από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 

Η «συμμαχία» Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ

Η δημόσια αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του εβραϊκού κράτους
Η «συμμαχία» Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ
Η δημόσια αναγνώριση από τον πρίγκιπα-διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει σε μια περιοχή που συνδέεται με την αρχαία εβραϊκή ιστορία σπανίως ακούγεται από άραβες ηγέτες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αλλοι μιλάνε για πρωτοφανή «σύγκλιση συμφερόντων» απέναντι στον κοινό εχθρό, το Ιράν, και κάποιοι για «ανίερη συμμαχία» μεταξύ δύο ιστορικών αντιπάλων, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Ο,τι και αν συμβαίνει στο παρασκήνιο, πληθαίνουν οι δημόσιες ενδείξεις ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή στον συσχετισμό των δυνάμεων στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Τελευταίο παράδειγμα, τα πρόσφατα σχόλια του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο αμερικανικό περιοδικό «The Atlantic».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο εβραϊκός λαός έχει δικαίωμα σε ένα έθνος-κράτος σε μέρος τουλάχιστον της πατρογονικής γης του, ο 32χρονος πρίγκιπας (στην πραγματικότητα ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας) είπε: «Πιστεύω ότι κάθε λαός, οπουδήποτε, έχει το δικαίωμα να ζει στο ειρηνικό του έθνος. Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους γη».

«Αλλά», συνέχισε, «θα πρέπει να έχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα για όλους και για να έχουμε κανονικές σχέσεις».

Κατάπαυση του πυρός

Αυτή η δημόσια αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει σε μια περιοχή που συνδέεται με την αρχαία εβραϊκή ιστορία σπανίως ακούγεται από άραβες ηγέτες. Εκανε μεγάλη εντύπωση, αν και δεν είναι χωρίς προηγούμενο. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ήδη ένα είδος ειρήνης με το Ισραήλ. Και πολλοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία - ένα περιφερειακό σχέδιο ειρήνης που εγκαινιάστηκε υπό την ηγεσία των Σαουδαράβων πριν από 16 χρόνια - σηματοδότησε την πραγματική καμπή στη σαουδαραβική προοπτική. Πρότεινε μια πλήρη ειρήνη στο Ισραήλ, με τον όρο να λυθούν πρώτα τα πιο σημαντικά προβλήματα: επιστροφή στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός του 1967, δίκαιη επίλυση του προβλήματος των προσφύγων, και μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πράγματι, η Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία έχει συζητηθεί σε διάφορα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, δεδομένου ότι πιθανότατα αποτελεί τη μόνη βάση για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ δεν έκανε ρητή αναφορά στην πρόσφατη βία στη Γάζα (ίσως έδωσε τη συνέντευξη νωρίτερα). Και ο πατέρας του, ο βασιλιάς Σαλμάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για να επιβεβαιώσει τη σταθερή στάση της Σαουδικής Αραβίας στο παλαιστινιακό ζήτημα και στην εξασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού σε ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Αυτό, βεβαίως, δεν έρχεται απαραιτήτως σε αντίθεση με τα σχόλια του διαδόχου στη συνέντευξή του. Και είναι ο πρίγκιπας που ηγείται της διαδικασίας μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στη χώρα του.

Το σχέδιο του πρίγκιπα Μοχάμεντ

Το πλαίσιο, όπως πάντα, είναι ζωτικής σημασίας. Η θέρμανση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Και οι δύο χώρες ανησυχούν για αυτό που θεώρησαν ως αδυναμία της κυβέρνησης Ομπάμα στην περιοχή, μπροστά σε ένα ανερχόμενο Ιράν. Και οι δύο αντιτίθενται στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Και οι δύο θέλουν να δουν πολύ πιο σκληρές ενέργειες κατά της εξάπλωσης της ισχύος της Τεχεράνης, κυρίως στη Συρία.

Ειδικότερα το Ισραήλ δεν έχει χάσει καμία ευκαιρία να επιδείξει το αυξανόμενο βάθος του διαλόγου του με το Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία ήταν πολύ πιο επιφυλακτική. Αλλά τα σχόλια του πρίγκιπα Μοχάμεντ μαζί με μια πρόσφατη απόφαση να επιτραπεί στις πτήσεις της Air India προς και από το Τελ Αβίβ να διασχίζουν τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας είναι απτά σημάδια αλλαγής στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.

