Με άλμα υποδέχθηκαν η Wall Street, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και το δολάριο τα πολύ ισχυρότερα των αναμενομένων μακροοικονομικά στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας καθώς αυτά ερμηνεύθηκε ότι υποδηλώνουν το τέλος της εξασθένησης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Στη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος βοήθησαν και τα αισιόδοξα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ καθώς έδειξαν μείωση της ανεργίας. Ο δείκτης Dow Jones κέρδιζε γύρω στο 2% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με υψηλά κέρδη. Η Φραγκφούρτη, το Λονδίνο και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 1,57%, 1,32% και 2,02% αντιστοίχως.
Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 3,3% επί ετησίας βάσεως το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ, ενώ τα αρχικά στοιχεία είχαν δείξει αύξηση της τάξεως του 1,9% και οι αναλυτές μιλούσαν για αύξηση γύρω στο 2,1%-2,3%. Να θυμίσουμε ότι το ΑΕΠ είχε αυξηθεί μόλις κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και η διάσωση της ύφεσης οφείλονται στο άλμα των εξαγωγών και στην αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών. Οι δύο αυτοί παράγοντες, σε συνδυασμό με τα πλουσιοπάροχα τσεκ που έλαβαν οι αμερικανοί πολίτες από τις φορολογικές απαλλαγές, τόνωσαν την οικονομία. Η υποτίμηση του δολαρίου απογειώνοντας τις εξαγωγές συρρίκνωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και διέσωσε από την ύφεση την αμερικανική οικονομία. Υπολογίζεται ότι η συρρίκνωση του τεράστια ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου στα 395,2 δισ. δολάρια επί ετησίας βάσεως προσέθεσε ως και 2,4% ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η βοήθεια αυτή ήταν η μεγαλύτερη από το 1980, ενώ, εξαιρουμένων των εμπορικών συναλλαγών, το ΑΕΠ θα είχε μειωθεί κατά 0,5%. Επίσης οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.
Το δολάριο ενισχύθηκε χθες από την πολύ ταχύτερη της προβλεπομένης οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ καθώς αυτή πυροδότησε την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με συνέπεια να εξασθενήσει η πρόσφατη δυναμική του ευρώ. Μια δυναμική που οφειλόταν τόσο στις δηλώσεις του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Αξελ Βέμπερ όσο και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λ.Παπαδήμου. Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Μπούντεσμπανκ, δήλωσε ότι ενδεχομένως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ να χρειαστεί να αυξήσουν το κόστος δανεισμού μόλις οι οικονομικές προοπτικές
Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου αλλά άγγιξε το ρεκόρ έναντι της στερλίνας
«λαμπρύνουν» προς τα τέλη του τρέχοντος έτους και τον επόμενο.
Επίσης ο κ. Παπαδήμος μιλώντας στο Μπουένος Αϊρες προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση του πληθωριστικού κινδύνου ο οποίος προκαλείται από τη σπειροειδή άνοδο τιμών- μισθών «απαιτεί σφιχτότερη νομισματική πολιτική» . Το υψηλό κόστος για την ενέργεια και τα τρόφιμα έχει εκτινάξει τον πληθωρισμό στο 4% επί ετησίας βάσεως στην ευρωζώνη, με συνέπεια ο τιμάριθμος να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 1999 που άρχισε να μετρείται στην ευρωζώνη. Τα επίπεδα αυτά είναι διπλάσια και πλέον του 2% που έχει θέσει ως στόχο για τη σταθερότητα των τιμών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.