«Οχι» στο Εθνικό Θέατρο, που ζήτησε να αφαιρεθεί το προστατευτικό κάλυμμα της σκηνής του θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου για τις ανάγκες της παράστασης «Οιδίπους Τύρανος και Οιδίπους επί Κολωνώ», απάντησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Συμφωνα με την πρόταση, τα αρχαία τα οποία έχουν καλυφθεί για την προστασία τους θα εντάσσονταν στην παράσταση ως σκηνικό της.

Κατά τη συζήτηση όμως που έγινε στο ΚΑΣ διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο αίτημα, δεδομένου ότι τα αρχαία διατρέχουν κινδύνους όχι τόσο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων όσο κατά την αποξήλωση των σκηνικών από τα συνεργεία, κάτι που συνήθως γίνεται τη νύχτα και πολύ βιαστικά. Ως αρνητικό παράδειγμα μάλιστα αναφέρθηκε η περυσινή περίπτωση παράστασης του Λευτέρη Βογιατζή. Επιπλέον ισχύουν για την Επίδαυρο όλοι οι γνωστοί και από το Ηρώδειο περιορισμοί.

Οσον αφορά εξάλλου τη χρήση του ρωμαϊκού Ωδείου της Πάτρας για τη διοργάνωση φεστιβάλ, τα μέλη του συμβουλίου ζήτησαν τον περιορισμό των εκδηλώσεων σε 25 για λόγους καταπόνησης του μνημείου. Κάτι που θα ισχύσει από του χρόνου, αν βεβαίως οι αρμόδιοι υπακούσουν στις αποφάσεις. Τέλος, δεκτό έγινε και το αίτημα του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου για την παραχώρηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου προκειμένου να διεξαχθεί από 12 ως 28 Σεπτεμβρίου το 37ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Με την παρατήρηση ότι πρέπει να εξερευθεί νέος χώρος για του χρόνου, που θα λειτουργεί και το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Η επιβάρυνση της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων της Ακρόπολης και η αλλοίωση του χαρακτήρα του πεζοδρόμου είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να παραταθεί η χρήση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, χωρίς να αποκλείεται όμως κάποια αντιπρόταση προς την πλευρά του Θησείου.