Επιστράτευση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων για τον εορτασμό της πανσελήνου του Αυγούστου, «νεοπαγανιστικής» εορτής που τέρπει το φιλοθέαμον αλλά και ρομαντικό κοινό της χώρας και είθισται τα τελευταία χρόνια να αποτελεί μια προσφορά του υπουργείου Πολιτισμού προς τις μάζες. Το Σάββατο 16 Αυγούστου λοιπόν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις- ή απλώς θα υπάρξει παράταση του ωραρίου λειτουργίας- σε 70 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, με την Ακρόπολη βεβαίως να προτάσσεται όλων, αν και χωρίς κάποια εκδήλωση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από βυζαντινή μουσική με το συγκρότημα Εν Χορδαίς, αναγεννησιακή από το γκρουπ Κέλσος και κλασική μουσική έως τάνγκο, τζαζ και ροκ. Επίσης συναυλίες από τη Σαβίνα Γιαννάτου, από τις Μελίνα Ασλανίδου και Ραλλία Χρηστίδου , από τη Νένα Βενετσάνου κ.ά. Το κόστος των εκδηλώσεων είναι 220.000 ευρώ. Οι εκδηλώσεις στην Αττική θα γίνουν στο Σούνιο, στο Ολυμπιείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Νομισματικό. Επίσης, στην Ακρόπολη Πρόερνας της Φθιώτιδας, στο Βυζαντινό Μουσείο Υπάτης, στα φρούρια Αντιρρίου και Ναυπάκτου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου, ενώ το Μουσείο Σχηματαρίου και το Κάστρο της Λαμίας θα είναι ανοικτά χωρίς εκδήλωση. Στην Πελοπόννησο θα γίνουν εκδηλώσεις στην αρχαία Κόρινθο, στην αρχαία Νεμέα, στην αρχαία Σικυώνα, στο Κάστρο Παλαμηδίου, στον αρχαιολογικό χώρο Ορθίας Αρτέμιδος στη Λακωνία, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, στο Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας, στο Νιόκαστρο Πύλου και στο Κάστρο Χώρας Κυθήρων, ενώ οι Μυκήνες, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης και ο Μυστράς θα είναι απλώς ανοικτά για το κοινό.

Στην Ηπειρο προγραμματίζονται εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, στο κάστρο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης. Ανοικτά χωρίς εκδηλώσεις θα είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο Αρτας, η Βασιλική του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και το Νεκρομαντείο της Πρέβεζας, όπως επίσης στα Επτάνησα το Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας και η Αγία Μαύρα της Λευκάδας. Στη Θεσσαλία θα γίνει εκδήλωση μόνο στον αρχαϊκό ναό Απόλλωνα Μοσχάτου στην Καρδίτσα, ενώ ανοικτά θα είναι το κάστρο των Τρικάλων, τα Μετέωρα, η τοξωτή γέφυρα της Πύλης Τρικάλων, τα αρχαιολογικά μουσεία Βόλου και Αλμυρού. Εκδήλωση προβλέπεται και για το Ασκληπιείο- Κάστρο Σκοπέλου.

Ανοικτοί θα παραμείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι των Μέσων της Λέσβου, του Εμποριού της Χίου και της Πολιόχνης της Λήμνου, των Υρίων Νάξου, των Κιονίων Τήνου, της Δήλου, της Ακρόπολης Ρόδου και του Καμείρου, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Μουσείο Αστυπάλαιας, ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν στο κάστρο Μήθυμνας Λέσβου, στο Ηραίο Σάμου και στο Μουσείο Σύμης. Εκδηλώσεις προβλέπονται και στους αρχαιολογικούς χώρους Λαττούς και Απτέρας της Κρήτης, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος Μαλίων θα είναι ανοικτός χωρίς εκδήλωση.

Εκδήλωση προγραμματίζεται και στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι Ζώνης και Αβδήρου στον Εβρο θα είναι απλώς ανοικτοί. Στους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης Σερρών και της Καλής Βρύσης Δράμας, στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης, στον Πύργο Ουρανούπολης, στον αρχαιολογικό χώρο Εδεσσας, στον αύλειο χώρο του ναού της Αναστάσεως του Χριστού στη Βέροια, στη Βεργίνα, στο Δίον, στον ναό της Παναγίας Κουμπελίδικης Καστοριάς προγραμματίζονται εκδηλώσεις, ενώ ανοικτή για το κοινό θα είναι η ελληνιστική πόλη της Φλώρινας.