Σ ε αναζήτηση κοινού εδάφους βρίσκονται οι κκ. Δ.Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εν όψει της νέας κρίσιμης συνάντησής τους την Πέμπτη, στην οποία θα συνεχιστούν οι συνομιλίες επί του ακανθώδους ζητήματος της διακυβέρνησης. Οι παρεξηγήσεις που σημειώθηκαν από τις δημόσιες τοποθετήσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη επί των όσων συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση έχουν βαρύνει το κλίμα και προκάλεσαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ρήγματα στη διαδικασία.

Η ατμόσφαιρα χειροτέρευσε όταν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν κάλυψε πλήρως τον κ. Ταλάτ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Αγκυρα εμμένει στις πάγιες θέσεις της στο Κυπριακό. Κάτι που φάνηκε και από τις διαρροές των αποκλινουσών θέσεων των δύο πλευρών στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει προεδρικό σύστημα (με άμεση εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου με κοινό ψηφοδέλτιο), εκ περιτροπής προεδρία (τέσσερα χρόνια για ελληνοκύπριο πρόεδρο, δύο χρόνια για τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο), υπουργικό συμβούλιο (έξι Ελληνοκύπριοι, τρεις Τουρκοκύπριοι), αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων με ποσοστό 25% στην ομοσπονδιακή Βουλή. Αντίθετα, οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν σε προεδρικό συμβούλιο (τέσσερις Ελληνοκύπριοι, τρεις Τουρκοκύπριοι), σε τριετή θητεία για τον πρόεδρο, στην ανάγκη να υπάρχουν δύο μέλη από κάθε κοινότητα που ψηφίζουν θετικά σε περίπτωση λήψης αποφάσεων με απλή πλειοψηφία και σε αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων στην ομοσπονδιακή Βουλή κατά το ένα τρίτο.

Προσπάθεια για αποφόρτιση του κλίματος έκανε η πρεσβεία της Σλοβακίας στη Λευκωσία (οι Σλοβάκοι έχουν επανειλημμένως διοργανώσει στην Κύπρο εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και των δύο ηγετών) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Ταλάτ. Ο πρόεδρος Χριστόφιας αποκαλούσε τον κ. Ταλάτ «ο φίλος μου ο Μεχμέτ», ενώ ο τουρκοκύπριος ηγέτης τον πρόεδρο της Κύπρου «ο φίλος μου ο Δημήτρης». Επιπλέον, και οι δύο επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την επανένωση του νησιού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» τέσσερα είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν για την αντικατάσταση των εγγυητριών δυνάμεων:

▅ Ενίσχυση της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UΝFΙCΥΡ) με ένταξη σε αυτήν ελληνικών, τουρκικών και ευρωπαϊκών στρατευμάτων. ▅ Εγκατάσταση στην Κύπρο ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, πρόταση που, όπως λέγεται, προωθείται από τη Σουηδία και την Ολλανδία. Η δύναμη θα περιλαμβάνει ελληνικά, τουρκικά (ανεξαρτήτως της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ) και βρετανικά στρατεύματα, καθώς και στρατεύματα από άλλες χώρες της ΕΕ που μετέχουν στον λεγόμενο «Ευρωστρατό». Ο διοικητής θα είναι Ευρωπαίος (προτείνεται Σουηδός). Η δύναμη αυτή θα εγκατασταθεί στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκονται οι βρετανικές βάσεις και δεν θα αντικαταστήσει την UΝFΙCΥΡ, η δύναμη της οποίας μειώνεται.

▅ Δύναμη μόνο από χώρες-μέλη της ΕΕ, λύση την οποία προτείνει η Λευκωσία.

▅ Δύναμη του ΝΑΤΟ, λύση που θα διευκόλυνε τη συμμετοχή της Αγκυρας, αλλά προς την οποία είναι επιφυλακτική η κυβέρνηση Χριστόφια. Βεβαίως στο τραπέζι εξακολουθεί να παραμένει ακέραια η πρόταση της Λευκωσίας για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της νήσου.