Δέκα δράσεις στις ΗΠΑ έχει προγραμματίσει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) με στόχο την αύξηση των εξαγωγών μας στον τομέα των τροφίμων, των οίνων και των ποτών. Το 2007 οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 29,4% σε σχέση με το 2006, αλλά εφέτος η ανοδική αυτή πορεία ανακόπηκε. Ωστόσο, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Π.Παπασταύρου (φωτ.), υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι εξαγωγές θα ανακάμψουν.

– Ποιος είναι ο απολογισμός σας από την ελληνική παρουσία στη διεθνή έκθεση Summer Fancy Food Show στις ΗΠΑ;

«Η ελληνική παρουσία στη φετινή Summer Fancy Food Show, η οποία διοργανώθηκε από τον ΟΠΕ με τη στήριξη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ήταν πραγματικά επιτυχημένη. Συμμετείχαν, μαζί με τον ΟΠΕ, 30 σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, οίνων και ποτών, οι οποίες πρόβαλαν τα προϊόντα τους και δημιούργησαν επαφές με σημαντικούς ξένους αγοραστές, διανομείς, σεφ, εστιάτορες κ.ά. Μάλιστα το ελληνικό περίπτερο, το οποίο ξεχώριζε για τη λειτουργικότητα και την αισθητική του, βρισκόταν σε ιδιαίτερα καλή τοποθεσία, σε κεντρικό σημείο. Επιπλέον, στον χώρο του ελληνικού περιπτέρου λειτούργησε “εστιατόριο Κerasma”, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικά εδέσματα τα οποία ετοίμαζαν διακεκριμένοι ομογενείς σεφ. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών κρασιών. Σημειώστε ότι από την εκδήλωση ενδιαφέροντος που ήδη έχουμε για το 2009 υπολογίζουμε να είναι μαζί μας πολύ περισσότεροι εκθέτες. Γι΄ αυτό ήδη κλείσαμε για του χρόνου μεγαλύτερη επιφάνεια στην έκθεση».

– Πώς πάνε οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ;

«Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών προς τις ΗΠΑ παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σταθερή άνοδο. Συγκεκριμένα, το 2007 αυξήθηκαν κατά 29,4% σε σχέση με το 2006 και κατά 47,6% σε σχέση με το 2005. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι δράσεις που υλοποιούμε μαζί με τις επιχειρήσεις επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

– Πάντως τα πρώτα στοιχεία για το 2008 δείχνουν κάμψη σε σχέση με το 2007.

«Κατ΄ αρχήν πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τόσο εξωγενείς όσο και εσωγενείς παράγοντες επηρέασαν- και εξακολουθούν να επηρεάζουν- τις εξαγωγές μας. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από τον στόχο μας που είναι η διαχρονική βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας. Ολοι εμείς στον ΟΠΕ, με τη στήριξη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, δημιουργούμε την κατάλληλη υποδομή και τα δίκτυα για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και να αυξάνονται διαχρονικά σταθερά οι εξαγωγές μας. Ετσι, έχουμε προγραμματίσει για το τρέχον έτος συνολικά περίπου δέκα δράσεις στις ΗΠΑ ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αύξηση των εξαγωγών μας».