Η γερμανική κοινή γνώμη, σε ποσοστό 78%, είναι ικανοποιημένη από την κατάστασή της και πιστεύει ότι η ευημερία της οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν κανόνες και εφαρμόζονται. Αυτό πιστεύουν οι γερμανοί πολίτες ότι πρέπει να συμβεί και στην Ευρώπη και αποδίδουν την οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων πέντε ετών στην πιστή εφαρμογή των κοινών κανόνων και στα εργαλεία που θεσπίστηκαν για την καλύτερη απόδοσή τους. Η θεώρηση αυτή της Γερμανίας, της Ευρώπης και, τελικά, του κόσμου, η οποία είναι αποδεκτή από την πλειονότητα των ψηφοφόρων και από το πολιτικό σύστημα της χώρας, αιφνιδίασε τα 52 διακεκριμένα μέλη των 20 δικτύων από όλον τον κόσμο που συμμετείχαν στο ετήσιο Διεθνές Φόρουμ της Robert Bosch Academy.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία πώς είναι δυνατόν οι Γερμανοί να μη θέλουν να αλλάξει τίποτε και επιπλέον να πιστεύουν ότι μπορούν να το καταφέρουν; Το ερώτημα ετέθη επίμονα από τους ευρωπαίους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων η Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς «Το Δίκτυο» συνεργάζεται με το Ιδρυμα Robert Bosch, επειδή η συγκυρία συνέπιπτε με τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν και την ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή με το αίτημα για αλλαγές στην ΕΕ. Οι απαντήσεις ήταν: Σιωπή για την πρόταση να υπάρξει υπουργός Οικονομικών της ΕΕ. Αμηχανία για τον κοινό προϋπολογισμό, το κοινοβούλιο της ευρωζώνης, το ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Απόρριψη των γαλλικών προτάσεων έως ότου γίνει ανταγωνιστική η Γαλλία και δεσμευτεί ότι θα βάλει το χέρι στην τσέπη για την υλοποίηση των ιδεών της.
Οι θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη δεν αποτελούν προτεραιότητα για την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία, ενδεχομένως ούτε για τη μετεκλογική. Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη είναι η μετανάστευση και η εσωτερική ασφάλεια μετά τα κρούσματα τρομοκρατίας. Τα κόμματα μιλούν για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους μετανάστες και για θεσμοθετημένα προγράμματα τα οποία θα περιορίσουν τη μετανάστευση από την Αφρική, καθώς υπολογίζεται ότι 60 – 300 εκατομμύρια Αφρικανοί θα μεταναστεύσουν στην Ευρώπη ως το 2050. Μεγάλο ζήτημα επίσης είναι η Τουρκία και η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων –στην κοινή γνώμη υπάρχει έντονο αντιτουρκικό ρεύμα –ενώ η ανησυχία για την κρυφή ψήφο του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) διαπερνά όλο το πολιτικό σύστημα.
Με την ίδια επιμονή που αποφεύγουν να συζητήσουν τα ζητήματα που άνοιξαν οι Μακρόν και Γιούνκερ, με την ίδια σταθερότητα αρνούνται οι σύμβουλοι της Ανγκελα Μέρκελ και οι βουλευτές του CDU το ενδεχόμενο να παίξει η Γερμανία ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη ή η καγκελάριος στο διεθνές επίπεδο, εξαιτίας της ανισορροπίας που δημιουργεί το δίδυμο Τραμπ – Πούτιν. Τα ερωτήματα ετέθησαν, αλλά για τους Γερμανούς υπάρχουν μόνο οι κανόνες και η εφαρμογή τους. Αν αυτή είναι η ακλόνητη λογική τους, τα νέα δεν είναι καλά, ούτε για την Ευρώπη ούτε για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσδοκά σε αλλαγή του τοπίου μετά τις γερμανικές εκλογές.