Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην «ήπια ισχύ» αναδείχθηκε η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, εκτοπίζοντας από τις πρώτες θέσεις τις ΗΠΑ του Τραμπ και την Βρετανία του Brexit, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που εξετάζει την μη στρατιωτική παγκόσμια επιρροή την οποία ασκούν οι χώρες.

Η Βρετανία ήταν πρώτη στη λίστα πριν από δύο χρόνια. Το 2016 την ξεπέρασαν οι ΗΠΑ. Αλλά η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση για το Brexit και η εμφάνιση του Μακρόν άλλαξαν άρδην εφέτος τις παγκόσμιες αντιλήψεις για την λεγόμενη «soft power».
Η «ήπια ισχύς», ένας όρος που επινοήθηκε από τον Αμερικανό πανεπιστημιακό Τζόζεφ Νάϊ, είναι η ικανότητα μιας χώρας να αξιοποιεί τις διεθνείς συμμαχίες και να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των άλλων μέσα από την ελκυστικότητά της.
Η άνοδος της Γαλλίας από την πέμπτη στην πρώτη θέση οφείλεται εν μέρει στην επιρροή του νέου προέδρου Μακρόν, αλλά βασίζεται επίσης στο τεράστιο γαλλικό διπλωματικό δίκτυο, το οποίο είναι απαράμιλλο όσον αφορά τη συμμετοχή σε πολυμερείς και διεθνείς θεσμούς, στον πολιτισμό της Γαλλίας, ακόμα και στη διάσημη κουζίνα της.
Οι πρώτες πέντε χώρες του δείκτη είναι κατά σειρά η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και ο Καναδάς. Η Ιαπωνία και η Ελβετία κατέλαβαν την έκτη και την έβδομη θέση αντίστοιχα. Συνολικά, η έρευνα δείχνει μια απότομη ανατροπή από την περασμένη χρονιά, όταν υποχωρούσε η Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ.
Ο δείκτης, που ονομάζεται Soft Power 30, συνδυάζει δημοσκοπήσεις σε 25 χώρες και αντικειμενικά ψηφιακά δεδομένα για τη μέτρηση της επιρροής που ασκεί μια χώρα. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν την διακυβέρνηση, τον πολιτισμό, την κουζίνα – συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των εστιατορίων με αστέρι Michelin –την εξωτερική πολιτική, την βία στους δρόμους, τις αθλητικές ικανότητες, την ψηφιακή διείσδυση, την ικανότητα οικονομικής καινοτομίας και την ελκυστικότητα για τους τουρίστες και για τους ξένους φοιτητές.
Ο δείκτης καταρτίστηκε από την εταιρεία Portland Communications σε συνεργασία με τη σχολή δημόσιας διπλωματίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Οπως και άλλες δημοσκοπήσεις, κυρίως από το Pew Research Center, η έκθεση διαπίστωσε ότι η διχαστική ρητορική και ο απομονωτισμός του Ντόναλντ Τραμπ έχουν μειώσει τον σεβασμό προς τις ΗΠΑ παγκοσμίως.
Οι έρευνες για τον δείκτη ήπιας ισχύος διεξήχθησαν προτού ανακοινώσει ο Τραμπ την απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μια απόφαση που ενδέχεται να έχει βλάψει περαιτέρω την φήμη των ΗΠΑ.
Τις πέντε τελευταίες θέσεις του δείκτη καταλαμβάνουν η Ρωσία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Βραζιλία και η Τουρκία, υποδεικνύοντας ότι τα αυταρχικά καθεστώτα που αντιτίθενται στους μετανάστες έχουν λιγότερη ήπια ισχύ. Στη Βραζιλία, η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο έχει επισκιαστεί από την καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ λόγω σκανδάλων διαφθοράς, και από την επακόλουθη οικονομική αστάθεια. Η Αργεντινή, το Μεξικό και η Χιλή βρίσκονται εκτός των πρώτων 30 θέσεων.
«Υπό κανονικές συνθήκες, η ήπια ισχύς είναι ένα σχετικά σταθερό πλεονέκτημα. Αλλά αυτές δεν είναι κανονικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας Soft Power 30 αντανακλούν την μεταβαλλόμενη ισορροπία της παγκόσμιας επιρροής. Η Ευρώπη έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη της και η ασιατική ήπια ισχύς είναι σε άνοδο. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να θέσει «Πρώτη την Αμερική» συνεχίζει να υπονομεύει την ήπια ισχύ των ΗΠΑ», σχολίασε ο Τζόζεφ Νάϊ.
«Το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» αποξενώνει συμμάχους και βλάπτει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε και η έκθεση. Αντίθετα, οι συντάκτες ήταν πολύ πιο θετικοί σχετικά με τον αντίκτυπο της εκλογής του 39χρονου Μακρόν στη Γαλλία.
«Η ήπια ισχύς της Γαλλίας έχει αναμφισβήτητα γνωρίσει άνοδο με την ήττα του Εθνικού Μετώπου και την εκλογή του νεώτερου προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. Προσθέτουν ότι εάν μπορέσει ο Μακρόν να μεταρρυθμίσει με επιτυχία την άκαμπτη αγορά εργασίας της Γαλλίας, αυτό θα ενισχύσει την επιρροή της χώρας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής.
«Αυτό που θα προκύψει από τις μεταρρυθμίσεις θα είναι πιθανώς μια πιο δυναμική και ενεργητική Γαλλία που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ και ίσως θα δείξει συνολικά μεγαλύτερη παγκόσμια ηγεσία», ανέφερε η έκθεση.
«Η απειλή της τρομοκρατίας δεν έχει σταματήσει τους τουρίστες να συρρέουν στη Γαλλία και να απολαμβάνουν την πλούσια πολιτισμική προσφορά της, την κουζίνα και τον γαλλικό τρόπο ζωής – τα εστιατόρια της Γαλλίας είναι ασυναγώνιστα, ο κινηματογραφικός τομέας της συνεχίζει να ανθίζει και τα μουσεία της είναι από τα καλύτερα του κόσμου», καταλήγει η έκθεση.