ΗΚοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) καλεί την Τουρκία να συμβάλει στη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μειώνοντας τη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο, αλλά και ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην πρόταση ψηφίσματος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων για την κατάσταση στην Κύπρο, η οποία θα παρουσιαστεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου και την οποία αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα».

Στο προσχέδιο ψηφίσματος της Συνέλευσης καλωσορίζεται η επανάληψη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και η πολιτική βούληση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να υπάρξει βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Το ΣτΕ προβαίνει σε εκκλήσεις προς την ελληνοκυπριακή και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά να προβούν σε κινήσεις καλής θελήσεως. Ζητεί από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να άρουν τις αντιρρήσεις τους στην εφαρμογή του Κανονισμού της Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο ΕΕ- Κατεχομένων. Από τους Τουρκοκυπρίους ζητεί να επανεπιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην επανένωση του νησιού, να σταματήσουν να επιμένουν στην ύπαρξη «χωριστού κράτους» στη Βόρεια Κύπρο και να «παγώσουν» τις πωλήσεις και την οικοδομική δραστηριότητα σε ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Η έκθεση καταλήγει σημειώνοντας ότι η «νέα πολιτική κατάσταση» στην Κύπρο προσφέρει μια «ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί» , τονίζει ότι «δύσκολοι συμβιβασμοί θα πρέπει να επιτευχθούν σε θεμελιώδεις πτυχές μιας συμφωνίας» , ενώ καλεί τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις.

Επαφές στην Αθήνα
Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Μ.Κυπριανού , ο οποίος είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία αλλά και με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ.Παπανδρέου. Δύο ημέρες πριν από την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων Χριστόφια- Ταλάτ, αύριο Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε την απόλυτη στήριξη της Αθήνας στις κινήσεις του κύπριου προέδρου.

Η κυρία Μπακογιάννη περιέγραψε τα χαρακτηριστικά μιας λύσης, επισημαίνοντας ότι αυτή πρέπει να επιτευχθεί χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Σε ερώτηση του «Βήματος» για το πώς σκοπεύουν Λευκωσία και Αθήνα να αντιμετωπίσουν πιθανή απόπειρα εκ μέρους της Αγκυρας να εκμεταλλευθεί τα πρόσφατα γεγονότα στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία ώστε να προωθήσει τα σχέδιά της στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «όσες προσπάθειες και να κάνει η Τουρκία να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος δεν θα βρουν ανταπόκριση» . Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι σενάρια αυτού του είδους δεν αποτελούν επίσημη τουρκική θέση, αν και προσφάτως ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους είχε δηλώσει ότι οι αναγνωρίσεις των δύο επαρχιών της Γεωργίας από τη Ρωσία αποτελούν ένα «μάθημα» για τους Ελληνοκυπρίους.

Ενδεικτική πάντως του ενδιαφέροντος που υπάρχει για πρόοδο των συνομιλιών είναι και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο Γενικός Γραμματέας επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο με τον τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν όσο και με τους κκ. Χριστόφια και Ταλάτ με σκοπό να τους επισημάνει την ανάγκη προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Κατευναστικός ο Ταλάτ
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις, λέγοντας ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα διχοτόμησης της Κύπρου. Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το περιουσιακό, ενώ επαναλαμβάνει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι «μία ομοσπονδία με δύο ομόσπονδα κρατίδια» . Οσον αφορά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, σημειώνει αυτό θα συμβεί «φυσικάστο πλαίσιο μιας λύσης», αλλά τάσσεται υπέρ της διατήρησης των εγγυήσεων της Τουρκίας και κατά της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης. Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος κ. Χριστόφιας επιθυμεί λύση. Ωστόσο, όπως είπε, το ερώτημα είναι ποια μορφή θα έχει η λύση.