To τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πουτιν, κατά την τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, στο Σότσι, όπου επί τάπητος τέθηκε το θέμα τήρησης των ειρηνευτικών διαδικασιών.

Οι πρόεδροι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, κατέληξαν σε κοινό άξονα: Στην πολιτική διευθέτησης της κρίσης στη Συρία μετά το τέλος των εχθροπραξιών, στη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, αλλά και στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι τρομοκράτες στη Συρία έχουν υποστεί καθοριστικό πλήγμα.

«Υπάρχει η ευκαιρία να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Αυτό απαιτεί να δοθεί μια περίοδος ειρήνης στους Σύρους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όμως, θα χρεαστεί αμοιβαίος συμβιβασμός τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις αντίθετες δυνάμεις» δήλωσε ο Πούτιν.

«Η κρίση στη Συρία έχει σαφώς επιδεινωθεί μετά την εμπλοκή ξένων δυνάμεων που ενίσχυσαν δυνάμεις του στρατού. Μοιραία διαμορφώθηκε, έτσι, το Ισλαμικό Κράτος και η Al-Nusra Front», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Ο τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, τόνισε ότι Ρωσία, Τουρκία και Ιράν έχουν καταβάλλει προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία, μέσα από σειρά συνομιλιών.

«Δεν αρκεί όμως αυτό. θα πρέπει από όλες τις πλευρές να σαυμμετάσχουν στις προσπάθειες εύρεσης κοινής λύσης για τη σύρραξη στη Συρία, η οποία θα είναι και αποδεκτή από τους πολίτες της» δήλωσε συγκεκριμένα.

Η συνάντηση των τριών πολιτικών ηγετών επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα μέσα από ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία αναφερόταν ότι ειρηνευικές συνομιλίες θα βρεθούν στο επίκεντρο σε συνέχεια των συναντήσεων στην Αστάνα.

Η τριμερής φτάνει και μετά την τετ α τετ συνάντηση Πούτιν με τον σύρο πρόεδρο στο Σότσι, η οποία μέχρι την πραγματοποίησή της έμεινε κρυφή.

Στη συνάντηση ο Πούτιν χαιρέτισε την ετοιμότητα του Άσαντ να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί πολιτική λύση, ενώ ο σύρος πρόεδρος ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για τη στρατιωτική και την πολιτική στήριξη της Ρωσίας προς τη χώρα του.