* Ο κ. Γεώργιος Ξάνθος ερωτά:
«Είμαι μόνιμος κάτοικος σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά αποκτώ πάνω από το 90% των εισοδημάτων μου στην Ελλάδα.Εχω κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις;».
Απάντηση: 1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 9 του ΚΦΕ, όσοι κατοικούν στην αλλοδαπή και αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα στο ποσόν του φόρου που αντιστοιχεί στο πρώτο κλιμάκιο της φορολογικής κλίμακας προστίθεται φόρος ο οποίος προκύπτει με την εφαρμογή του αναλογικού συντελεστή 5%. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για κατοίκους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους.
2. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 11 του ίδιου άρθρου, όσοι κατοικούν στην αλλοδαπή και αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν δικαιούνται τα αφορολόγητα ποσά που δίνονται για τα παιδιά και τις μειώσεις του φόρου για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για την παράδοση κατ΄ οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων, για τους τόκους στεγαστικών δανείων, καθώς και για τη διατροφή που δίνει ο ένας σύζυγος στον άλλον. Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρούνται οι κάτοικοι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους.
3. Με βάση τα πιο πάνω, φορολογείστε και εσείς όπως όλοι οι έλληνες πολίτες κάτοικοι Ελλάδος.
* Ο κ. Γαβριήλ Καζάκος ερωτά:
«Πώς φορολογούνται οι επικουρικές συντάξεις, αθροιστικά με τις άλλες συντάξεις ή με άλλον συντελεστή φορολόγησης;».
Απάντηση: Οι επικουρικές συντάξεις αποτελούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα του φορολογούμενου οποιασδήποτε πηγής και φορολογούνται με την κλίμακα (α) μισθωτών- συνταξιούχων.
* Η κυρία Τριανταφυλλιά Σαρουσαββίδου ερωτά:
«Θα ήθελα να μου γνωστοποιήσετε αν η εγκατάσταση στην περιφέρεια από την Αττική ισχύει μόνο για συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων πολιτών ή ισχύει και για τους αστυνομικούς. Συγκεκριμένα: πήγαμε στη ΔΟΥ Γρεβενών να καταθέσουμε τη φορολογική δήλωση και μας σβήσανε την ένδειξη “Χ” που είχαμε βάλει στο τετραγωνίδιο “Εγκατάσταση” με το αιτιολογικό ότι δεν ισχύει για τους αστυνομικούς, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια το είχαν δεχτεί και είχαμε τη σχετική μείωση φόρου- επιστροφή.Θα ήθελα,αν σας είναι εύκολο, στην απάντηση που θα μου δώσετε να μου πείτε ποια διάταξη αναφέρει για την εγκατάσταση-μετάθεση για να πάω στη ΔΟΥ να τους τη δείξω».
Απάντηση: 1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ΚΦΕ, από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου αφαιρείται το ποσό του μισθώματος που καταβάλλει ο φορολογούμενος: αα) για κύρια κατοικία δική του και της οικογένειάς του, εφόσον η ηλικία του είναι ως 40 ετών και εγκαθίσταται ή μετακινείται εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η έκπτωση αυτή παρέχεται για τα πρώτα πέντε χρόνια της εγκατάστασής του. ββ) Για τη μίσθωση κύριας κατοικίας από υπάλληλο που μετατίθεται εφόσον εκμισθώνει ιδιόκτητη κατοικία του σε άλλο τόπο. Το ποσόν του μισθώματος που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 ευρώ μηνιαίως. Δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα.
2. Η υποπερίπτωση αα΄ αφορά όλους τους φορολογουμένους χωρίς καμία διάκριση, ενώ η υποπερίπτωση ββ΄ αφορά δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, δηλαδή φορολογουμένους που απασχολούνται με σχέση μίσθωσης εργασίας.
* Ο κ. Κωνσταντίνος Στούμπος ερωτά:
«Η μεταφορά στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας σε άλλη τράπεζα έχει επίπτωση στη φορολογική μεταχείριση;».
Απάντηση: 1. Σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 490/2004 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία έγινε δεκτή (έγγραφο υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών 1084 109 /2173/Α0012/ΠΟΛ 1031/2005), οι τόκοι δανείου που έχει συναφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2003 για την αποπληρωμή παλαιού δανείου, δηλαδή στεγαστικού δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που έχει συναφθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, υπάγονται στις διατάξεις της υποπερίπτωσης αα΄ της περίπτωσης γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ΚΦΕ, δηλαδή ποσοστό των τόκων αυτών αφαιρείται από τον φόρο και δεν εμπίπτουν στη διάταξη της υποπερίπτωσης αα΄ της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ΚΦΕ, δηλαδή δεν αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα.
Το ΝΣΚ με την πιο πάνω γνωμοδότησή του δέχθηκε ουσιαστικά ότι σε περίπτωση μεταφοράς στεγαστικού από μια τράπεζα σε άλλη συνάπτεται νέο δάνειο.
2. Το ΝΣΚ με νεότερη γνωμοδότησή του, την υπ΄ αριθ. 76/2008, η οποία έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, δέχθηκε ότι διά της μεταβιβάσεως της εννόμου σχέσεως του στεγαστικού δανείου από μια τράπεζα ή άλλο πιστωτικό οργανισμό προς άλλη τράπεζα ή άλλον πιστωτικό οργανισμό δεν συνάπτεται νέο δάνειο, αλλά συνεχίζεται το αρχικώς συναφθέν με αλλαγή του προσώπου του δανειστή.
Φορολογικές Απορίες
* Ο κ. Γεώργιος Ξάνθος ερωτά: «Είμαι μόνιμος κάτοικος σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά αποκτώ πάνω από το 90% των εισοδημάτων μου στην Ελλάδα.Εχω κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις;». Απάντηση: 1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 9 του ΚΦΕ, όσοι κατοικούν στην αλλοδαπή και αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα στο ποσόν του φόρου που αντιστοιχεί στο πρώτο κλιμάκιο της φορολογικής κλίμακας προστίθεται φόρος ο οποίος προκύπτει με την εφαρμογή του αναλογικού συντελεστή 5%.
* Ο κ. Γεώργιος Ξάνθος ερωτά: «Είμαι μόνιμος κάτοικος σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά αποκτώ πάνω από το 90% των εισοδημάτων μου στην Ελλάδα.Εχω κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις;». Απάντηση: 1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 9 του ΚΦΕ, όσοι κατοικούν στην αλλοδαπή και αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα στο ποσόν του φόρου που αντιστοιχεί στο πρώτο κλιμάκιο της φορολογικής κλίμακας προστίθεται φόρος ο οποίος προκύπτει με την εφαρμογή του αναλογικού συντελεστή 5%.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.