Αντί πώλησης η Shell Ηellas εξήγγειλε τελικώς χθες νέο, αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση τεσσάρων εναλλακτικών και άκρως αλληλοσυγκρουομένων σεναρίων για το μέλλον του ελληνικού τμήματος της εταιρείας: α) πώληση πρατηρίων, β) εξαγορά κάποιας ελληνικής εταιρείας (με πιθανούς αποδέκτες πρότασης, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, την Εlin, τη Revoil και τη JetΟil), γ) κοινοπραξία με την ΒΡ και δ) μείωση του προσωπικού που απασχολεί σήμερα (300 άτομα) με κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων.
Οπως έγινε φανερό, η χρονική συγκυρία που επελέγη για την εκδήλωση των προθέσεων της διοίκησης παρουσία στελεχών αλλά και εκπροσώπων της μητρικής μόνο συμπτωματική δεν ήταν, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από στελέχη της εταιρείας. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καρτέλ Shell- ΒΡ αναμένονται το επόμενο δεκαπενθήμερο, συνεπώς η εκβιαστική διάθεση της διοίκησης είναι προφανής. Σε περίπτωση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλει πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ σε κάθε εταιρεία, η Shell θα καταβάλει το 10% του ποσού (5 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια θα καταφύγει στα δικαστήρια όπου μπορεί να χρονοτριβήσει ως και πέντε χρόνια.
Οπως προέκυψε από τη χθεσινή συγκέντρωση, στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες τα νήματα της εταιρείας κινούνται απευθείας από τη μητρική και η ελληνική διοίκηση έχει περιοριστεί σε καθαρά διεκπεραιωτικό ρόλο. Στελέχη της μητρικής εταιρείας έλεγαν ότι «το μέγεθος της Ελλάδας είναι μάλλον προβληματικό για έναν κολοσσό όπως η Shell, γι΄ αυτό και σχεδιάζεται αναθεώρηση της παρουσίας μας εδώ».
Στο μικροσκόπιο της ολλανδικής μητρικής βρίσκεται και η διοίκηση της Shell Ηellas, καθώς οι κατηγορίες περί καθορισμού των εκπτώσεων από κοινού με την έτερη πολυεθνική εταιρεία της ελληνικής αγοράς ΒΡ έχουν θορυβήσει τα «κεντρικά». Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι κινήσεις της ελληνικής Shell δείχνουν πανικό και διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουν σε πιέσεις.
Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, ενώ τον Οκτώβριο θα πρέπει να αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις της για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά πετρελαιοειδών. Με κέρδη 40 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, η εταιρεία αναμένεται να επιτύχει κέρδη-ρεκόρ το 2008, αλλά η διοίκηση έχει θέσει στόχο τον… διπλασιασμό των κερδών το τρέχον έτος, στα 80 εκατ. ευρώ, με απώτερο στόχο τα 150 εκατ. ευρώ ως το 2012.
Πάντως αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε μεταξύ των εργαζομένων η επιμονή στελεχών της διοίκησης στην επίτευξη του ετήσιου υπερφιλόδοξου πλάνου την ίδια ώρα που δεν μπορούσαν να τους εγγυηθούν τίποτε όσον αφορά το μέλλον, ενώ στη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκαν δεν απάντησαν ουσιαστικά σε καμία. Σχετικά με το ενδεχόμενο εξαγοράς των ελληνικών
Στα χέρια πλέον της μητρικής το μέλλον της Shell Ηellas, υποβαθμίζεται ο ρόλος της ελληνικής διοίκησης
επιχειρήσεων της Shell από τη Lukoil περιορίστηκαν να απαντήσουν ότι η συζήτηση είναι άκαιρη σε αυτή τη φάση.
Πηγές της Επιτροπής Ανταγωνισμού «δεν θέλουν να πιστέψουν» ότι οι κινήσεις της Shell Ηellas αποτελούν μέσο πίεσης ώστε να μην επιβληθεί στην επιχείρηση το πρόστιμο που συνεπάγεται ενδεχόμενη καταδίκη της για σύναψη καρτέλ. Σημειώνουν μάλιστα ότι κατά την ακροαματική διαδικασία η εταιρεία ήταν συνεργάσιμη και για την υποστήριξη των απόψεών της έφερε εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.