναντίον των Βρετανών για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.
Η Τζιπόρα Μάλκα «Τζίπι» Λίβνι γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1958. Μετά τη Μοσάντ σπούδασε και έγινε δικηγόρος. Παντρεύτηκε έναν διαφημιστή, τον Ναφτάλι Σπίτζερ, και έχει δύο γιους.
Η καριέρα της στην πολιτική άρχισε το 1999, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Κνεσέτ με το δεξιό Λικούντ.
Ο Αριέλ Σαρόν την ξεχώρισε και όταν έγινε πρωθυπουργός το 2001 την έκανε υπουργό, πρώτα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά Ενσωμάτωσης των Μεταναστών και τέλος Στέγασης και Κατασκευών. Τότε η κυρία Λίβνι ήταν αναφανδόν υπέρ της κατασκευής νέων οικισμών στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης.
Το 2005 ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης και έκανε τη στροφή προς το Κέντρο. Τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από τη Γάζα και έγινε το πρώτο μέλος του κόμματος που μίλησε σε εκδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν. Οταν τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Σαρόν έφυγε από το Λικούντ και ίδρυσε το Καντίμα, τον ακολούθησε στο νέο κόμμα το οποίο κέρδισε λίγους μήνες αργότερα τις εκλογές.
Τον Μάιο του 2006 ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά. Ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ως επικεφαλής της διπλωματίας είχε μυστικές συναντήσεις, την άνοιξη του 2007, με δύο ανώτατους παλαιστίνιους διαπραγματευτές, τον Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο της Φατάχ και τον Σαλάμ Φαγιάντ , πρώην υπουργό Οικονομικών του Αραφάτ.
Σήμερα, η Τζίπι Λίβνι είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, χωρίς να είναι ακριβώς «περιστερά». Εχει τις δικές της «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις- δεν συζητεί το δικαίωμα επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων και διαφώνησε ανοικτά με την απόφαση του πρωθυπουργού Εούντ Ολμερτ να ανοίξει τις συνομιλίες με τη Συρία χωρίς εγγυήσεις ότι η Δαμασκός «θα πάψει να στηρίζει την τρομοκρατία ».
Αλλά λέει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιστρέψει εδάφη στους Παλαιστινίους στο πλαίσιο μιας τελικής συμφωνίας και έχει δεσμευθεί προσωπικά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μαζί τους. Η παραίτηση του Ολμερτ λόγω σκανδάλων διαφθοράς τής έδωσε την ευκαιρία να διεκδικεί σήμερα την ηγεσία με την εικόνα μιας γυναίκας η οποία μπορεί να φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στο Ισραήλ.
Οι δημοσκοπήσεις στα 70.000
μέλη του Καντίμα δείχνουν ότι θα κάνει περίπατο στις εσωκομματικές εκλογές. Το 47% λέει ότι θα την ψηφίσει, έναντι μόλις 28% που στηρίζει τον αντίπαλό της, τον πρώην αρχηγό του στρατού και πρώην υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάζ.
«Είναι γυναίκακαι αυτό από μόνο του θα είναι αλλαγή. Η Λίβνι έχει καθαρά χέρια και μπορεί να κάνει ειρήνη με τους Παλαιστινίους και τα αραβικά κράτη.Αυτό εμένα μου αρκεί » λέει ο Ασούλ Μινίρ, επιχειρηματίας.
Ως εβραίος που έχει κάνει το ίδιο ιδεολογικό ταξίδι μαζί της, από τη σκληρή Δεξιά προς το Κέντρο, ένα άλλο μέλος του Καντίμα, ο Ιτζίκ Ρεγκέβ , δεν ξεχνάει ότι η Λίβνι ήταν η αγαπημένη προτεζέ του Σαρόν. Αλλά και εκείνος λέει ότι θα την ψηφίσει. «Ισως είναι η μόνη η οποία θα προτιμήσει να αποφύγει έναν πόλεμοπαρά να κερδίσει έναν πόλεμο » λέει.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του νέου ηγέτη του Καντίμα θα είναι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού ώστε να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες δεν έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα το Λικούντ του «σκληρού» Μπίμπι Νετανιάχου.