«Ριζικά αντίθετοι » στην πρόταση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τον «Καποδίστρια 2» δηλώνουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης μόλις δύο ημέρες μετά την κοινοποίησή της. Δήμαρχοι και κοινοτάρχες αυτοδιοικητικών μονάδων, τους οποίους η μελέτη θέλει να συνενώνονται ή ακόμη και να καταργούνται, αμφισβητούν την ορθότητα των κριτηρίων της, ενώ καταφέρονται εναντίον της ΚΕΔΚΕ η οποία « έγινε λαγός για τον “Καποδίστρια” στην Αττική,έτρεξε δηλαδή μπροστά για να προκαλέσει αντιδράσεις και να δημιουργήσει κλίμα ».

Την οργή των δημάρχων αναμένεται να εισπράξει η ΚΕΔΚΕ στη σημερινή συνεδρίασή της με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), η οποία με ερωτηματολόγια τα οποία απέστειλε χθες διερευνά τη στάση των αιρετών για τις επικείμενες αλλαγές.

Ο κ. Γ. Αμπατζόγλου, δήμαρχος Ελευσίνας- για την οποία προβλέπεται συνένωση είτε με τον Ασπρόπυργο είτε με τη Μαγούλα -, τονίζει ότι αδυνατεί να κατανοήσει τα κριτήρια της πρότασης αυτής. « Μια πιθανή συνένωση θα οδηγούσε σε χαοτική κατάσταση και σε αδυναμία διοίκησης » σημειώνει, με βασικό επιχείρημα ότι οι δήμοι του Θριάσιου Πεδίου αντιμετωπίζουν εκρηκτικά και άλυτα οικιστικά, χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Με οξύτητα απαντά από την πλευρά του ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Ανδρ.Κεχαγιόγλου τόσο προς το υπουργείο Εσωτερικών όσο και προς την ΚΕΔΚΕ. Με αφορμή τα σενάρια που φέρουν τη Ραφήνα να συνενώνεται είτε με την Αρτέμιδα και το Πικέρμι είτε με τη Νέα Μάκρη, ο δήμαρχος χαρακτηρίζει το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ) « λαγόγια τον “Καποδίστρια” στην Αττική » ενώ δεν διστάζει να κάνει λόγο για « δημοκρατία που λειτουργεί μόνο με λόγια » υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού κ. Πρ. Παυλόπουλου για συνενώσεις που θα γίνονταν « οικειοθελώς ».

Σχολιάζοντας το θέμα των κριτηρίων, δεδομένης και της βαρύτητας που προσδίδει η μελέτη στις συνενώσεις σε Ανατολική και Δυτική Αττική, ο κ. Κεχαγιόγλου διερωτάται τι γίνεται με δήμους της Α΄ ή Β΄ Αθηνών « εκεί όπου υπάρχουν δήμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνωνόπως ο Υμηττός » και σχολιάζει σκωπτικά το γεγονός ότι δήμοι όπως οι Θρακομακεδόνες μένουν ανέγγιχτοι.

« Για μεγαλοδημάρχους » και « διοικητική διαίρεση κατά το δοκούν » μιλάει ο πρόεδρος της κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Ν. Τσιμπόλης – η νέα δομή δεν θέλει ούτε μία κοινότητα στον χάρτη.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται για πρόταση χωρίς καμία αίσθηση γεωγραφίας, καθώς συνενώνει, π.χ., την κοινότητα Καρυάς με τον Δήμο Ολύμπου και όχι με την Ελασσόνα, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει απαγορευτικός χρονικός περιορισμός πενταετίας στην προοπτική προσάρτησης τοπικού διαμερίσματος σε δήμο. « Εμείς ιδρυθήκαμε μόλις το 2007 » καταλήγει.