ΤΙΦΛΙΔΑ Μπορεί οι Γεωργιανοί να συσπειρώνονται εναντίον του «κοινού ρωσικού εχθρού», αλλά όλο και πληθαίνουν οι φωνές όσων καταδικάζουν τους ατυχείς χειρισμούς του φιλοδυτικού και αμερικανοσπουδαγμένου προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι , καυτηριάζοντας την απόφασή του να σύρει τη Γεωργία σε έναν πόλεμο εκ των προτέρων χαμένο.

«Είναι δική του απόφαση. Θα ήταν καλύτερα να μην ξεκινούσαμε αυτόν τον πόλεμο και να αναζητούσαμε πολιτική λύση» λέει ο 50χρονος γεωργιανός πρόσφυγας Βασίλι Τσιτάτζε. «Τόσοι νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν τώρα.Ποιος ο λόγος; Ηταν μια πολύ καλά στημένη ρωσική παγίδα, στην οποία πέσαμε» εκτιμά ο γεωργιανός διεθνολόγος και αναλυτής Αρτσιλ Γκεζεσίτζε .

«Ο Σαακασβίλι θα έπρεπε να αποφύγει τη βία.Δεν θα είναι εύκολο να διώξουμε από εδώ τους Ρώσους.Θα έπρεπε να το έχει σκεφτεί αυτό» είναι η άποψη του 50χρονου δασκάλου Κέτεβαν Ντόλιτζε.

Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Τιφλίδα προχθές Τρίτη για να στηρίξουν τον γεωργιανό πρόεδρο, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε εμφανώς καταβεβλημένος. Το βασικό του «χαρτί», η στήριξη της Δύσης, δεν αποδείχθηκε τόσο ισχυρό όσο νόμιζε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκέντρωση τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ομιλητές μίλησαν για λίγο στα αγγλικά.

Ο κ. Σαακασβίλι δεν έκρυψε άλλωστε ποτέ την αμερικανική κουλτούρα του και την προσήλωσή του στις «αμερικανικές αξίες», όπως ο ίδιος έχει πει. Με σπουδές στη φημισμένη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εργάστηκε ως δικηγόρος στις ΗΠΑ και έχει αναπτύξει διασυνδέσεις με δυτικούς δημοσιογράφους και διαμορφωτές γνώμης. Είναι γνωστός στους κύκλους της Ουάσιγκτον και διατηρεί «ειδικές σχέσεις» με πολιτικούς του συντηρητικού φάσματος. Οταν ο γερουσιαστής- και σήμερα υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία- Τζον Μακ Κέιν επισικέφθηκε τη Γεωργία το 2006, ο πρόεδρος τον πήγε να επισκεφθεί τη Μαύρη Θάλασσα.

Το 2004, σε ηλικία μόλις 36 ετών, εξελέγη ο νεότερος αρχηγός κράτους στην Ευρώπη. Αναδείχθηκε ως υπέρμαχος του παράνομου πολέμου του Ιράκ, αποστέλλοντας εφέτος τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμηεκτός ΗΠΑ- μετά τη Βρετανία: 2.000 γεωργιανούς στρατιώτες. Ο ίδιος αρνείται ότι «παρασύρθηκε» σε αυτό τον πόλεμο.

Πολλοί ωστόσο στη Γεωργία τον περιγράφουν ως θερμοκέφαλο και απερίσκεπτο, υποστηρίζοντας ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας του με το να διατάξει επίθεση, την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, κατά των θυλάκων της Νότιας Οσετίας. Τα παράτολμα παιχνίδια και οι θεατρικές κινήσεις, δεν έλειψαν ποτέ από την πολιτική του φαρέτρα. Η προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2008 στηρίχτηκε στην υπόσχεση της «επανάκτησης» της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Οταν το Κρεμλίνο απάντησε με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μαχητικών στον εναέριο χώρο της Γεωργίας, ο κ. Σαακασβίλι στράφηκε ανοιχτά προς τη Δύση. Σκληρή ήταν η πολιτική του και στα εσωτερικά ζητήματα: υποσχέθηκε «κάθαρση» του διεφθαρμένου σώματος της Τροχαίας απολύοντας σχεδόν όλους τους ανώτατους αξιωματικούς(!) και έδιωξε από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια υπαλλήλους σοβιετικών καταβολών. Επνιξε στη βία τις διαδηλώσεις που εκδηλώθηκαν μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, τις οποίες κέρδισε οριακά, με βία και νοθεία κατά τους διεθνείς παρατηρητές, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.