Παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις του δημοσίου τομέα και με τη «σφραγίδα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, υπό τον πρόεδρό του κ. Γ.Παναγιωτόπουλο, έδωσε το «πράσινο φως» για να γίνονται προσλήψεις στον δημόσιο τομέα από επιτροπές που θα συγκροτούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες και απλώς το ΑΣΕΠ θα ελέγχει τη νομιμότητα της διαδικασίας των διαγωνισμών.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν κατά πλειοψηφία ότι είναι συνταγματική η πρόσληψη προσωπικού στο υπουργείο Εξωτερικών εκτός ΑΣΕΠ, ενώ το ακριβώς αντίθετο είχαν κρίνει οι δικαστές του Ε΄ Τμήματος που διαβίβασαν το ζήτημα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι προσλήψεις θα γίνονται από επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το ΑΣΕΠ θα ελέγχει μόνο την προκήρυξη του διαγωνισμού και τον πίνακα επιτυχόντων και όλη την υπόλοιπη διαδικασία προσλήψεων θα την καθορίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στάλθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο καθορίζει τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής διαγωνισμού για την πρόσληψη υπαλλήλων κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) διοικητικού στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ολομέλεια, ερμηνεύοντας το άρθρο 103 του Συντάγματος που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, υπογραμμίζει ότι διαγωνισμοί για την πρόσληψη υπαλλήλων μπορούν να γίνουν από δημόσια υπηρεσία, εκτός του ΑΣΕΠ, αλλά η διαδικασία του διαγωνισμού θα ελέγχεται από το ΑΣΕΠ. Οι δικαστές αναφέρουν ακόμη ότι « ουδόλως συνάγεται ότι ο συντακτικός νομοθέτης έχει θεσπίσει απαγόρευση περιορισμού των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ».

Κατόπιν αυτού, οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι το διάταγμα είναι συνταγματικό κατά το σκέλος που προβλέπει ότι το ΑΣΕΠ θα διενεργεί έλεγχο νομιμότητας τόσο της προκήρυξης όσο και των πινάκων επιτυχόντων στον διαγωνισμό.

Σημειώνουν, όμως, ότι στο διάταγμα πρέπει να προστεθεί διάταξη που να καθορίζει ειδική διαδικασία ελέγχου νομιμότητας του διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ, καθώς η υπάρχουσα είναι ατελής. Πάντως τρεις δικαστές συντάχθηκαν με τις απόψεις του Ε΄ Τμήματος.