Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά το σύνολο των διδακτικών ωρών στο Δημοτικό όλο τον χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή οι έλληνες μαθητές αναδεικνύονται πρωταθλητές στις καλοκαιρινές διακοπές μαζί με τους ιταλούς συμμαθητές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πιο συγκεκριμένα του δικτύου για την εκπαίδευση «Ευρυδίκη» που περιέχονται στη μελέτη «Αριθμοί- κλειδιά της εκπαίδευσης», η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από απόψεως ελαχίστων διδακτικών ωρών στο Δημοτικό ενώ οι μαθητές του Γυμνασίου έχουν περισσότερες ώρες διδασκαλίας τον χρόνο από τους μαθητές του Λυκείου (λόγω πανελληνίων εξετάσεων) όταν στις περισσότερες χώρες συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι ώρες διδασκαλίας εξακολουθούν και στο Λύκειο να είναι από τις λιγότερες συγκριτικά με αυτές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενώ στο Γυμνάσιο η κατάσταση είναι καλύτερη και η χώρα μας βρίσκεται στις μεσαίες θέσεις.

Οι ειδικοί ερμηνεύουν τα φαινόμενα αυτά από το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος ο θεσμός του ολοήμερου Δημοτικού και των απογευματινών δραστηριοτήτων σε καλλιτεχνικά, αθλητικά και άλλα μαθήματα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο με αποτέλεσμα η χώρα μας να εμφανίζεται να έχει λιγότερες διδακτικές ώρες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού η ύπαρξη της διπλοβάρδιας και οι ελλείψεις σε αίθουσες δυσκολεύουν την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού έχει ως ελάχιστο αριθμό διδακτικών ωρών τις 525 όταν στις περισσότερες άλλες χώρες οι ώρες κυμαίνονται γύρω στις 800. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, έχει 849 ώρες, η Ισπανία, 810, η Ιταλία 900, η Ολλανδία 880 κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, κ.ά. όπου οι ώρες διδασκαλίας στο Γυμνάσιο είναι λιγότερες από τις ώρες διδασκαλίας του Λυκείου στην Ελλάδα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο ελάχιστος ετήσιος αριθμός ωρών χρόνου διδασκαλίας στο Γυμνάσιο είναι 919 ώρες και στο Λύκειο 788 ώρες.

Παράλληλα, την ώρα που οι έλληνες μαθητές θα μπαίνουν την ερχόμενη Πέμπτη στις σχολικές αίθουσες οι ευρωπαίοι συμμαθητές τους θα «μετρούν» ήδη μία εβδομάδα μαθημάτων. Ετσι, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η χώρα μας εμφανίζεται να έχει τις λιγότερες διδακτικές ημέρες ανά έτος, μόλις 175, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 188 ημέρες. Αντίθετα, για τους μαθητές Γυμνασίου οι ημέρες της μελέτης στις σχολικές αίθουσες αυξάνονται και φθάνουν τις 185 ημέρες πλησιάζοντας έτσι τον μέσο όρο του ελάχιστου αριθμού ετήσιων διδακτικών ημερών στην Ευρώπη (188 ημέρες). Σε σχέση με τους ευρωπαίους συμμαθητές τους στο σχολείο οι έλληνες μαθητές διδάσκονται λιγότερες ώρες μαθηματικά και φυσικές επιστήμες (βρισκόμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις ηλικίες από 10 ως 13 ετών) και περισσότερες ώρες ανθρωπιστικές σπουδές και ελληνικά. Πάνω από τον μέσο όρο βρισκόμαστε και στη γυμναστική στις ηλικίες άνω των 10 ετών και κάτω από τον μέσο όρο στις μικρότερες ηλικίες.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν έξι διαστήματα διακοπών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους:

▅ Στα μέσα φθινοπώρου. ▅ Τα Χριστούγεννα. ▅ Μετά τη λήξη της χειμερινής περιόδου (μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου). ▅ Το Πάσχα. ▅ Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

▅ Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συγκρίνοντας την κατανομή των σχολικών διακοπών στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες προκύπτει ότι στη χώρα μας οι περίοδοι των διακοπών είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν 12- 13 εβδομάδες ενώ οι διακοπές των Χριστουγέννων λίγο-πολύ σε όλες τις χώρες διαρκούν δύο εβδομάδες ενώ εκείνες του Πάσχα το πολύ ως δέκα ημέρες στις περισσότερες χώρες (δύο εβδομάδες στην Ελλάδα).

Ωστόσο οι έλληνες μαθητές ξεκουράζονται με μικρότερη συχνότητα από ό,τι οι ευρωπαίοι συμμαθητές τους. Δεν έχουν διακοπές το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη αλλά έχουν αρκετές αργίες, επτά συνολικά, που κρίνονται σχετικά αρκετές σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Τέσσερις ημέρες μάθημα εφέτος στη Γαλλία

Μ ε μια καινοτομία άρχισε εφέτος η νέα σχολική χρονιά στη Γαλλία. Οι μαθητές του Δημοτικού αντί να πηγαίνουν στο σχολείο τους πέντε ημέρες την εβδομάδα πλέον θα προσέρχονται τέσσερις ημέρες. Η μείωση των σχολικών ημερών, όπως σημειώνεται στον γαλλικό Τύπο, έγινε με δεδομένο ότι η Γαλλία έχει να παρουσιάσει από τις υψηλότερες ετήσιες ώρες διδασκαλίας στην Ευρώπη οι οποίες ανέρχονται σε 918 τον χρόνο με μέσο ευρωπαϊκό όρο τις 800 ώρες. Η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε με μείωση των εβδομαδιαίων ωρών από 26 σε 24 αλλά οι δύο ώρες θα αφιερώνονται σε ενισχυτική διδασκαλία των αδύνατων μαθητών.

Η αλλαγή αυτή εγείρει τις έντονες αντιδράσεις των ειδικών και παιδαγωγών της χώρας οι οποίοι αντιτίθενται κυρίως στην καθιέρωση των εξαώρων στο δημοτικό. Σύμφωνα με τους παιδαγωγούς, οι μικροί μαθητές αδυνατούν να συγκεντρωθούν επί έξι συνεχείς ώρες την ημέρα, λόγω της ηλικίας τους. «Ενας μαθητής του Δημοτικού δεν μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο από τρεισήμισι ή το πολύ τέσσερις ώρες κάθε ημέρα» σημειώνουν χαρακτηριστικά.