Με το πρόσχημα της έλλειψης πόρων, το οποίο κυριάρχησε ως δικαιολογία, εισπράξαμε την άρνηση από παντού. Λαμπρή εξαίρεση το Μέγαρο Μουσικής
Τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται στη χώρα μας διεθνή συνέδρια διαφόρου βαθμού σημαντικότητας σε όλες τις επιστημονικές περιοχές. Ενας ακόμη δείκτης, μεταξύ των πολλών άλλων, που δείχνει ότι, παρά το τραγικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η επιχορήγηση της επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας, οι έλληνες επιστήμονες εξακολουθούν να χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης υψηλού επιπέδου.
Η προσπάθεια για την εξασφάλιση της διοργάνωσης τέτοιων μεγάλων διεθνών επιστημονικών συνεδρίων είναι ένας στόχος ιδιαίτερα δύσκολος, που γίνεται για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι παρακάτω. Μέσω των συνεδρίων δίδεται η δυνατότητα:
▅ Στους νέους επιστήμονες (μεταπτυχιακούς φοιτητές ή ερευνητές στο μεταδιδακτορικό επίπεδο) να έλθουν σε άμεση επαφή με διακεκριμένους επιστήμονες της αλλοδαπής και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε μεγάλα διεθνή εργαστήρια για τη συνέχιση των σπουδών τους· ένας στόχος ιδιαίτερα δύσκολος όταν επιχειρείται μόνο μέσω της αλληλογραφίας. ▅ Στους συμμετέχοντες στο συνέδριο επιστήμονες να συζητήσουν με εξειδικευμένους συναδέλφους τους και να διερευνήσουν τις δυνατότητες για διαμόρφωση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία μπορούν να υποβληθούν για επιχορήγηση στην ευρωπαϊκή κοινότητα ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.
▅ Σε μεγάλο αριθμό ελλήνων επιστημόνων να παρουσιάσουν την επιστημονική τους δραστηριότητα και να συζητήσουν διεξοδικά τα επιστημονικά αποτελέσματά τους με κορυφαίους επιστήμονες ▅ Στους έλληνες επιστήμονες να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον επιστημονικό τομέα στον οποίο εργάζονται.
▅ Να παρουσιαστούν σε μεγάλο αριθμό διακεκριμένων επιστημόνων τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας. Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι συνέπειες στην τουριστική ανάπτυξη είναι σημαντικές.
Στην Ελλάδα διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με πανθομολογούμενη επιτυχία, από τις 28 Ιουνίου ως τις 3 Ιουλίου, ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο βιοχημείας με τη συμμετοχή 2.800 επιστημόνων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν κάτοχοι βραβείου Νομπέλ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ενωση Βιοχημείας, εκδότες επιστημονικών περιοδικών, επικεφαλής μεγάλων ερευνητικών διεθνών οργανισμών κτλ.
Κατά την εναρκτήρια τελετή κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν έκαμε τον κόπο να έλθει για να απευθύνει χαιρετισμό και να καλωσορίσει τους συνέδρους στη χώρα μας… Εξαίρεση ο χαιρετισμός που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η παρουσία του πρώην υπουργού κ. Ν. Χριστοδουλάκη. Στο σημείο αυτό ίσως πρέπει να σημειωθεί ότι η έναρξη των εργασιών τέτοιων συνεδρίων γίνεται κατά παράδοση από υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, κηρύχθηκε από τον αυτοκράτορα, στην Αυστρία από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κτλ. Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που η απουσία των κυβερνητικών αξιωματούχων σχολιάστηκε ιδιαίτερα έντονα από τους επιστήμονες της Απω Ανατολής. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν σε υψηλότατο επίπεδο θέματα σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο οργάνωσης της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στις βιοεπιστήμες. Κανένας από αυτούς που χαράσσουν την κυβερνητική πολιτική δεν ενδιαφέρθηκε να ακούσει, έστω, πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στις άλλες χώρες στον κόσμο.
Συζητήθηκαν θέματα βιοηθικής και οι συνέπειες που διαμορφώνονται από τη ραγδαία ανάπτυξη των βιοεπιστημών στο κοινωνικό σύνολο. Κανένας από εκείνους που χαράσσουν την κυβερνητική πολιτική δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για αυτούς τους προβληματισμούς.
Ζητήθηκε από τον ΕΟΤ να δοθούν κάποια λευκώματα ή έστω κάποια έντυπα στα οποία να απεικονίζονται τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, για να περιληφθούν μαζί με το επιστημονικό υλικό και να διανεμηθούν στους συνέδρους. Καμία ανταπόκριση ούτε και σ΄ αυτό.
Ζητήθηκε οικονομική επιχορήγηση από μια σειρά δημόσιους φορείς με αντάλλαγμα την παρουσίασή τους στο συνέδριο. Με το πρόσχημα της έλλειψης πόρων, το οποίο κυριάρχησε ως δικαιολογία, εισπράξαμε την άρνηση από παντού. Λαμπρή εξαίρεση το Μέγαρο Μουσικής, που μας παραχώρησε, με εντυπωσιακή κατανόηση στις οικονομικές δυσκολίες της διοργάνωσης, τις εγκαταστάσεις του, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του συνεδρίου και απέσπασαν ιδιαίτερα ευμενή σχόλια από τους ξένους συνέδρους.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η συμβολή του στην εξέλιξη της επιστήμης θα κριθεί από τους ειδικούς σε άλλο επίπεδο. Σκοπός του σημειώματος αυτού είναι να παροτρύνει τους αρμοδίους να διαμορφώσουν επιτέλους μια πολιτική για την αξιοποίηση τέτοιων συνεδρίων, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες, διότι πρόκειται για πλούτο που μένει παντελώς ανεκμετάλλευτος.
Ο κ. Εμμ. Γ. Φραγκούλης είναι καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.