Α πό τους περίπου 6.000 τελικούς δικαιούχους εκτέλεσης έργων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ) ζήτημα είναι αν στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) απομείνουν οι 600. Στο «πάρτι των έργων» θα συμμετάσχουν μόνο όσοι πιστοποιούνται για διαχειριστική επάρκεια. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί το ελληνικό πρότυπο διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, του οποίου ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ολοκληρώθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό ο οποίος αναμένεται να διευκολύνει την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, των οποίων το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος θα αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ. Με βάση το πρότυπο διαχείρισης έργων θα γίνεται η πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων της νέας προγραμματικής περιόδου (2007-2013), και μάλιστα τέσσερις μήνες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό της 1ης Ιανουαρίου του 2009. Η εφαρμογή του ελληνικού προτύπου διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων θα κρατήσει στην «πιάτσα» των τελικών δικαιούχων μόνο τους επαρκείς τελικούς δικαιούχους και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους «ευκαιριακούς», τους ανεπαρκείς και εκείνους οι οποίοι εφαρμόζουν υπερκοστολογήσεις και υποκοστολογήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι από τους 6.000 ως τώρα τελικούς δικαιούχους των έργων οι οποίοι ασχολήθηκαν με το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ζήτημα είναι αν θα μπορούν να λειτουργήσουν με το ΕΣΠΑ οι 600. Με τον νέο σχεδιασμό καθορίστηκαν όλες οι προϋποθέσεις σχετικά με τη διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων φορέων υλοποίησης των έργων. Ο ΕΛΟΤ, βάσει της σύμβασης συνεργασίας του με το υπουργείο Οικονομίας, ανέλαβε την παραγωγή και την έγκριση του ελληνικού προτύπου διαχείρισης έργων, καθώς και όσων τυποποιητικών κειμένων κριθεί αναγκαίο να το συνοδεύουν (π.χ., οδηγοί εφαρμογής), σύμφωνα με τις διαδικασίες τυποποίησης οι οποίες περιγράφονται στον «Κανονισμό σύνταξης και έκδοσης Ελληνικών Προτύπων και Προδιαγραφών» και τον «Κανονισμό Σύστασης και Λειτουργίας Τεχνικών Οργάνων Τυποποίησης», λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές τεχνικές απαιτήσεις και τους όρους που προβλέπονται από τους κανονισμούς της ΕΕ και την εθνική νομοθεσία.
Επίσης, ετοιμάζεται να αναλάβει τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και την παροχή εκπαίδευσης σε δυνητικούς δικαιούχους και σε επιθεωρητές αξιολόγησης δυνητικών δικαιούχων, καθώς και την εκπαίδευση στελεχών των αρμόδιων Ειδικών Υπηρεσιών, προκειμένου να είναι σε θέση να επιθεωρούν δυνητικούς δικαιούχους κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
Στην Τεχνική Επιτροπή, η οποία έχει τη βασική ευθύνη της παραγωγής του προτύπου, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και του ΕΛΟΤ, καθώς και εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων και άλλων φορέων (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΤΕΕ κ.ά.), με στόχο να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και ο συγκερασμός απόψεων όλων των εμπλεκόμενων με τη διαχείριση και την υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων φορέων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, έχουν δοθεί οι αρχικές κατευθύνσεις για την προετοιμασία του σχεδίου του προτύπου ΕΛΟΤ 1432 «Διαχειριστική επάρκεια οργανισμών για την υλοποίηση έργων δημόσιου χαρακτήρα – Απαιτήσεις για διεργασίες αξιολόγησης και αξιολογητές», για το οποίο δεν απαιτείται δημόσια διαβούλευση και επομένως κρίνεται εφικτό να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Οκτωβρίου του 2008. Παράλληλα, θα παραχθούν και οι οδηγοί εκπαίδευσης για επιθεωρητές και θα πραγματοποιηθούν οι εκπαιδεύσεις σε δικαιούχους και σε επιθεωρητές, ενώ οι εκπαιδευτικές επιθεωρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε επόμενη φάση, όταν ήδη κάποιοι φορείς θα είναι έτοιμοι να πιστοποιηθούν ως προς το πρότυπο. Εξάλλου, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η δεύτερη φάση της κατάρτισης των στελεχών των Ειδικών Υπηρεσιών, μετά την 1η φάση η οποία πραγματοποιήθηκε σε τρεις κύκλους τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2008.
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε προς «Το Βήμα»: «Ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ έγκαιρα και με συστηματικό τρόπο, με αποτέλεσμα το ελληνικό πρόγραμμα να εγκριθεί πρώτο μεταξύ των αντίστοιχων προγραμμάτων των “15” της ΕΕ. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό την ολοκλήρωση των δομών του ΕΣΠΑ,μεταξύ των οποίων είναι και η πιστοποίηση των φορέων υλοποίησής του,ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την ανάπτυξη, και ιδιαίτερα την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας».
Αναμένεται το ελληνικό πρότυπο διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ
Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, αναφερόμενος στο ελληνικό πρότυπο διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων έργων δήλωσε προς «Το Βήμα» τα εξής:
«Η έννοια της ποιότητας κατέχει κεντρική θέση στην προσπάθεια για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.Στόχος μας δεν είναι απλώς η αριθμητική απορρόφηση των πόρων,αλλά η ποιοτική αξιοποίησή τουςως και το τελευταίο ευρώπρος όφελος της οικονομίας και των πολιτών.Για τον λόγο αυτό θέτουμε αυστηρές προδιαγραφές όχι μόνο για την ωριμότητα των προς ένταξη έργων, αλλά και για τη διαχειριστική επάρκεια των φορέων υλοποίησης. Το πρότυπο διαχείρισηςλαμβάνει υπόψη τους όρους και τους κανονισμούς της ΕΕ και της εθνικής νομοθεσίας,αλλά και τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες έχουν ήδη λάβει σχετικές οδηγίες, ενώ ετοιμάζεται και εκπαιδευτικό υλικό για τους δυνητικούς δικαιούχους. Πιστεύω,λοιπόν,ότι έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα εργαλείο το οποίο θα συμβάλει στην ταχύτερη,αποτελεσματικότερη και ποιοτική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ».