O Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ο κρίσιμος μήνας για την ονομασία των Σκοπίων. Αυτό εκτιμούν έλληνες διπλωμάτες που παρακολουθούν στενά τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Οπως επισημαίνουν, εντός του Αυγούστου θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα ένας νέος γύρος συνομιλιών. Είναι όμως πρόωρο να προβλεφθεί αν αυτός θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβούν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, ή αν ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα μεταβεί σε Αθήνα και Σκόπια.

Οι ίδιες πηγές δεν αγνοούν βέβαια ότι «η διπλωματία των επιστολών», στην οποία επιμένει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) Νίκολα Γκρούεφσκι προβάλλοντας τα περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» και των δικαιωμάτων σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων που εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από την Ελλάδα, απειλεί να εκτροχιάσει τις συνομιλίες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποτελεί «προσβολή τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και προς τον κ.Νίμιτς προσωπικά» , όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ.Κουμουτσάκος . Πάντως ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι έκανε χθες λόγο για μια «λογική λύση», αν η Αθήνα σεβαστεί τη «μακεδονική εθνική ταυτότητα».

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη στάση του κ. Γκρούεφσκι. Αποφεύγουν τις πολλές δηλώσεις και επιχειρούν προσεκτικά να περάσουν τα μηνύματα που θέλουν. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην πΓΔΜ Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς κάλεσε τη σκοπιανή ηγεσία να εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις Νίμιτς και να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα ως τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. «Υπάρχουν προτάσεις οι οποίες προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας και μπορούν να αποτελέσουν βάση περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.Ελπίζουμε να γίνει κάτι τέτοιο και να επιλυθεί το πρόβλημα» τόνισε.

Δεν είναι μόνο η έγερση νέων ζητημάτων, η οποία εκτρέπει τις διαπραγματεύσεις από το αντικείμενό τους, που δημιουργεί πρόβλημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανησυχητικές είναι και οι εξελίξεις στο εσωτερικό της πΓΔΜ, όπου ο κ. Γκρούεφσκι, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη του, έχει υιοθετήσει καθεστωτική συμπεριφορά.

Την ίδια στιγμή η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι κορυφώνεται με αφορμή τα περί «μακεδονικής μειονότητας» που προβάλλει ο κ. Γκρούεφσκι. Σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» ο σκοπιανός πρόεδρος κατηγόρησε τον μεγάλο αντίπαλό του ότι με την έγερση του ζητήματος αυτού περιπλέκει ακόμη περισσότερο την πορεία της πΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σημειώνει όμως ότι το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να ανοίξει όταν πλέον Αθήνα και Σκόπια είναι ισότιμοι εταίροι εντός ΕΕ.

Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ ήταν το σημείο στο οποίο επικεντρώθηκαν και τα μηνύματα που έστειλαν τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο όσο και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα στις συγχαρητήριες επιστολές τους προς τον κ. Γκρούεφσκι για την επανεκλογή του.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι καλούν επιτακτικά τα Σκόπια να προβούν στις απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις ως το τέλος του 2008, εφόσον επιθυμούν να αποσπάσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και σημειώνουν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει «εποικοδομητικός και περιεκτικός διάλογος με όλα τα πολιτικά κόμματα» ώστε αυτές να προωθηθούν.