Τα συνολικά χρέη των εναλλακτικών παρόχων φθάνουν τα 75 εκατ. ευρώ
O «κύκλος των χαμένων… τηλεπικοινωνιακών παρόχων» συνεχίζεται, αυτή τη φορά με την Τeledome, της οποίας τα τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα έθεσε εκτός χθες ο ΟΤΕ.
Οπως επεσήμανε ο Οργανισμός σε σχετική του ανακοίνωση, προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια καθώς η εταιρεία αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές της οικονομικές υποχρεώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενώ παρήλθε η προθεσμία που όριζε η διαδικασία συνδιαλλαγής.
Πρόκειται για την τέταρτη παρόμοια περίπτωση εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της οποίας ο ΟΤΕ «κόβει» τα κυκλώματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσα σε περίπου ένα τρίμηνο και όλα δείχνουν- όπως εκτιμούσαν και συνεχίζουν να εκτιμούν οι αναλυτές- ότι ακόμη και μετά την πλήρη απελευθέρωση της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς μόνο δύο ή τρεις το πολύ μεγάλοι «παίκτες» μπορούν να χωρέσουν. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τα συνολικά χρέη των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων προς τον ΟΤΕ έφθαναν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2008 περίπου στα 75 εκατ. ευρώ.
Η αρχή έγινε με τη ΛΑΝ-ΝΕΤ, όταν ο ΟΤΕ «έκοψε» τα τηλεπικοινωναικά της κυκλώματα στα τέλη Ιουνίου, οδηγώντας την σε οικονομικό αδιέξοδο και σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της. Περίπου δύο μήνες αργότερα ο ΟΤΕ προέβη σε παρόμοια ενέργεια στην Αltec Τelecoms του ομίλου Αltec. Ακόμη και μετά τη ρύθμιση που έγινε μεταξύ Αltec και ΟΤΕ ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, δεν κατέστη δυνατή η πληρωμή των χρεών και η αποκατάσταση των κυκλωμάτων. Η Αltec Τelecoms εξακολουθεί να βρίσκεται «στον αέρα» δεδομένου ότι ο ιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος κ. Αθ.Αθανασούλης δεν μπόρεσε να καταλήξει σε μια συμφωνία για την πώλησή της σε άλλους παρόχους λόγω των χρεών που τη βαραίνουν.
Την προηγούμενη Παρασκευή την ίδια τύχη είχε η Οn Τelecoms που ιδρύθηκε από τον κ. Ν.Μανασσή, ο οποίος είναι και πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου. Και στην περίπτωση αυτή ο ΟΤΕ διέκοψε τα κυκλώματα της εταιρείας για μη τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η εταιρεία σκόπευε να τακτοποιήσει τα χρέη της με κεφάλαια που θα αντλούσε από την έμμεση εισαγωγή της στο ΧΑ. Η καθυστέρηση της διαδικασίας όμως την έφερε προ αδιεξόδου.
Από την πλευρά του ο ΟΤΕ επισημαίνει ότι «προβαίνει στις ενέργειες αυτές για διασφάλιση της οικονομικής του σταθερότητας από πρακτικές εταιρειών που θεωρούν ότι ο Οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηλεπικοινωνιακή τράπεζα,ενώ στις ίδιες επιτρέπεται να προβαίνουν σε κινήσεις αθέμιτου ανταγωνισμού». «Οι ενέργειες αυτές» καταλήγει ο ΟΤΕ «θα επαναληφθούν όσες φορές είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση των έννομων συμφερόντων του ΟΤΕ και των μετόχων του», κρούοντας έτσι τον «κώδωνα του κινδύνου» για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμη.