OΣταύρος Παράβας πέθανε χθες το πρωί στο σπίτι του από ανακοπή καρδιάς, ύστερα από πολυετή προβλήματα υγείας. Ηταν 73 ετών. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του είχε κλονισθεί ενώ μετά τον θάνατο του γιου του ο ηθοποιός είχε καταβληθεί και απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις. Πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε κινδυνεύσει να πεθάνει, αλλά τελικά κατάφερε να ξεπεράσει τα δύσκολα. Χθες όμως δεν τα κατάφερε. Στο πλάι του ήταν οι δικοί του άνθρωποι, η πρώην σύζυγός του και οι δύο κόρες τους.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1935, ο Σταύρος Παράβας τέλειωσε τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ είχε ήδη διδαχθεί θέατρο από τον Θεόδωρο Εξαρχο . Στα 20 χρόνια του πήρε το βάπτισμα της σκηνής στον θίασο της Κατερίνας. Από νωρίς φάνηκε η κωμική του φλέβα, με αποτέλεσμα να συνεργαστεί με πολλούς θιάσους σε κωμωδίες των Σακελλάριου- Γιαννακόπουλου, Τσιφόρου- Βασιλειάδη, Ψαθά και με ηθοποιούς όπως ο Χατζηχρήστος, η Βλαχοπούλου, ο Ηλιόπουλος . Επαιξε επιθεώρηση, έφτιαξε δικούς του θιάσους, ερμήνευσε Αριστοφάνη με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και το ΑμφιΘέατρο. Τα τελευταία χρόνια είχε δουλέψει με την Ξένια Καλογεροπούλου , την Αννα Φόνσου, την Αννα Παναγιωτοπούλου και τον Νίκο Κούρκουλο. Στην τηλεόραση έπαιξε στις σειρές «Το φάντασμα», «Τα αδέλφια», «Οικογένεια Μουσαμά». Από τους ηθοποιούς που ανέπτυξαν έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα, ο Παράβας φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο για τις αντιδικτατορικές απόψεις του.

Δηλώσεις για τον θάνατό του έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπης , ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Ο «Φίφης» του παλιού σινεμά
Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Σταύρου Παράβα έγινε στη «Χριστίνα» του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής 1960. Αρχικώς ο Παράβας εμφανιζόταν σε δευτεραγωνιστικούς ρόλους (γύρισε περισσότερες από 12 ταινίες σε μόλις δύο χρόνια, ανάμεσα στις οποίες ο «Μιχαλιός του 14ου Συντάγματος» και ο «Γαμπρός μου ο δικηγόρος»). Το 1963 ερμήνευσε για πρώτη φορά τον θηλυπρεπή Φίφη στην ταινία «Μικροί και μεγάλοι εν δράσει» του Ορέστη Λάσκου , ρόλος που έμελλε να γίνει… σκιά του, καθώς τον επανέλαβε σε αρκετές ακόμη ταινίες, όπως «Ο ουρανοκατέβατος», «Φίφης ο ακτύπητος» και «Ο εμίρης και ο κακομοίρης»- όλες του Λάσκου.

Η έφεση του Παράβα στην επεξεργασία της θηλυκής πλευράς των ηρώων του φάνηκε επίσης σε δύο ακόμη ταινίες του Λάσκου: στην ταινία «Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης», όπου υποδυόταν έναν άνδρα αναγκασμένο να μεταμφιεστεί σε γυναίκα για να πιάσει δουλειά, και στον «Μόδιστρο», όπου έπαιζε έναν γιατρό ο οποίος παριστάνει τον γκέι μόδιστρο.

Ο Σταύρος Παράβας άλλαξε «προφίλ» στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, όταν πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες-μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ, το «Κοροϊδάκι της πριγκιπέσας» και τον «Μάγκα με το τρίκυκλο», παραγωγές του 1972 σε σκηνοθεσία του Δαλιανίδη. Ο τύπος του μάγκα χάρισε στον Παράβα μεγάλη δημοτικότητα, η οποία όμως συνέπεσε με την περίοδο της παρακμής του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου και της εξορίας του ηθοποιού.

Ο Παράβας επέστρεψε στον κινηματογράφο μία οκταετία αργότερα με τη «Γεύση από Ελλάδα», αλλά οι εμφανίσεις του στη μεγάλη οθόνη θα ήταν πλέον σποραδικές. Τη δεκαετία του 1990 εμφανίστηκε σε τρεις μόλις ταινίες: στον «Υποπτο πολίτη» του Στέλιου Παυλίδη, στο «Αύριο θα ξέρουμε» του Αντρέα Θωμόπουλου και, στη γνωστότερη όλων, στο «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη.

* Η κηδεία του Σταύρου Παράβα θα γίνει από το Νεκροταφείο Καισαριανής αύριο στις 17.00.