Αλλά είναι κάτι παραπάνω από το «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου»; Πόσο βαθιές είναι πραγματικά οι σχέσεις Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας; Και τι προοιωνίζονται για το μέλλον;

Η απάντηση μπορεί να έγκειται στο ευρύτερο πλαίσιο του μεγάλου σχεδίου του πρίγκιπα Μοχάμεντ, που θέλει να φέρει δραματικές αλλαγές στη Σαουδική Αραβία. Οποιος διαβάσει τη συνέντευξή του στο «Atlantic» θα δει ότι οι μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες του είναι τεράστιες. Αλλά για να τις επιτύχει τελικά, χρειάζεται ειρήνη στην περιοχή. Οι παλιές αντιπαλότητες πρέπει να επιλυθούν. Και καμία δεν είναι τόσο σημαντική όσο η διαμάχη Ισραήλ - Παλαιστίνης, η οποία φαίνεται να είναι σήμερα, με τον Τραμπ, σε πιο απελπιστική κατάσταση παρά ποτέ.


Η ευκαιρία του Νετανιάχου

Ετσι, η αναπτυσσόμενη σχέση Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από την κοινή εχθρότητα για την Τεχεράνη ή την προσπάθεια επηρεασμού του Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Αλλά για να επιτύχει μεγαλύτερους στόχους, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Θα επιτύχει στη δική του χώρα, πόσω μάλλον στην προβολή διπλωματικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή; Και μετά, φυσικά, υπάρχει το Ισραήλ. Μπορεί ο σκληρός πρωθυπουργός του, Βενιαμίν Νετανιάχου, να εκμεταλλευθεί θετικά μια διπλωματική ευκαιρία; Θα επιβιώσει καν για πολύ καιρό ακόμα στην εξουσία; Οπως συμβαίνει τόσο συχνά στη Μέση Ανατολή, πολλοί παράγοντες πρέπει να ευθυγραμμιστούν ώστε να υπάρξει πραγματική πρόοδος προς μια συνολική ειρήνη - και οι οιωνοί αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου καλοί.


HeliosPlus
Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Βλέπετε,η La Stampa δεν γράφει έναν ισχυρισμό,μα | 15/04/2018 13:27
  αποκαλύπτει το έγγραφο της CIA.Οι οδηγίες προς την ηθοποιό,από τον υπεύθυνο της επιχείρισης,ήταν σαφείς:«Θέλουμε να πάτε για ύπνο».Οπότε πια γεννήθηκε ο Εβραίος υιός τους,ότι η Σούζαν λάμβανε μέχρι 1.500 δολάρια τον μήνα,από τον προσωπικό ταμία του βασιλιά Χουσεΐν,για την υποστήριξη του παιδιού! Ο Αμπντάλα ο υιός τους,που δρά πρός τα σύμφέροντα ΗΠΑ -Ισραήλ-Σαουντ Αραβίας!
  colonel Roy Mustang
  απάντηση00
   
   
  Με αξίωσες , Θεέ μου ! | 12/04/2018 21:36
  Ευχαριστώ το Θεό που προέκυψε η Σ. Αραβία σύμμαχος του Ισραήλ , γιατί πάντα μας έλεγαν ότι πρέπει εμείς να τους σώσουμε ! Λοιπόν, εμείς δε χρειαζόμαστε , στους 2 τρίτος δε χωρεί και καλό είναι ν' αφήσουμε τα παιδιά να ζήσουν τον έρωτά τους. Εμείς , έχουμε θέματα στα Βαλκάνια ν' ασχοληθούμε !
  Βαρελόφρων.
  απάντηση55
   
   
  Μην εκπλαγούμε.Οταν μάλλον είναι | 12/04/2018 16:58
  κρυφοΕβραίοι κάτω απ'το επώνυμο Σαούντ τότε εξηγούνται όλα αυτά. Η παραδοσική δυσφορία Σιιτών-Σουνιτών δεν αρκεί να τα εξηγήση.Ιδού ένα λίαν διαφωτιστικό απ'την La Stampa(13/01/2018),και ΑΠΕ:Απ'το 1959 η CIA άρχισε να χειραγωγή τον βασιλιά ΧουσεΪν της Ιορδανίας, χάρις την παγίδα μελιού,στο Λός Αντζελες,με μια αμερικανό-εβραϊα ηθοποιό γεννήθηκε το παιδί τους,"Τίμοθι">Που μάλλον είναι ο υιός τους ο Αμπντάλα!Έτσι εξηγόυνται οι πιο πάνω τόσο ωραίες σχέσεις Ισραήλ-Ιορδανίας !
  colonel Roy Mustang
  απάντηση44
   
   
   
  Συνταγές για φασίστες | 12/04/2018 10:38
  Ο ενας φασίστας υποστηρίζει τον άλλο φασίστα, έτσι έχουν επιβιώσει μέχρι τον 21 ο αιώνα τέτοια απομεινάρια της βίας και της εκμετάλλευσης των ασθενέστερων. Οι Σαουδάραβες ήσαν πάντα στο πλευρό των φασιστών, που θα πεί (σε πρώτη φάση) των Αμερικάνων. Το ίδιο θα κάνουν τώρα και με τη Συρία. Χτές ηταν στόχος η Παλαιστίνη, σήμερα η Συρία, αύριο η Ελλάδα.
  aris
  απάντηση1724
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
-