ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συγκλονιστικό, ανέλπιστο και… ολόχρυσο ήταν το εύρημα που εντόπισε, την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής δραστηριότητά της, η πανεπιστημιακή ανασκαφή στην αγορά των Αιγών, της αρχαίας πρωτεύουσας των Μακεδόνων.

Χρυσό στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς- σχεδόν εφάμιλλο σε ποιότητα και διαστάσεις εκείνων του βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου Β΄ και του «πρίγκιπα» που βρέθηκαν το 1977 στους ασύλητους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας- εντοπίστηκε στο εσωτερικό επίσης ολόχρυσου κυλινδρικού αγγείου εν μέσω υπολειμμάτων τέφρας από καύση νεκρού και νερού. Το χρυσό αγγείο βρισκόταν μέσα σε άλλο μεγαλύτερο χάλκινο αγγείο με σκέπασμα, «πρασινισμένο» από την οξείδωση των εκατονταετηρίδων που μεσολάβησαν. Το εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε στον χώρο της αγοράς των Αιγών- στο ιερό της Εύκλειας.

« Το εύρημα είναι πολύτιμο,καθώς το στεφάνι είναι σχεδόν εφάμιλλο σε ποιότητα και διαστάσεις εκείνων από τους ασύλητους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας,και το χρυσό αγγείο που δέχτηκε τα οστά (στο σχήμα μιας μεγάλης κυλινδρικής πυξίδας με κάλυμμα),μοναδικό όσο γνωρίζουμε » δήλωσε η επικεφαλής, διευθύντριατης πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα κυρία Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη .

Το «εντυπωσιακό» του ευρήματος συνίσταται- πέραν της άψογης διατήρησής του και της υψηλής τεχνικής σύνθεσής του- και στο γεγονός ότι είναι το πρώτο ταφικό εύρημα που εντοπίζεται στις Αιγές εκτός του νεκροταφείου και της μεγάλης Τούμπας των βασιλικών τάφων και μάλιστα τον χώρο της αρχαίας αγοράς της πόλης των Αιγών. Ιδιαίτερη σημασία λαμβάνει το εύρημα και από τη γειτνίαση της θέσης όπου βρέθηκε με το ιερό της Εύκλειας, το πολιτικό κέντρο της αρχαίας πόλης και το « πιο δημόσιο και το πιο ιερό από τα σημεία της οχυρωμένης πόλης » όπως σημειώνει η κυρία Παλιαδέλη.

Το εύρημα θα αποτελέσει αντικείμενο εξειδικευμένων ερευνών και συνεργασίας ανάμεσα σε συντηρητές και χημικούς, ανθρωπολόγους κ.ά., προκειμένου να απαντηθούν ειδικά ερωτήματα σχετικά με τα υλικά και τη σύσταση των μετάλλινων σκευών, τα οστά και την ηλικία του νεκρού κ.ά.

Η πανεπιστημιακή ανασκαφή γίνεται με επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.