ΤΕΧΕΡΑΝΗ Τα σχέδια των ΗΠΑ για εγκατάσταση διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Τεχεράνη, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, αποκάλυψε χθες η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει το άνοιγμα ενός γραφείου (εξυπηρέτησης των) αμερικανικών συμφερόντων στην ιρανική πρωτεύουσα, ανάλογο με αυτό που λειτουργεί στην Κούβα.

Η υψηλόβαθμη πλην ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα ανέφερε μάλιστα πως η ανακοίνωση για τη λειτουργία του αμερικανικού διπλωματικού γραφείου θα γίνει μέσα στον Αύγουστο, όμως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ανοίξουν γραφείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους στην Τεχεράνη, αλλά ότι ακόμη «δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση» για το θέμα.

Την είδηση επιβεβαίωσε πάντως και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, ο οποίος από τη Δαμασκό της Συρίας όπου βρέθηκε χθες δήλωσε ότι η χώρα του μελετά ένα αμερικανικό σχέδιο για να ανοίξει ένα διπλωματικό τμήμα. «Το άνοιγμα ενός γραφείου στο Ιράν για τα αμερικανικά συμφέροντα αποτελεί αντικείμενο μελέτης και εξέτασης» δήλωσε ο κ. Μοτακί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό με τον σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ . Το αίτημα των ΗΠΑ έγινε μέσω των ΜΜΕ « με ανεπίσημο τρόπο», διευκρίνι σε ο υπουργός. Ο «Guardian» σημειώνει ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτελούσε «μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πολιτική του προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει τηρήσει προσέγγιση γερακιού έναντι του Ιράν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του». Πράγματι, το άνοιγμα ενός γραφείου (USΙΝΤ) θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως το πρώτο βήμα για την ανταλλαγή πρεσβειών μεταξύ των δύο χωρών, αλλάόπως δείχνει και η περίπτωση της Αβάνας που το γραφείο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στο παλαιό κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, προσφέροντας υποτυπώδεις υπηρεσίες και λειτουργώντας στην ουσία ως “κέντρο” αντικυβερνητικών ενεργειών σε βάρος του καθεστώτος Κάστρο, που ελέγχει αυστηρά την πρόσβαση στο κτίριο- δεν οδηγεί απαραίτητα και στην πραγματική βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πάντως χθες ότι αποστέλλει τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μπερνς στη Γενεύη για να παραστεί το Σαββατοκύριακο στις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ιράν, κάτι που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς το Ιράν ότι η αμερικανική πλευρά επιθυμεί ακόμη την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη διαμάχη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη στη διάρκεια της κρίσης με τους ομήρους, στη διετία 1979-1981, όταν μια ομάδα φοιτητών, στην οποία φέρεται να συμμετείχε και ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κρατούσε ομήρους 52 αμερικανούς διπλωμάτες, στην αμερικανική πρεσβεία, επί 444 ημέρες.