Μετά τους γάμους, τα δικαστήρια. Υπόμνημα για τους δύο γάμους μεταξύ ομοφύλων κατέθεσε χθες το πρωί στην Εισαγγελία της Ρόδου ο δήμαρχος Τήλου. Ο κ. Τ.Αλιφέρης δεν κατέστη δυνατόν να συναντηθεί με τον εισαγγελέα του νησιού κ. Γ. Οικονόμου, διότι απουσίαζε από το γραφείο του. Ο δήμαρχος της Τήλου πήγε στη Ρόδο έπειτα από πρόσκληση του κ. Οικονόμου, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη κατά παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. Με εγκύκλιό του ο κ. Σανιδάς είχε ζητήσει τη δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» σε όσους δημάρχους τελέσουν γάμους μεταξύ ομοφύλων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δύο αστυνομικοί της Τήλου θα διεξαγάγουν προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβώσουν αν έγιναν αξιόποινες πράξεις.

Ο κ. Αλιφέρης υπερασπίστηκε την επιλογή του, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη κάποιος που προσπαθεί να ενισχύσει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ακόμη, πρόσθεσε ότι έπραξε «κατά συνείδηση, ως πολίτης του κόσμου και ως Ελληνας» και ότι «περιμένω από τη Δικαιοσύνη να κάνει το ίδιο ». Πάντως νωρίτερα, μόλις έφθασε στο νησί, δέχθηκε προπηλακισμό από αγανακτισμένο πολίτη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στο θέμα παρενέβη χθες ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχ.Ταμήλος, δηλώνοντας ότι «εμείς ως Αυτοδιοίκηση και εγώ προσωπικά ως δήμαρχοςζητούμε να λυθεί το θέμα από την κυβέρνηση. Αν η διαδικασία ήταν νόμιμη, δεν θα είχα πρόβλημα να παντρέψω ομοφυλόφιλους» .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας, αναφερόμενο στους δύο γάμους, σημείωσε χθες ότι «ο δρόμος είναι ανοιχτός για όλους και όλες που θα θελήσουν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα». Πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι, ακόμη και αν οι γάμοι ακυρωθούν στα ελληνικά δικαστήρια, οι εμπλεκόμενοι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά, όπου η δικαίωσή τους θεωρείται πολύ πιο πιθανή.

Ωστόσο το μεγαλύτερο «αγκάθι» της υπόθεσης είναι το ερώτημα αν οι γάμοι που τέλεσε ο κ. Αλιφέρης έχουν νομική ισχύ. Το θέμα έχει διχάσει τον νομικό κόσμο, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, εφόσον ο νόμος δεν απαγορεύει κάτι, τότε δεν είναι παράνομο, ενώ άλλοι επικαλούνται το πνεύμα του νομοθέτη του νόμου του 1982 που θέσπισε τον πολιτικό γάμο, εννοώντας σαφώς ότι μιλούσε για ετερόφυλους.