Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena για χρονική παράταση λίγων εβδομάδων στην προσπάθειά της να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια, είπε στο Reuters πηγή την Παρασκευή, αυξάνοντας την πίεση στην ιταλική κυβέρνηση για κρατική διάσωσή της.

Ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ιταλία, και ο παλαιότερος παγκοσμίως, είχε ζητήσει παράταση τριών εβδομάδων, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, για την ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το εποπτικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή, απέρριψε το αίτημα.

Βάσισε το σκεπτικό του στο ότι μια καθυστέρηση δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα και ότι είναι ώρα να επέμβει το κράτος, είπε η πηγή.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκκαθάρισή της.

Μία αποτυχία της Monte dei Paschi θα μπορούσε να απειλήσει τις αποταμιεύσεις χιλιάδων μικροεπενδυτών, να προκαλέσει δονήσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και να προκαλέσει οικονομική κρίση στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ιταλία, σημειώνει το πρακτορείο, είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών και την άνοδο στην εξουσία του αντικαθεστωτικού κόμματος των 5 Αστέρων.