Το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια απόπειρα από την πλευρά της Μόσχας να διεκδικήσει τη στρατηγικής σημασίας Χερσόνησο της Κριμαίας
O πρόεδρος της Συρίας επισκέφθηκε προσφάτως τη Ρωσία προκειμένου να προμηθευτεί εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Αυτή η κίνηση μπορεί να αποδειχθεί προάγγελος των αλλαγών που πρόκειται να ακολουθήσουν. Αν η σύγκρουση στη Γεωργία αποτελεί την αρχή μιας νέας ψυχροπολεμικής περιόδου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η Ουάσιγκτον ανησυχεί μήπως μια ισχυρή αλλά αποξενωμένη Μόσχα χρησιμοποιήσει την επιρροή, τα χρήματα, τους ενεργειακούς πόρους, το δικαίωμα άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη στρατιωτική της βιομηχανία για να υπονομεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα ανά τον κόσμο.
Με την επίσκεψη στον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ ήλπιζε να «κεφαλαιοποιήσει» την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Αλλά οι τρόποι με τους οποίους μια εχθρική Ρωσία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτείνονται πολύ πέρα από τη Συρία ή από τα βουνά της Γεωργίας. Εκτός από την πώληση όπλων σε άλλα εχθρικά προς τις ΗΠΑ κράτη, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, πολιτικοί και ειδικοί στη Μόσχα οραματίζονται διακοπή της συνεργασίας με τη Δύση στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διασποράς των πυρηνικών, εκμετάλλευση της ενεργειακής δύναμης της χώρας, πίεση κατά των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κεντρική Ασία και εγκατάλειψη των προσπαθειών για επέκταση των συνθηκών που αφορούν τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Πολλοί στην Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι η Ρωσία θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση για το δικό της συμφέρον. Για παράδειγμα, ούτε και η Μόσχα επιθυμεί να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Επομένως έχει κίνητρο για να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Τεχεράνη σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία επίσης μπορεί να περιοριστεί από την επιθυμία της οικονομικής της ελίτ, η οποία θέλει να παραμείνει η χώρα στον δρόμο της ενσωμάτωσης στο διεθνές περιβάλλον.
Ωστόσο, παρ΄ ότι η σύγκρουση στη Γεωργία προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια, αυτό το ξέσπασμα βίας έδειξε το πόσο απότομα μπορεί να αλλάξει το διεθνές σκηνικό. Πλέον στο επίκεντρο της προσοχής της Ουάσιγκτον βρίσκεται η Ρωσία, ενώ πολλοί διπλωμάτες φοβούνται μήπως η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.
Στην προσπάθειά τους να προβλέψουν τους τρόπους με τους οποίους η Μόσχα θα μπορούσε να προκαλέσει «πονοκέφαλο» στη Δύση, οι ειδικοί αρχικά στρέφουν το βλέμμα τους στην Ουκρανία που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια απόπειρα από την πλευρά της Μόσχας να διεκδικήσει τη στρατηγικής σημασίας Χερσόνησο της Κριμαίας ώστε να εξασφαλίσει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι πωλήσεις όπλων, όπως δείχνει η επίσκεψη του Ασαντ στη Ρωσία, αποτελεί ακόμη έναν τρόπο με τον οποίο η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των δυτικών χωρών ήδη ανησυχούν για τις πληροφορίες ότι η Ρωσία προμηθεύει την Τεχεράνη με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη αμερικανικών ή ισραηλινών αεροσκαφών σε περίπτωση που επιχειρηθεί βομβαρδισμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Εκτός από τη διένεξη με το Ιράν, η Ρωσία θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για μια σειρά ζητημάτων μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τον περασμένο μήνα η Ρωσία άσκησε βέτο στις κυρώσεις κατά της Ζιμπάμπουε- μια ενέργεια που θεωρήθηκε προσβλητική για την Ουάσιγκτον. Η Μόσχα επίσης ενδέχεται να επιταχύνει την απόσυρσή της από τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν τον έλεγχο των εξοπλισμών. Διαμαρτυρόμενη για τα σχέδια εγκατάστασης αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε πρώην σοβιετικά κράτη, ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και απείλησε να αποχωρήσει από τη συνθήκη ΙΝF που αφορά τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς.
«Η ειρωνεία είναι ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης πάντα υπήρχε η ανησυχία πως η Ρωσία θα αποτελούσε πρόβλημα» λέει η Αντζελα Στεντ, διευθύντρια ρωσικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. «Να που τώρα βλέπουμε αυτές τις ανησυχίες να επαληθεύονται».