Δεν έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσε η Αltec κατά του ΟΤΕ
Oόμιλος Αltec ισορροπεί πλέον σε «τεντωμένο σχοινί» μετά τη διακοπή των τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων της Αltec Τelecoms, του τηλεπικοινωνιακού βραχίονα του ομίλου από τον ΟΤΕ, και τη μεγάλη πτώση που παρουσίασαν χθες οι τιμές των μετοχών των εταιρειών που ελέγχει. Ηδη χθες συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Αltec κατά του ΟΤΕ, μετά την παραπάνω απόφαση του οργανισμού να διακόψει της τηλεπικοινωνιακά της κυκλώματα διότι η εταιρεία δεν κατέβαλε το αντίτιμο για τη χρήση των κυκλωμάτων του οργανισμού. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής που ζητούσε η Αltec ώστε να ανασταλεί η απόφαση του ΟΤΕ για τη διακοπή των κυκλωμάτων και η κύρια προσφυγή θα συζητηθεί εις εύθετον χρόνον, όπως όρισε το δικαστήριο.
Η διοίκηση του ομίλου χθες το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με σχετική της αίτηση, την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Αltec και της θυγατρικής Μicroland για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού. Αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό, καθώς τόσο η διοίκηση του ΧΑ όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απεφάνθησαν ότι « το επενδυτικό κοινό είναι πλήρως ενημερωμένο όσον αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις και δεν συντρέχει λόγος αναστολής της διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών ».
Το αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές να παρουσιάσουν μεγάλες απώλειες, οι οποίες έφθασαν στο 22,5% για την τιμή της Αltec, η οποία έκλεισε στα 0,62 ευρώ έναντι 0,80 ευρώ στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής, και στο 18,31% για τη Μicroland στην τιμή των 2,81 ευρώ έναντι 3,44 ευρώ της προηγούμενης Παρασκευής. Στην αγωγή ασφαλιστικών μέτρων προς το Πρωτοδικείο Αθηνών η Αltec ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η περικοπή των τηλεπικοινωνιών κυκλωμάτων μέσω των οποίων προσφέρει τις υπηρεσίες της ως εναλλακτικός πάροχος. Πέραν της επιδίωξης συνέχισης της δραστηριότητά της, αιτείται και την αποκατάσταση της « σοβαρότατης εμπορικής και ιδίως επιχειρηματικής ζημιάς » όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία προκλήθηκε από τη στάση του οργανισμού. Στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά του ΟΤΕ « εντάσσεται σε μια προσπάθεια αφενός εξόντωσης της θυγατρικής εταιρείας και εξαφάνισής της από το ανταγωνιστικό πεδίο των τηλεπικοινωνιών με αθέμιτες μεθόδους και αφετέρου αλίευσης της πελατειακής βάσης της, ιδίως μάλιστα σε κρίσιμα τηλεπικοινωνιακά συστήματα του Δημοσίου ».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή τη διακοπή των κυκλωμάτων διασύνδεσης προς την εταιρεία Αltec Τelecoms με το αιτιολογικό ότι αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές οικονομικές υποχρεώσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας ότι όλη αυτή την περίοδο η ίδια εισέπραττε κανονικά τους λογαριασμούς των πελατών της. Οπως επισημαίνει ο οργανισμός σε χθεσινή του ανακοίνωση, το χρέος υπερβαίνει τα 19 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι παρασχεθείσες υπηρεσίες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Από την πλευρά της, η Αltec επισημαίνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 10,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία είχε συμφωνηθεί τα 6 εκατ. να πληρωθούν τοις μετρητοίς και τα υπόλοιπα με εγγυητικές επιστολές τραπεζικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο εταιρείες. Η εταιρεία υποστηρίζει ακόμη ότι ο ίδιος ο ΟΤΕ υπονόμευσε τη συμφωνία, με τον καταχρηστικό όρο να ολοκληρωθεί η καταβολή τους μέσα σε ένα 24ωρο.