Κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα χιλιάδες διαμερίσματα αλλά και επαύλεις που βρίσκονται υπό ανέγερση

Α ρνητικά «βλέπουν» την αγορά να κινείται στο άμεσο μέλλον οι κύπριοι επιχειρηματίες του κλάδου ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων λόγω της μείωσης της ζήτησης σε ακίνητα ως και 30%, η οποία είναι αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς.

Ειδικότερα στην επαρχία της Πάφου, η οποία είναι και τουριστική περιοχή, οι τοπικοί developers αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απότομης μείωσης των τιμών των ακινήτων, καθώς η κατάρρευση της εξωγενούς ζήτησης αρχίζει πλέον να κτυπά τις τιμές με τις οποίες τα διαθέτουν. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν δέκα μεγάλοι και μικροί επιχειρηματίες, η κατάσταση στην αγορά της Πάφου, η οποία αναπτύχθηκε με ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στηριζόμενη στην εξωγενή ζήτηση, είναι αρκετά κρίσιμη.

Η κρίση στη βρετανική οικονομία, σε συνδυασμό με την υποτίμηση της στερλίνας κατά 20% από την αρχή του χρόνου, έχει ανατρέψει απότομα την εικόνα, δημιουργώντας τον κίνδυνο να μείνουν αδιάθετα τα χιλιάδες διαμερίσματα αλλά και οι επαύλεις που βρίσκονται υπό ανέγερση στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως εκτιμούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, η «χρυσή» εποχή, όπου η μεγάλη ζήτηση εκτόξευε εν μια νυκτί τις τιμές των ακινήτων στα ύψη, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πολλοί από τους δέκα διαβλέπουν ότι η κατιούσα πορεία στη ζήτηση των ακινήτων θα συνεχιστεί και τους επόμενους έξι μήνες. Ακόμη, δεν γνωρίζουν πόσο θα συνεχιστεί η οικονομική κρίση, ενώ παρουσιάζονται απαισιόδοξοι σχετικά με το αν θα επανέλθουν οι Βρετανοί, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% της ζήτησης, ειδικότερα η μεσαία τάξη, η οποία είτε έχει πληγεί από την οικονομική κρίση στη Βρετανία είτε στρέφεται σε άλλες πιο συμφέρουσες αγορές, αφού η Κύπρος φαίνεται να εντάσσεται πλέον στις πολύ ακριβές χώρες.

Η κρίση στην αγορά της Πάφου έφερε και τις πρώτες τριβές μεταξύ των επιχειρηματιών γιατί κάποιοι από αυτούς, μη αντέχοντας την οικονομική πίεση, πουλούν τα αδιάθετα ακίνητα σε κατώτερες τιμές, σπρώχνοντας προς τα κάτω και την υπόλοιπη αγορά.

Το πρόβλημα στην αγορά εστιάζεται στην απότομη μείωση της ζήτησης. Οι περισσότεροι από τους δέκα επιχειρηματίες τοποθετούν τη μείωση αυτή σε επίπεδα άνω του 30%.

Οι περισσότεροι πάντως θεωρούν ότι παρά την απότομη μείωση στη ζήτηση, υπάρχει σταθεροποίηση και όχι πτώση στις τιμές. Για πρώτη φορά όμως κάποιοι από αυτούς παρουσιάζονται λιγότερο αισιόδοξοι κάνοντας λόγο για μείωση τιμών 10%-15% στα διαμερίσματα, ενώ κάποιος άλλος κάνει λόγο για μείωση ως και 30%, ιδίως από τους μικρούς επιχειρηματίες ανάπτυξης. Δύο σημειώνουν ότι οι τιμές αυξάνονται λόγω αυξημένου κόστους κατασκευής.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να είναι η υπερπροσφορά ακινήτων. Αριθμός επιχειρηματιών υποστηρίζει ότι όντως κτίστηκαν περισσότερα διαμερίσματα και οικίες απ΄ ό,τι μπορούσε να «σηκώσει» η περιοχή.

Στην αύξηση της προσφοράς συμβάλλουν και βρετανοί αγοραστές, εξηγούν οι επιχειρηματίες, γιατί πωλούν τα διαμερίσματά τους, έστω και σε πιο χαμηλή τιμή απ΄ ό,τι τα αγόρασαν, σε συμπατριώτες τους για να επωφεληθούν της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στη στερλίνα και στο ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, κάποιοι ελπίζουν ότι θα ανακάμψει η αγορά ως το τέλος του έτους. Κάποιοι ότι θα συνεχιστεί η υφισταμένη κατάσταση λόγω του βάθους της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Μερίδα όμως επιχειρηματιών εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής κρίσης τους επόμενους μήνες.