Αυτές τις ημέρες η Ανγκελα Μέρκελ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκε από τη νίκη του ευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, η «αιώνια» καγκελάριος της Γερμανίας έχει προγραμματίσει τέσσερις προεκλογικές εμφανίσεις πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW) αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η ψηφοφορία εκεί, στη λεγόμενη «Ελλάδα της Γερμανίας», είναι το πιο κρίσιμο βαρόμετρο, η τελευταία δοκιμασία για τις διαθέσεις των ψηφοφόρων πριν από τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Μέρκελ θα είναι για τέταρτη φορά υποψήφια καγκελάριος με τους Χριστιανοδημοκράτες. Τα 13 εκατομμύρια άτομα που μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές στην βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας στις 14 Μαΐου θα δώσουν τις ισχυρότερες ενδείξεις για το αν θα μπορέσει να ξανακερδίσει η Μέρκελ την καγκελαρία, ή αν οι αντίπαλοί της Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς, θα είναι σε θέση να βάλουν τέλος στην 11χρονη κυριαρχία της.
Το SPD ποντάρει τα πάντα στον Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος επέστρεψε στη γερμανική πολιτική σκηνή τον Ιανουάριο, δίνοντας νέα ώθηση στο κόμμα. Ψηφίστηκε με ενθουσιασμό ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αντίπαλος της Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου. Η υποψηφιότητά του δημιούργησε ένα κύμα στήριξης για το SPD που είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται σε ιστορικό ρεκόρ δεκαετίας, μια ανάσα πίσω από τη συντηρητική συμμαχία της Μέρκελ.
Ετσι για κάποιους μήνες ήταν ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος ότι ο Σουλτς είχε πολλές πιθανότητες να εξαφανίσει τη Μέρκελ, η οποία είχε αρχίσει να φαίνεται μάλλον εξαντλημένη, όπως έλεγαν πολλοί σχολιαστές.
Αλλά πρόσφατα το αποκαλούμενο «φαινόμενο Σουλτς» φαίνεται να έχει «ξεφουσκώσει» και τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις έχουν τελματώσει. Τον περασμένο μήνα, το CDU της Μέρκελ κέρδισε το SPD με εκπληκτικά μεγάλη διαφορά στο μικρό κρατίδιο του Ζάαρλαντ. Και μόλις την περασμένη Κυριακή το βορειότερο κρατίδιο της Γερμανίας Σλέσβιγκ-Χολστάιν ψήφισε πρώτο κόμμα το CDU.
Τώρα επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος είναι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, παραδοσιακό οχυρό του SPD, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κρατίδιο, στο οποίο ζουν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το ένα τέταρτο των Γερμανών.
Η NRW διοικείται από την Ανελόρε Κραφτ, τοπική πρωθυπουργό του SPD σε συνασπισμό με τους Πράσινους τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν και αυτές οι εκλογές πάνε στραβά για το SPD θα πρόκειται για μια καταστροφή, σηματοδοτώντας ότι το βραχύβιο «Schulz effekt» μπορεί να έχει εξαντληθεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ημέρες της λεγόμενης ερυθρο-πράσινης συμμαχίας στην NRW φαίνεται να είναι μετρημένες. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, όπως προβλέπεται από γκάλοπ και πολιτικούς παρατηρητές, είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός» υπό την ηγεσία του CDU μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και SPD –όπως κυβερνά σήμερα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο.
Οι συντηρητικοί επικέντρωσαν την εκστρατεία τους σε καταγγελίες για την αποτυχία της τοπικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μια σειρά ελλειμμάτων στην NRW. Το κρατίδιο, γνωστό ως «η Ελλάδα της Γερμανίας», πάσχει από το υψηλότερο επίπεδο παιδικής φτώχειας στη Γερμανία, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας έξω από την πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και έχει το ρεκόρ για τη χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη χώρα.
Η φήμη του για ασφάλεια έχει επίσης καταστραφεί μετά από σειρά επιθέσεων που περιλαμβάνουν τις σεξουαλικές επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία το 2015 και τις προφανείς ελλείψεις στη δίωξη του Ανίς Αμρι, ενός Τυνήσιου πρώην κατοίκου που ζητούσε άσυλο και οδήγησε ένα φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο τον περασμένο Δεκέμβριο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της NRW να κατηγορήσει τη Μέρκελ για όλες τις αποτυχίες δεν βρίσκουν απήχηση, κυρίως επειδή η ευθύνη για τα πάντα, από τους αυτοκινητοδρόμους μέχρι τα σχολεία, ανήκει στα κρατίδια.
Ο Σουλτς, κάτοικος της NRW, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία, κάνοντας περισσότερες από 30 εμφανίσεις. Εκανε επίσης την προφανώς τολμηρή πρόβλεψη ότι όποιος κερδίσει την NRW θα είναι το ισχυρότερο κόμμα στις γενικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το θέμα συμφωνούν μαζί του και οι ειδικοί. Δημοσιογράφοι και αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό κρατίδιο, τόσο ποσοτικά επειδή είναι το πολυπληθέστερο όσο και ποιοτικά, γιατί συχνά ο ανταγωνισμός μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σε εθνικό επίπεδο αποφασίζεται σύμφωνα με τον συσχετισμούς που βλέπουμε στην NRW.
Εξι κόμματα είναι πιθανό να μπουν στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου στο Ντίσελντορφ, συμπεριλαμβανομένου για πρώτη φορά του ακροδεξιού εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο αναμένεται επίσης να εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) τον Σεπτέμβριο.
Σε εθνικό επίπεδο, αυτή την εβδομάδα το SPD έπεσε στο 27% (με πτώση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας) σε δημοσκόπηση του INSA, ενώ το CDU κέρδισε μια μονάδα και έφθασε στο 35%. Η AfD συγκεντρώνει 10%, όσο και η Αριστερά (Die Linke), ενώ οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) εμφανίζονται ισόπαλοι στο 7%.

HeliosPlus